Connect with us

Politika

MUP: Grmojin istup napad je na integritet policije u svrhu političkog PR-a

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je odbacilo tvrdnje saborskog zastupnika Nikole Grmoje koji je policiju i ministra unutarnjih poslova prozvao za nezakonitosti u slučaju diplomata Damira Sabljaka, ističući da Grmojin istup tumače kao napad na integritet i dignitet policijske struke.

Policijski službenici, a ni potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne mogu niti na koji način sudjelovati u razrješenju radno-pravnog odnosa zaposlenika drugog ministarstva, odgovorili su Hini iz MUP-a.

Dodaju da policijski službenici za taj slučaj “nikada ne bi znali niti bi se našli na mjestu događaja da predmetni saborski zastupnik i osoba koja ima radno-pravni spor nisu zatražili intervenciju na koju se policija odazvala i utvrdila kako je u tijeku (radno-pravni spor)”.

Na mjestu dojave, dodaju, nisu utvrđena obilježja prekršaja ili kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Dakle, spor traje pet godina i policija nikada ranije nije bila uključena niti je trebala biti uključena na dan zatražene intervencije, ističu u MUP-u.

Pritom izričito demantiraju Grmojine navode da je MUP zaposleniku Ministarstva vanjskih i europskih poslova izdao potvrdu s lažnim podacima, ističući da se “radi se o čistoj konstrukciji”. “I. policijska postaja Zagreb je na zahtjev tražitelja intervencije izdala Potvrdu o toj intervenciji i potvrda se ne može koristiti u nikakve druge svrhe”, navodi MUP.

Također, konstrukcijom su nazvali i tvrdnju da je MUP mjesecima odugovlačio s izdavanjem potvrde. “Intervencija policije bila je 28. 11. 2022., potvrda je sačinjena 30. 11. 2022., a građanin ju je preuzeo 7. 12. 2022. godine”, navodi MUP u odgovoru.

‘Namjerno dovođenje javnosti u zabludu’

“Uplitati policiju u slučaj u kojem je jasno da ne postoji ovlast po kojoj bi policija vratila zaposlenika na posao i gdje ne postoji zakonska osnova da policija omogući zaposleniku ulazak/ili ne ulazak u službene prostorije drugog ministarstva niti je policiji od strane suda naloženo bilo kakvo postupanje, vidimo kao namjerno dovođenje javnosti u zabludu.

Istup predmetnog saborskog zastupnika s pločnika u neposrednoj blizini MUP-a možemo jedino tumačiti kao napad na integritet i dignitet policijske struke u svrhe dnevno-političkog PR-a”, ističe MUP.

U odgovoru ponavljaju da “policija nije nadležna tumačiti odluke i način provođenja odluka drugih državnih tijela koje se ne odnose na policiju, a provođenje sudske presude u slučaju osobe koja nije mogla pristupiti na svoje radno mjesto 28. studenog 2022. godine nije u nadležnosti policije i izvan je policijskih ovlasti”.

Sabljak je 2018. podnio prijavu tvrdeći kako ima dokaze za korupciju i trošenje proračunskog novca u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri. Nakon toga je udaljen iz diplomatske službe, a pravomoćnim rješenjem Visokog upravnog suda vraćen je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) nakon četiri godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari