Connect with us

Hrvatska

MUP se oglasio o uhićenjima u okolici Vukovara

Published

on

Foto: Arhiva

Protiv dvojice muškaraca u dobi od 72 i 57 godine iz Negoslavaca kod Vukovara policija je podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina na Ovčari u studenome 1991.

„Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.

Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ kraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv.“ špalir“ kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve sa ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila,“ navodi se u priopćenju MUP-a nakon što su policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u suradnji sa Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom, Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom proveli kriminalističko istraživanje.

Inače, prolazak kroz “špalir” značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju.

Dvojica osumnjičenih predana su pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske i protiv njih je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena kaznena prijava, a tijekom dana očekuje se njihovo privođenje u ŽDO, gdje će se odlučivati o potvrđivanju ili odbacivanju policijske kaznene prijave.

Ukoliko se ona potvrdi, ŽDO će najvjerojatnije za osumnjičenike tražiti od Županijskog suda u Osijeku određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Kad je riječ je radu navedene Radne skupine za istraživanje ratnih zločina iz MUP.a navode kako su za zločine počinjene u Domovinskom ratu tijekom 2018. i 2019. godine kazneno prijavili 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika.

„U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv 8 počinitelja podneseno je 6 kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno ratnog zločina protiv civila te ratnih zarobljenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Kaznenim prijavama obuhvaćeni su ratni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području Općine Obrovac na štetu 67 osoba,“ navode iz MUP-a.

Ivan Penava: ‘Akciju policije treba pozdraviti, iako je tajming pomalo sumnjiv’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari