Connect with us

Reagiranja

Mustafa Cerić: ‘Rasturiš državu, počiniš zločine, pa promijeniš ime državi’

Objavljeno

-

Presuda kojom je Međunarodni sud pravde (ICJ) odbacio tužbe za genocid što su ih uzajamno podnijele Hrvatska i Srbija nikoga u BiH nije iznenadila. No potaknula je dvojbe o tome kako je uopće moguće dokazati stvarni karakter zločina počinjenih tijekom ratova na području bivše Jugoslavije.

ceric mustafaMeđu prvima koji su se tim povodom oglasili bio je predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i reis-ul-ulema, emeritus Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić koji je presudom ICJ-a zabrinut.

Ne zato što se to nije očekivalo, već zbog obrazloženja da se državu koja pod tim imenom nije službeno postojala do 1992. godine ne može smatrati odgovornom za teške zločine, stoji u Cerićevoj izujavi dostavljenoj medijima.

On se pita nije li to svojevrsna uputa za moguće buduće zločine. Prvo rasturiš postojeću državu, zatim počiniš zločine protiv čovječnosti u drugim, novonastalim državama, potom promijeniš ime svojoj državi i onda pred Međunarodnim sudom pravde besramno pravdaš zločine tvrdnjom da je nova država nastala nakon tih zločina, opisao je Cerić razloge svog čuđenja nad pravnom logikom po kojoj je Srbija oslobođena optužbi za genocid.

Odluka ICJ-a da odbaci tužbe za genocid što su ih podnijele Hrvatska i Srbija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poslužila je kao povod za tvrdnju kako su Srbi bili najveće žrtve ratova vođenih na području bivše Jugoslavije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari