Mustafa Čandić: Fahrudin Radončić bio suradnik KOS-a JNA vođen pod pseudonimom Šćepo

9

Mustafa Čandić, nekadašnji major JNA i pomoćnik načelnika Centrale kontraobavještajne grupe KOS-a u RZiPZO JNA  javno je pred kamerom portala Stop-aVaz.com izjavio da je vlasnik sarajevskog Dnevog avaza i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić bio suradnik KOS-a JNA vođen pod pseudonimom Šćepo.

U detaljnom iskazu Čandić govori o svom djelovanju unutar KOS-a JNA, te ističe kako je na referiranjima kojima je nazočio vrlo brzo zapazio da se među brojnim civilima, tadašnjim suradnicima KOS-a JNA, ističe suradnik pod kodnim nazivom „Šćepo“, koga je na vezi držao oficir KOS-a Nikola Radujko, koji je zajedno s Čandićem završio Akademiju JNA u Zadru i školu „bezbjednosti“ u Pančevu.

Nikola Radujko je moj klasić i prijatelj koji je zajedno sa mnom završio akademiju RV i PVO u Zadru, i neposredno nakon akademije bio je angažiran u detašmanu KOG-a  KOS-a RZIPZO  u Skopju čija je nadležnost bila za Makedoniju i kompletno Kosovo.  – pojašnjava Čandić u spomenutom  iskazu, navodeći kako su to sve njegove spoznaje kojima je raspolagao do 1988. godine i prelaska u Centralnu grupu KOS-a RZ i PZO JNA u Zemun.

Čandić tvrdi da mu se jedne prigode Radujko povjerio i o suradniku „Šćepi“ hvaleći njegove kvalitete.

-Mali broj ljudi je znao da je suradnik Šćepo zapravo Fahrudin Radončić, musliman iz Crne Gore, koji je u to vrijeme bio dopisnik zagrebačkog tjednika Danas iz Crne Gore i Kosova, povjerio mi se tada Radujko – tvrdi Mustafa Čandić u svome iskazu, navodeći kako je Radončić imao iznimno dobre suradničke pozicije na osnovu prijateljstva s tadašnjim vođom kosovskih Albanaca  Ibrahimom Rugovom.

U sve ovo, kako kaže, osobno se uvjerio 1989., kada je obnašao dužnost pomoćnika načelnika Centralne grupe KOS-a RZ i PZO JNA u Zemunu, zadužen po pitanju „unutarnjeg neprijatelja“.

-U evidencijskoj knjizi koja se čuvala  u sefu tada sam vidio kontrolni evidencijski list za suradnika Šćepu, odnosno za Fahrudina Radončića – kazao je Čandić.

Tvrdi da je Fahrudin Radončić u svibnju 1991. nagrađen od strane Veljka Kadijevića.

-Čuo sam također od Nikole Radujka da je Fahrudin  Radončić, u povodu 13. maja – Dana bezbjednosti, dobio pištolj s posvetom CZ 99 od strane Veljka Kadijevića – navodi Čandić  u svome iskazu.

Osvrnuo se i na KOS-ovu operaciju Opera, koju je KOS pod vodstvom Slobodana Rakočevića provodio u pripremi agresije na Hrvatsku i BiH.

-Pošto je Fahrudin Radončić bio suradnik zagrebačkog tjednika Danas ne sumnjam uopće da su se i njegova saznanja nalazila u sklopu te Opere koja je djelovala s težištem na Hrvatsku, BiH i Kosovo – kazao je Čandić.

Sudeći prema javno dostupnim podacima, Fahrudin Radončić je u proljeće 1992. iz Podgorice došao u ratom zahvaćeno Sarajevo te je uz potporu tadašnjeg  načelnika GŠ  Armije BiH Sefera Halilovića, također suradnika KOS-a JNA, postao jedna od ključnih osoba u Domu zapovjedništva Armije BiH u Sarajevu, nakon čega je krenuo u medijsko-poslovne vode.

Sumnja i  u nagli poslovni uzlet Fahrudina Radončića u ratom zahvaćenom Sarajevu.

-Moja sva razmišljanja idu u tom pravcu da je i financijski potkovan. Sigurno je dobio logistiku da formira taj list ili da kao novinar zauzme neku poziciju, što se pred sam rat radilo s mnogim novinarima. To nije ni malo slučajno. Glupo je da netko iz mirnodopske Podgorice ode u ratno Sarajevo i tamo se medijski angažira, a da nitko ništa tamo ne poduzme – zaključio je Čandić, navodeći kako je još u ratu napisao izvješće o suradniku Šćepi i predao ga nadležnim tijelima u BiH ali nikada se tim nitko nije želio baviti.

V. Ljubanić

facebook komentari

 • peppermintt

  hehe dašta neg je , a znamo tko je predvodio napad muslimana na Hrvate a znamo i komu je to koristilo…

 • HRSmoock

  Malo su tanani dokazi, rekla kazala. A CZ-99 nije mogao dobiti 13. maja 1991. (za Dan bezbednosti.) I to baš od Kadijevića. Naime, CZ-99 se tada još serijski nije izrađivao, linija još nije bila u funkciji. Fahro je mutan, ali ko nije takav u Sarajevu?

 • peppermintt

  aha to namjerno puštaju toplo-hladne informacije, radi zbunjoze
  Fahro je profić nije to novost a i to što kažeš , samo ne znam za Bakira??

 • HRSmoock

  Alija je jedan od rijetkih koji nisu ni najmanje veze imali sa udbom, KOS-om i sl…Tako da ne vidim kako bi Bakir bio u toj priči. Ali sa turskom službom, Saudijcima formalnim i neformalnim…:)) Ima jedna katarska organizacija registrirana u Londonu, ono kao očuvanje identiteta autohtonog islamskog stanovništva na istoku Europice (Sic!) Bugari su ih “išćerali” prije tri ili četiri godine, pa se u njihovoj štampi moglo pročitati da je Bakir njihova uzdanica na Balkanu. Onda je ovaj naš, glavati muftija Zukorlić bio nešto ljut…Samo brzo su ga smirili. Valjda mu okasnila neka uplata :))

 • peppermintt

  je u pravu si Alija nije imao veze s njima.
  Bakir? aaa

 • HRSmoock

  Mjenjaju se okolnosti, ljudi, veze idu nekim novim kanalima. Ni službe više nisu onako rigidne, informatička revolucija i mediji su promjenili puno toga. Sad više nemaš likove poput Krcuna, Rankovića, Mastaća…Sad imaš Bebe Popoviće i sl. bratiju. Tako i oni pritajeni bezbednjaci izgledaju drugačije, misle i rade modernije. Ko zna ko je sve mogao da dođe do Bakira? Kao i do bilo koga. To vidiš tek kada nastupe poslijedice :))

 • moramo se prisjetiti i ovoga teksta: kamenjar.com/sta-je-fahrudin-radoncic-93-radio-u-trusini

 • peppermintt

  a onda je kasno već…

 • HRSmoock

  Da, Trusina…