Pratite nas

Vijesti

Mudrinić: U travnju možemo očekivati rast na 400.000 nezaposlenih!

Objavljeno

na

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da su izmjene Zakona o radu (ZOR) nužne kako bi se povećala konkurentnost gospodarstva, privukle investicije, zadržala postojeća i otvorila nova radna mjesta, u suprotnom hrvatskom gospodarstvu prijeti daljnja stagnacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare…

Čelnici HUP-a upozorili su da višegodišnje sindikalno blokiranje svake promjene ZOR-a utječe na dramatično povećanje broja nezaposlenih i tešku gospodarsku situaciju, te postavili pitanje štite li sindikati time zaista interese radništva ili svoje partikularne interese.

HUP-ovci također upozoravaju da bi opći štrajk, koji sindikati najavljuju protiv izmjena ZOR-a, Hrvatskoj samo nanio štetu, pri čemu ističu da opći štrajk uopće nije predviđen zakonom, pa ne vide kako bi mogao biti organiziran na zakonit način.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže da je tržište rada mrtvo, a broj nezaposlenih sve veći. “ZOR se mora prilagoditi realnom stanju na tržištu rada pa, iako nije prihvaćen najveći dio primjedaba HUP-a, pozdravljamo i djelomičnu promjenu zakona u tom smjeru”, rekao je. Bez izmjena ZOR-a neće biti gospodarskog rasta, investicija ni zapošljavanja, tvrdi Majetić.

Posebno se osvrnuo na izmjenu koja se odnosi na fleksibilizaciju radnog vremena, pojasnivši da će radnici i dalje raditi prosječno 40 sati tjedno, odnosno najviše 48 sati s prekovremenim satima, jer ukupan broj radnih sati u referentnom razdoblju od četiri mjeseca mora ostati isti.

Jedina je izmjena da će radnik unutar tog razdoblja, ukaže li se potreba, u nekom tjednu moći raditi više od 48 sati, ali ne više od 56 sati. Slijedom toga, radnik neki drugi tjedan mora raditi manje od 40 sati, naglasio je Majetić .

Predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Petar Lovrić rekao je da novi ZOR treba dinamizirati tržište rada i onemogućiti nelojalnu konkurenciju. Hrvatska je osuđena na uspjeh, iako je sada u depresiji, no treba aktivirati svoju imovinu. Lovrić očekuje da će i subvencije EU pridonijeti pokretanju nekih projekata.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je da poslodavcima treba zakon koji će omogućiti veću fleksibilnost poslovanja i zapošljavanje. Upitan očekuje li da će broj nezaposlenih nadmašiti 400.000, Mudrinić je ocijenio kako bi se to moglo dogoditi u travnju, nakon čega očekuje smanjenje nezaposlenosti zbog sezonskog zapošljavanja i početka realizacije nekih projekata.

Na upit o mogućem povlačenju dobiti iz javnih poduzeća u proračun i kako će to utjecati na njihovu investicijsku sposobnost, Mudrinić je rekao da, ako su poduzeća kreditno sposobna, to ne bi trebao biti problem, prenosi HRT.

poslovnipuls.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

RAK kaznio FTV zbog pristranosti: Napokon sankcionirano sotoniziranje Hrvata i Srba

Objavljeno

na

Objavio

„Utvrđuje se da je FTV prekršila Članak 5 (Pravičnost i nepristranost) Kodeksa o medijskim uslugama, te joj se izriče novčana kazna u iznosu od 6000 KM“ stoji u Rješenju Regulatorne agencije koja je postupila po prijavi HRS-a na tendenciozno i huškačko izvješćivanje u emisiji Mreža emitiranoj 14.01.2019. Sada, konačno, imamo na papiru, crno na bijelo, da je FTV politički pristran medij.

Krenimo kronološki. U emisiji „Mreža“ od 14.01.2019. emitirani su prilozi u kojima su Hrvati i Srbi optuženi i, od strane autora i urednika priloga i emisije, osuđeni za sve loše što se događa u BiH.

Nakon odgledane emisije, kod gledatelja koji ima površne informacije o povijesti i odnosima u BiH stvorio se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu od protjerivanja i ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu.

Budući da je iznošenje tvrdnji i arbitrarnih stavova pod činjenice kršenje ne samo Kodeksa za medije, nego i cijelog niza Zakona, dana 19.01.2019. smo na adresu RAK-a uputili argumentirani prigovor.

RAK kao regulatorno tijelo je bilo obvezno u zakonskom roku ne samo očitovati se po našoj prijavi, nego i objaviti ishod postupka kojeg su pokrenuli po ovoj prijavi.

Budući da nismo dobili apsolutno ikakvu povratnu informaciju, a emisija „Mreža“ se vratila na tv ekrane, te budući da je FTV kroz cijeli svoj informativni program nastavilo svakodnevno širiti pristranu političku propagandu, dana 27.09.2019. ponovno smo poslali upit RAK-u.

Kako nas je RAK i tada ignorirao, dana 25.09.2019. pišemo dopis Ministarstvu komunikacija i prometa, da kao nadležno tijelo kontaktira RAK i priupita gdje je zapela naša prijava. Za razliku od RAK-a, ministarstvo djeluje promptno. Gle slučaja, nakon reakcije ministarstva prometa dobivamorješenje po našoj prijavu u kojem stoji kako je FTV kažnjena sa 6000 KM.

Naime, analizom je utvrđeno kako je FTV emitirala „jednostrane i neizbalansirane priloge“, čime je došlo do kršenja „načela pravičnosti i nepristranosti“.

Nakon silnih peripetija, 9 mjeseci inzistiranja, pisanja dopisa i poziva, napokon smo dobili dokaz o onome što tvrdimo godinama, a to je da je Federalna televizija u biti politički medij, platforma za promociju pseudo građanske, a u biti bošnjačke politike.

Urednici i novinari FTV-a, ukoliko žele objektivno i profesionalno raditi svoj posao, onda svoje tvrdnje moraju potkrijepiti dokazima, a ne arbitrarne stavove nuditi pod činjenicama.

Prema tome, večeras kada ponovno na ekranima FTV-a bude emisija „Mreža“, znajte kako se radi o propagandnom, a ne informativnom programu. Dakle, EPP, i to Bakirov.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Uhićeni napadači koji su izboli hrvatskog vojnika

Objavljeno

na

Objavio

Sisačko-moslavačka policija identificirala je i uhitila četvoricu napadača na 22-godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske i njegovog prijatelja u Petrinji, koje su napadaći teško ozlijedili oštrim predmetima u petak rano ujutro, izvijestila je u subotu policija.

Glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, rekao je da su četvorica napadača u dobi od 18 do 53 godine, s područja Petrinje.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad uhićenom četvoricom osumnjičenika za pokušaj ubojstva. Kriminalističku istragu provode službenici PU sisačko-moslavačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku.

Dvojica 22-godišnjih mladića također iz Petrinje, od kojih je jedan pripadnik Hrvatske vojske, teško su ozlijeđeni u napadu četvorice muškaraca u petak u ranim jutarnjim satima u Sisačkoj ulici u Petrinji. Pripadnik HV-a u trenutku napada bio je izvan službe i s prijateljem se vraćao iz provoda.

Teško ozlijeđeni 22-godišnji mladići prevezeni su u sisačku Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić. Nakon oparativnog zahvata, kako Hina doznaje u bolnici, njihovo stanje je stabilno i izvan su životne opasnosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari