Pratite nas

BiH

Muftije Islamske zajednice u BiH poručile za koga treba glasovati

Objavljeno

na

Islamska zajednica poziva sve građane da ne podržavaju one političke opcije koje siju smutnju i podstiču podjele među ljudima i narodima.

Muftije Islamske zajednice u BiH su na radnom sastanku u Sarajevu, pored ostalog razmatrali trenutnu situaciju u društvu i Zajednici u kontekstu predstojećih izbora. Na sastanku sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i zamjenikom reisu-l-uleme Huseinom ef. Smajićem muftije su analizirali ulogu Islamske zajednice u izbornom procesu i izazove s kojima se susreću njeni imami, nositelji vjerskog autoriteta i članovi, stoji u priopćenju Muslimanske informativne novinske agencije.

Trgovina glasovima Bošnjaka povratnika

Posebna zabrinutost je izražena zbog saznanja da su u moguće izborne prevare uključene političke stranke iz okruženja, pojedini dužnosnici susjednih država i njihovih institucija.

”Imamo saznanja da se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu organizirano trguje glasovima Bošnjaka povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama počinjenog genocida. Stoga apelujemo prije svega muslimanima, ali i svim građanima, da ne podliježu pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom istovremeno pozivajući sve domaće i međunarodne institucije uključene u provedbu izbora da učine sve kako politička korupcija ne bi obesmislila izborni proces”, kažu iz Islamske zajednice u BiH.

Osuda govora mržnje prema islamu

Članovi Vijeća muftija iz Bosne i Hercegovine su još jednom podsjetili pripadnike Zajednice na veliku cijenu svoje slobode koju su platili kao narod i kao građani Bosne i Hercegovine.

”Sve izbjeglice i migranti koje ovih dana susrećemo u našim gradovima bi nas trebali podsjetiti na to šta se događa sa narodima koji izgube svoju slobodu i efikasnu državu koja o njima može brinuti”, stoji u priopćenju.

Posebno su osudili govor mržnje prema islamu i muslimanima koji se mogao čuti i prije službenog početka predizborne kampanje, te pokušaje uvlačenja Islamske zajednice i njenih autoriteta u izborne kampanje.

Glasujte prema vlastitoj savjesti i islamskom moralu

Muftije su još jednom pozvali sve članove i pripadnike Islamske zajednice da iskoriste svoje građansko pravo i da glasuju prema vlastitoj savjesti i islamskom moralu.

”Posebno pozivamo Bošnjake iz bh. entiteta RS-a da ukoliko nisu glasovali putem pošte dođu, zajedno sa svim drugim građanima na dan izbora i glasaju u mjestima iz kojih su protjerani. Apeliramo građanima, a prije svega pripadnicima Islamske zajednice, da ne podliježu populizmu i da biraju one koji daju prednost općem dobru nad ličnim interesima. Pozivamo muslimane da daju svoj glas onima za koje su uvjereni da će čuvati vjeru, tradicionalne vrijednosti našeg naroda i njegovu državu”, u priopćenju je navedeno.

Muftije su uputile poruku nositeljima vjerskog autoriteta, prije svega imamima, hatibima i muderisima da ne podlegnu političkim pritiscima i da slobodno i dostojno nastave svoju misiju poticanja na dobro i odvraćanja od zla jasno insistirajući na promociji univerzalnih islamskih vrijednosti i morala u našem društvu.

Naglasili su kako muslimani ne mogu birati one koji su u politici isključivo zarad ostvarenja svojih ambicija, koji pokazuju lažnu brigu ili iza kojih stoje tuđi ciljevi, jer je to najbliži put da naš narod bude uklonjen s realne političke scene.

Narod ne smije biti taoc bilo čijih političkih ambicija

Potrebno je, stava su muftije, birati one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu i grade, a ne da ruše i zameću sukobe; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu. Povjerenje treba ukazati onima koji nedvosmisleno jačaju državnost Bosne i Hercegovine i koji svakom njenom građaninu žele dobro i jednaka prava na svakom dijelu njene teritorije.

”Pozivamo sve građane bez obzira na pripadnost da ne podržavaju one političke opcije koje siju smutnju i podstiču podjele među ljudima i narodima. Država i narod ne smiju biti taoci bilo čijih političkih ambicija, te se nadamo da će se izborni rezultati bez odgađanja implementirati”, kažu iz Islamske zajednice u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH stiže novih 25.000 migranata!

Objavljeno

na

Objavio

S dolaskom proljeća BiH može očekivati novi veliki val migranata! Tijekom zimskim mjeseci, naime, migracije su se primirile, oni koji su se zaputili prema zemljama zapadne Europe privremeno su stali tamo gdje su ih snijeg i minusi zatekli. Potvrdio je to u izjavi za „Dnevni avaz“ i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Niske temperature

– Prošle godine u BiH je ušlo oko 25.000 migranata. I ove godine očekujemo ih isto toliko. Treba naglasiti da je od tih 25.000, više od 22.000 izašlo iz BiH – kaže on.

Na institucijama BiH je, dodaje Mektić, da svaki ulazak bude legalan.

– Mi ćemo se truditi da našu granicu što bolje čuvamo, da evidentiramo svaki ulazak i da tim ljudima osiguramo koliko-toliko normalne uvjete života, bar dok su ovdje. Ne možemo riješiti globalnu krizu, ali moramo to ovdje držati pod kontrolom – naveo je.

Za utorak Mektić najavljuje sjednicu Operativnog stožera za migracije, na kojoj će biti raspravljano o svim problemima.

Na najave vlasti Unsko-sanske županije da će zatvoriti prihvatilišta ako se dio migranata ne prebaci u Sarajevo, Mektić kaže:

– Ne može to tako. U Operativnom stožeru su u predstavnici USŽ i tu ćemo rješavati sve probleme.

Zabraniti kretanje

Ipak, dodaje da treba osigurati da u USŽ ne dođe više migranata nego što ima prihvatnih kapaciteta.

– Ako gore možemo smjestiti 3.000 ljudi, ne možemo dozvoliti da ih ima 5.000. Pa da 2.000 migranata luta po gradovima. To ćemo morati kontrolirati, ali ne možemo mi njima zabraniti kretanje. Oni žele van iz BiH, a najlakši put im je preko tog dijela države – kazao je Mektić.

Nećemo moći zaustaviti ljude

Mektić je ponovio stav da se bh. vlasti neće moći same izboriti s migrantskom krizom.

– Ja sam to rekao i ljudima u EU. Nećemo mi moći zaustaviti te ljude i treba nam podrška – kaže Mektić, prenosi hms.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Diplomat u pismu glavnom tajniku UN-a kaže da je Komšić smijenio 11 diplomata BiH u znak osvete Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Veleposlanik Ivica Dronjić prilikom predaje vjerodajnica glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu

Odlazeći veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić ocijenio je u oproštajnom pismu glavnom tajniku Antoniu Guterresu kako je smijenjen kao rezultat odmazde člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prema diplomatima Hrvatima.

U pismu kojega je u subotu objavio sarajevski portal Klix, višegodišnji diplomata Dronjić, izrazio je žaljenje zbog okončanja mandata navodeći razloge za smjenu.

“Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno jedanaest, jednostavno zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja se proteže preko 32 godine“, naveo je u pismu veleposlanik Dronjić.

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. Izrazio je zahvalnost za kratku suradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen.

Komšić, kojeg golema većina Hrvata smatra nelegitimnim članom državnog vrha BiH i drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH te ga bojkotiraju, izabran je bošnjačkim glasovima na posljednjim izborima. Jedna od prvih njegovih odluka bila je smjena 11 veleposlanika Hrvata koje je imenovao njegov prethodnik Dragan Čović, čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

(Hina)

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari