Connect with us

Razno

Muslimani započeli mjesec posta

Published

on

Postači širom svijeta sinoć su sa zalaskom sunca u krugu svojih obitelji i bližnjih dočekali i prvi iftar. Pripreme za iftar tekle su tijekom cijelog dana, a na tržnicama u svojim gradovima vjernici su kupovali namirnice kojima će u akšam prekinuti višesatni post.

ramazanObjektiv fotoreportera Anadolije zabilježio je ramazanske trenutke u nekim od zemalja svijeta. Vjernici u Indoneziji klanjali su teravih-namaz u Istiklal džamiji u Džakarti, dok su muslimani u afganistanskom gradu Mezar-i Šerifu prvi teravih-namaz klanjali u Plavoj džamiji.

Visoki sud Afganistana priopćio je da će muslimani u toj zemlji početi sa postom u nedjelju, kao što je slučaj u Saudijskoj Arabiji. U glavnom gradu Irana, Teheranu, Iranci su kupovali namirnice na tržnicama tijekom priprema za ramazan i iftare.

Sveti mjesec muslimana, deveti po redu u kalendaru, ramazan, u islamskom kalendaru označen je kao mjesec posta, molitve i učenja Kur’ana. Vjernici se tijekom ovog mjeseca odriču svih ovozemaljskih užitaka kako bi ojačali svoju vjeru.

oslobođenje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari