Connect with us

Komentar

Muke po udbašima – vapaji iz ‘ćuze’

Objavljeno

-

Posljednjih dana hrvatsku javnost ravno iz „čuze“ uveseljavaju dvojica udbaša. Jedan od njih, dobropoznati Zdravko Mustač (81), umjesto da skrušeno okajava vlastite grijehe, iz glinske kaznionice je „Urbi et Orbi“ uputio žalopojku s razno-raznim optužbama.

Među krivcima za osobnu hudu sudbinu apostrofirao je, mogao bih se pohvaliti, i moju malenkost, piše Bože Vukušić / Facebook

Hrvatski mediji nedavno su opširno izvijestili i o slučaju malopoznatijeg Stjepana Pavletića, javnog nadimka „Bijeli konj“, koji je završio u Remetincu zbog dilanja droge i prostitucije (vidi privitak: „Vremešni diler (79) ponovo uhićen, susjedi tvrde: ‘Taj stan je leglo droge i prostitucije“, Jutarnji list – 18. veljače 2021. / https://www.jutarnji.hr/…/vremesni-diler-79-ponovo…/.

Taj “vremešni kriminalac”, Pavletić, zapravo je i okorjeli udbaš, akter čak i udbinih „specijalnih akcija“ u inozemstvu. Početkom 70-tih godina prošloga stoljeća počeo je raditi za karlovački centar Udbe kao „suradnik po liniji neprijateljske emigracije“. Dobio je tajni pseudonim „Labud“, a na vezi su ga držali operativci karlovačke Udbe Ljuban Prusac, Ivan Lang, Milan Grba i Petar Starčević.

Pavletić se posebno aktivirao nakon bijega iz Jugoslavije Franje Mikulića, gradonačelnika Jastrebarskog i člana CK SKH, koji se, u dogovoru s Brunom Bušićem, učlanio u krovnu emigrantsku organizaciju Hrvatsko narodno vijeće (HNV) i ubrzo bio izabran za njenog predsjednika.

Nakon što se po nalogu karlovačke Udbe uspio približiti Mikuliću i steći njegovo povjerenje, Pavletić ga je 3. kolovoza 1979. pozvao na „izlet“ u francuski grad Metz. Tijekom vožnje autocestom, uz pomoć dviju suučesnica, Pavletić je pokušao omamiti Mikulića te ga oteti i odvesti u Jugoslaviju. Međutim, Mikulić se uspio othrvati i iskočiti iz automobila. Prilikom pada iz automobila udario je glavom o ivičnjak i onesvijestio se. Jedan Francuz ga je primijetio kako leži uz cestu i obavijestio policiju.

Udba je nakon toga „zamrznula“ suradnju s Pavletićem te je on slijedećih godina koristio lažni identitet – Marin Radić. Na koncu se vratio u Jugoslaviju gdje je nakon njenog raspada više puta uhićivan i suđen zbog preprodaje droge i prostitucije.

Bože Vukušić / Facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari