Mustafa Cerić pozvao Grabar-Kitarović: Poštovana komšinice, izvinite se BiH i Bošnjacima

41

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisu-l-ulema u Bošnjaka (1993 – 2012) Mustafa Cerić uputio je pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović povodom stava koji je iznijela o BiH kao najvećoj prijetnji ‘u regiji’.

Priopćenje prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

Komšijsko pismo
Gospođi Kolindi Grabar-Kitarović
Predsjednici Republike Hrvatske

Poštovana komšinice,
Nismo se upoznali, a trebali smo jer smo komšije.
Nisam se ni iznenadio ni razočarao zbog Vaših izjava. Mi smo se na to navikli. Ja sam se samo okuražio da nije civilizacijski, da ne kažem kulturno, da Vi javno smatrate da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja zato što nije u potpunosti emancipirana. Otkrili ste nam da Vi u Bosni i Hercegovini vidite sve centrifugalne sile osim jedne, a to je Vaša centrifugalna politička sila, koju mi bjelodano vidimo, a koju Vi, otkad ste na čelu Hrvatske, provodite kroz Dragana Čovića, koji sve jasnije razgrađuje državu Bosnu i Hercegovinu tako što oživljavava Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu.

Također, Vi blagonaklono gledate na Čovićevo paktiranje (udruženi anti-državno-bosanski poduhvat) sa Miloradom Dodikom u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Čović to radi sa Dodikom kojeg Vi, kao prozivate, da je on najveća opasnost za Bosnu i Hercegovinu. Vi ili smatrate da politika Dragana Čovica i HDZ-a u Bosni i Hercegovini doprinosi jačanju bosanske države, ili Vi razbijačku politiku Dragana Čovića ne doživljavate kao ozbiljnu prijetnju za cjelovitu, jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Biće da se ovdje radi o trećoj mogućnosti, a to je da ste Vi osobno itekako uključeni u sve ono što radi Dragan Čović u ime HDZ-a, ali kad pričate o Bosni i opasnostima za Bosnu Vi vješto prikrivate da je upravo Hrvatska saučesnik ili organizator politike koju u Bosni i Hercegovini realizira Dragan Čović. Politički je nekorektno i vrlo licemjerno da Vi decidno ukazujete na opasne neprijatelje za Bosnu i Hercegovinu, a pri tom vješto skrivate Vašu ulogu u svemu tome, odnosno ulogu Republike Hrvatske, posebno HDZ-a, kojeg u Bosni i Hercegovini predsatvlja Dragan Čović.

Vi optužujete Bošnjake–muslimane i pokazujete prst na radikalni islam, kao opasnost za opstanak Bosne i Hercegovine. Treba li da Vas podsjetim da ni u Srebrenici ni u Ahmićima nije bilo radikalnog islama, ali je bio genocid. Također, treba li da Vas podsjetim da mi, Dobri Bošnjaci, nemamo drugu obećanu zemlju kao što su imali Jevreji kada ih je Europa protjerala. Mi imamo samo jednu obećanu zemlju, a to je ova naša Bosna i njena Hercegovina. Nije nam teško nositi stigmu heretika, koju smo naslijedili od naših predaka. Svjesni smo da je to naša sudbina, na koju smo ponosni, jer vjerujemo da smo samo kao takvi najbolji ukras Balkana i Europe.

Sve to što ste Vi, gospođo Kolinda Grabar-Kitarović, rekli o Bosni mogao bi isto ponoviti i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić da sakrije grijeh Srbije u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine, optužujući islam, Hrvatsku i Međunarodnu zajednicu da su uzrok nestabilnosti i nefunkcionalnosti bosanske države. Nikolić je u neku ruku korektniji od Vas zato što papagajski ponavlja riječi Slobodana Miloševića da se ”tri strane” ili tri naroda trebaju dogovoriti o budućnosti države Bosne i Hercegovine, ali istodobno po uhodanom receptu, kao i Milošević, sve je radio i sve radi da razbije državu Bosnu i Hercegovinu, podržavajući sada Dodika kao što je Milošević podržavao Karadžića i Mladića u genocidnom planu razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Bojim se da je Dragan Čović postao isuviše samostalan i jak, kao i Dodik u manjem bosanskom entitetu, da ga Vi sada teško možete zaustaviti. To je nešto što je hrvatska politika porodila devedesetih godina i nikada se do kraja nije ogradila od razbijanja države Bosne i Hercegovine kroz uspostavu paradžavne tvorevine, zvane Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Vrijeme je, zbog toga, da Vas pitamo, a Vaša bi komšinska dužnost bila da nam jasno odgovorite: Da li Vi, kao predsjednica Hrvatske, stojite iza najnovije reikarnaciju politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunardno priznatoj državi Bosni i Herecegovini, takozvanu Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. Ne može biti da Vam nije poznato da je u Haggu osnivačima “HR HB” izrečeno preko 100 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina nad Bošnjacima. Da li Vi podržavate politku Boban-Karadžić, odnosno današnju politiku Čović–Dodik u razbijanju države Bosne i Hercegovine.

Svi smo mi u Bosni i Hercegovini za jednakopravnost svih. Ne može se politička borba za navodnu jednakopravnost poistovjetiti sa planovima za razbijanje Bosne i Hercegovine. Ako Hrvatska, na čelu s Vama smatra da bi razbijanjem države Bosne i Hercegovini, Hrvatska i hrvatski narod u cjelini bio sretan i zadovoljan, onda se savjesni i odgovorni Hrvati moraju upitati ko ih to predstavlja. Nema sreće za jednoga na račun drugoga, niti ima mira jednome na račun nemira drugoga.

U Bosni i Hercegovini ima 7-15% Hrvata koji su kao narod konstitutivn. Katolička crkva je od početka bila na pravoj i jedino mogućoj strani, a to da je Bosna i Hercegovina suverena i jedinstvena država, koja treba da osigura jednakopravnost svim njenim stanovnicima bez obzira na vjeru i naciju. To je principjelan i hvale vrijedan stav, kojeg je podržavao kako bivši Papa tako i sadašnji Papa.

Bosna i Hercegovina je zbog toga zahvalna Katoličkoj crkvi, kao što je zahvalna svima koji poštuju njenu slobodu i samostalnost. Svjedočim da sam se u vrijeme obnašanja dužnosti reisu-l-uleme u Bošnjaka svestrano borio, zajedno sa kardinalom Puljićem, protiv bilo koje vrste radikalizacije, posebno vjerske. Volio bih da Bošnjaci u Hrvatskoj nisu prihvatljivi samo ako su nacionalno i kulturno asimilirani, već da imaju pravo da bar u svedodžbama Zagrebačke džamije mogu koristiti svoj bosanski jezik.

Kad tražimo legitimna prava za sebe, onda treba da budemo spremni da osiguramo legitimna prava i drugima. Integracija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao konstitutivnog naroda, bi bila još uspješnija ako bi Hrvati podržali ideju nacionalne države Bosne i Hercegovine, imajući u vidu multietičnost Bosne i Hercegovine te činjenicu da je u Bosni i Hercegovini preko 50% Bošnjaka.

Ako bih tražio nešto ovako Vi biste me proglasili personom non grata, ali ko će Vas proglasiti za bilo šta kada kažete u intervjuu: – Mi u Hrvatskoj imamo aktivnu i zapravo izvrsnu Islamsku zajednicu koja daje sve od sebe kako bi upravljala procesima u regiji i izolirala radikale, fundamentaliste, kako bi očuvala međuetničku i međureligijsku komunikaciju i punu integraciju Islamske zajednice, ne asimilaciju, već integraciju u obično hrvatsko društvo malu, ali jaku – kazala ste ovo i nikom ništa. Dakle, Bošnjaci u Hrvatskoj su svedeni na nivo vjerske zajednice i opet ću Vam ponoviti da se bosanski jezik u u Hrvatskoj ne može upisati niti u džamijskim knjigama.

Vi ste meni komšinica s moje lijeve strane kad iz mog Visokog krenem na sjever moje Bosne. Kad sa sjevera idem prema jugu, Vi ste mi s desne, odnosno zapadne strane. Ja imam još dva susjeda, koji su mi nekad s ovu nekad s onu stranu. Moja majka me naučila da pazim komšije i s lijeve i s desne strane. Ona je to čula od bosanskog hodže, koji je govorio da je Božji Poslanik Muhammed, a. s., rekao da je komšija najpreči te da nije pravi musliman koji zna da je njegov komšija nesiguran i gladan. Mi, Dobri Bošnjani, smo taj sveti duh komšiluka naslijedili od bosanskog djeda (dida), bosanskog gosta i bosanskog starca. Oni su bili dobri ljudi. Voljeli su svoju, a poštovali tuđu vjeru. Nisu nikoga napadali, niti su nad bilo kim genocid činili, ni mentalni ni fizički. Bili su proganjani i proglašavani hereticima zbog svoje vjere i bosanskog načina života.

Unatoč svemu, Bosna je sve nadživjela i ostala uspravna na svojim bosanskim nogama. Uistinu, Bosna je jedno veliko zemaljsko čudo zato što je uspjela, više od jednog milenija, i još uvijek uspjeva, da bude svoja na svome unatoč agresivnom ponašanju njenih komšija i s desna i s lijeva. Doista, nema zemlje na svijetu koja bi sve to izdržale kao što je Bosna izdržala, stojeći ponosno na svojim čvrstim bosanskim nogama.

Gospođo Kolinda Grabar-Kitarović, Bosna nije ničija zemlja. Bosna je milenijska zemlja njenih hrabrih sinova i ponosnih kćeri. Oni Bosnu vole od početka do kraja i nikome se zbog toga ne ispričavaju. Zato kad gledate Bosnu iz Hrvatske, gledajte je skrušeno, kad ulazite u nju, ulazite polahko da ne nagazite na mezar i grob znanog i neznanog junaka, a kad govorite u Bosni i o Bosnu, govorite tiho i suvislo da ne uznemirite onog što stražari na stećku, na nišanu i na krst. Vama se samo čini da spava. Ne, oni su budan samo što Vi to ne osjećate. Oni su budni i prkosni od sna.

Na kraju ovoga komšijskog pisma pozivam Vas predsjednice Republike Hrvatske da uputite izvinjenje Bosni i Hercegovini, posebno Bošnjacima, kao i Islamskoj zajednici u Hrvatskoj zbog neprimjerene komunikacije s Bosnim i Bošnjacima.

Pozivam Vas da se javno očitujete da nećete ugrožavati suverenitet i teritorijalni integritet hiljadugodišnje državnosti Bosne i Hercegovine. Podsjećam Vas da svi koji su to pokušali u zadnje vrijeme završili su na marginama povijesti ili u Haagu. Ja Vam, kao mojoj komšinici u duhu svetog bosanskog komšiluka, koji sam naslijedio od bosanskog dida, gosta, starca i moje majke želim dobro zdravlje i uspjeh u životu i radu.

facebook komentari

 • kostresh

  nema sanse da citam sve… ni potrebe. ovi brzo uce od dode dika ili putin turka.

 • Tyrex Rex

  Tko je ovaj komšija ??

 • Paulaner Paulaner

  Ovaj lik je svojim pismom jasno dao do znanja koliko je nasa predsjednica u pravu.

 • sjena

  Opće poznata činjenica ,kada je gosp.Cerić postao glavni Imam u BiH 1992/93 GOD. ,zaoštrili su se odnosi između Hrvata i naroda (carigradskog kulturnog kruga-čitaj naroda musliman.vjere ). Počeli su sukobi ne samo u centralnoj Bosni ,nego u Bihačkoj -Cazinskoj krajini,te je porastou dolazak muslimana (SDA )sa Sanđaka (koji nisu smjeli ratovati u istoč.Bosni nego samo u Srednjoj,Hercegovini i zap.Bosni ( prema ugovoru Ugljanin-Milošević )

  Inaće veliki protivnik Hrtvata ( po njegovoj definiciji )

 • kršni

  Obični komšija, nije susjed.

 • Tyrex Rex

  Vidiš li ti što je prava predsjednica za razliku od bjeloglavog supa Svi su se digli na noge.Od maloga Slobe,Dodika, a i ovih obrezanih talibana.
  Još se usudila i prva šutnuti jednonogog bravara sa Pantovčaka.

 • lopov

  sta se ti ceric sekiras,pa ona sve radi kako joj kazu…zidovska marioineta i poprilicno neinteligenta osoba

 • Plavac Plavi

  …reče lopovsko smeće! :))

 • lopov

  ahha smijesan si koliko ne znas..jos nisi shvatio tko je ona?ili uopce nisi pratio i ne znas?Meni se cini da si ti upao u pricu jako kasno,..sta ona može komentirati kad nema o nicemu pojma?

 • Tyrex Rex

  Nemoj se kačiti sa mnom.Moja preporuka.

  P.S ne omalovažavaj mi Predsjednicu.

 • lopov

  previse znam i ne vjerujem svakome i ne pusis politicare tipa tudman kolinda i hdz..to je moj domet

 • Tyrex Rex

  Vidim ja koji je tvoj domet . Kad je Kolinda tako loše rješenje za Hrvatsku , kakvo rješenje je bio Josipović po tebi ? Čime je on doprinio prosperitetu ili razvoju Hrvatske? Sviranjem na klaviru, ili, kako ja kažem, svirajući onoj stvari uspavanku?

 • meduza

  Da je uz ovo što je napisao još napao i Lučića i Raspudića onda bi pomislio da su mu Banac i Bujanac napisali ovaj lažljivi pamflet. Nikakvog genocida u Ahmićima nije bilo, prije će biti da je genocida bila u Travniku i u Bikošima i da su upravo radikalni islamisti ioz odreda El-Mudžahid koji je bio direktno podređen Aliji Izetbegoviću počinili genocid nad Hrvatima.

 • Plavac Plavi

  Treba mu odgovoriti: Gospodine Mustafa, nisam s tobom svinje pasla!! 🙂

 • milanU

  On govori, piše i misli srpsko-bosanskim jezikom.

 • milanU

  LIEPA PLAVKA, šta viš!

 • Tyrex Rex

  Ma nemoj mu svinje spominjati. Ha,ha,ha…!

 • Maks

  Bujanec je napao prave, pa ti misli!

 • Maks

  To moze napisati samo Lojani izmet!

 • Daran Hr. nebo

  Je li rezultat dementnosti i bunike i to što si zaboravio i ubojstva policajaca i povratnika po Srednjoj Bosni atentat na doministra Leutara ,bombaške napade jedan u Mostaru auto bombom i sve to poslije Daytona. Da se ne držimo samo rata

  Je li rezultat dementnosti i bunike i to što si zaboravio “Krvavi Božić ” 2002 u Klisu/ Kostajnici kod Konjica kada je Muamer Topalović na Badnje večer upao u hrvatsku kuću i pobio članove obitelji. Policiji je trag za otkrivanje ubojice bio dokument organizacije Jeniet el Forkan, koju financira Visoko povjerenstvo Saudijske Arabije..

  “Preda mnom je akt koji govori o humanitarnoj organizaciji Jeniet el Forkan. To je humanitarna organizacija koja je u svojim redovima obučila i ovu osobu koja je počinila zločin u selu Kostajnica”, rekao je tadašnji ministar Bilić

  Mnoge od tih “humanitarnih organizacija bile su i izravno povezane sa Al qaeda-om.

  Ili nam ti efendija želiš reći da to nije radikalni islam no je to počinio jedan iz reda “dobrih Bošnjaka ”

  http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2016/12/02/hrvatsko-nebo-efendiji-efendija-ceric-polako-s-bunikom-ako-vec-moras-uzimati-nek-bude-u-manjim-kolicinama/

 • Saga

  Rijetko se sreće komentator koji je tako lijepo uskladio svoj nick i sadržaj svojih “komentara”. Ovom lopovu je to savršeno uspjelo. ;))

 • Paulaner Paulaner

  ha ha ha … nije dobro nista,cega je previse:-)

 • Ljuta Trava

  Ovu svinju teheransku se mora poslati lijepim diplomatskim riječnikom u 3PM

 • Sivooki

  Treba, treba. Nek pobjegne u svoj džemat i ne maže ljudima oči, k’o da smo mu svi nepismeni i lobotomirani.
  On je na takve navikao.

 • Sivooki

  Medi i Cerić, medi, sa svakijem lijepo, a nema veze što nije istina…
  Mudžahere uvezli, ljude ubijaju, naoružavaju se, šalju ljude po Sirijama, cure za seksualno roblje, mrze kršćane… ali, “paze se sa komšijama”
  Aferim, efendija…

 • Neprijateljska Emigracija

  Sad je islamski radikalizam bjelodan!

 • Agromentum

  Eto hvala vam ex-reis-l-ulema, vaše pismo će s dalje proslijediti. https://uploads.disquscdn.com/images/dc56dc85aea530e6b648f96e3d8b9d0cf9785d99fb2613f9695b1a4e871d9166.jpg

 • sjena

  Ako lupi ,biti će što mora biti,nego mene sada stvarno interesira ,kako i tko je gosp.Karamarku predložio gosp.Oreškovića i tko je najviše zaslužan za lošu komunikaciju Predsjednice i Predsjednik a vlade .
  A što se tiće stijega Kanadskih Hrvata ,pa ona se vijorila na Trgu sv.Marka 1990-god…šta su to ovi klipani izSKH-SDP-a i HNS-a zaboravili ,a gosp.iz HNS-a tada nije bio maloljetan i znao je čitati .

  za dom!

 • Tyrex Rex

  Spremni!
  Sjeno po mojim saznanjima Karamarko je sam predložio Oreškovića nakon što ga je upoznao.Na Pantovčaku se danima prije 23. prosinca sastavljala tehnička vlada, kandidati za ministre su intervjuirani, a kandidat Kolinde Grabar Kitarović za premijera doista je bio već spominjani Damir Vanđelić!

 • kršni

  Eee ja!

 • sjena

  Ma bravo ,vidio sam i ja ,dobro ste me podsjetili( na B.”Petrovaradinka ” )

 • vladajuci

  Gdje je ovaj balija bio kad je Hrvatska pola milijuna njegovih sunarodnjaka zbrinula i spasila od karađićevih koljača?! Gdje je bio kad je ista ta prijateljska i dobronamjerna Hrvatska kroz svoje bolnice obradila više tisuća ranjenika?!, zar je to HVALA, Hrvatskom narodu koji je izabrao predsjednicu, eto to ti je ona izreka o turskom obećanju i vjeri, a komšinicu si ostavi u svojoj bijednoj kasabi.

 • Maks

  Obrezano krme!

 • meduza

  Ti si degenerik. Tvoje mišljenje je nebitno

 • Maks

  Nisi mi vrijedan crno ispod nokta ni ti ni tvoji udbasi koje zastupas !

 • Za Lustraciju i kazneni progon

  Točno. Lik je komunističko-udbaški provokator.

 • Maks

  On je jednostavno strana Raspudica i Dodikovaca koja gubi tlo pod nogama od kad je pao Josipovic. Gadno su upleteni u rusenje Karamarka i ono prozivanje od Bujanca samo je mala opomena.

 • Za Lustraciju i kazneni progon

  Točno ! Potpisujem.
  Raspudić je Dodikovac koji piše tekstove za srpske “Banjalučke novosti” i koji je za Treći hrvatski entitet, ali bez i jednog kvadratnog metra teritorija “rs”, iz koje je protjerano preko 200 tisuća Hrvata.

 • sjena

  Bio je uz skute Alije !

 • meduza

  Ajde KOS-ovac skini mi se s kurca, glup si i smrdiš po jugoslaviji na kilometre

 • Maks

  Samo Jugoslaven KOSovac ili sin jednoga moze napisati sto si ti o Bujancu, o kqurcu toliko – ne treba ti se niko “skidati jer ga jednostavno nemaš