Pratite nas

Vijesti

Mutna strategija: “Federacija” zapostavlja Hercegovinu

Objavljeno

na

Aktualna federalna vlast zapostavlja Hercegovinu u razvojnim i investicijskim planovima i aktivnostima. Sredstva uglavnom završavaju u trokutu Sarajevo – Zenica -Tuzla dok ostala područja dobivaju samo mrvice.

Aktualna federalna vlast zapostavlja Hercegovinu u razvojnim i investicijskim planovima i aktivnostima. Posljedica toga je činjenica da je bruto domaći proizvod u Sarajevskoj županiji dvostruko veći od BDP-a koji imaju četiri većinski hrvatske županije zajedno. Hercegovačko-neretvanska, Posavska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.

Piše: Dejan Jazvić, Večernji list

U situaciji kada su strane investicije skoro presušile, a privatno poduzetništvo uglavnom stagnira, projekti države, odnosno entiteta i njihovih javnih poduzeća, jedina su prilika za kakav-takav razvoj. Međutim, ova sredstva uglavnom završavaju u trokutu Sarajevo – Zenica – Tuzla, dok ostala područja dobivaju samo mrvice. Razloge treba tražiti i u tome što su spomenuta područja glavna izborna baza stranaka koje trenutačno participiraju u federalnoj Vladi.Radovi u “Bosni”Najbolji primjer je izgradnja ključnog infrastrukturnog projekta u BiH, cestovnog koridora Vc. Trenutačno se najviše radova izvodi na dionicama koje prolaze kroz Zeničko-dobojsku i Sarajevsku županiju, a Zenica i Sarajevo bit će prva dva regionalna središta u BiH koja će biti povezana autocestom. Osim ovih, gradi se još samo jedna poddionica na jugu Hercegovine. Dionice kroz Hercegovačko-neretvansku županiju ostavljene su za kraj. S druge strane, već se priprema teren za izgradnju kraka koji bi Tuzlu povezivao s koridorom Vc. Hercegbosanska i Srednjobosanska županija se nadaju brzim cestama čija izgradnja neće početi uskoro.Slična situacija je i s ulaganjima u energetiku. Samo u rudnike će ove godine biti uloženo 74,3 milijuna KM, a ukupne investicije Elektroprivrede BiH, uglavnom u Bosni, premašuju 1,6 milijardi maraka.Najavljeni projektiIako je iz EP BiH prethodne godine bilo najavljivano da će vjetropark Podveležje(VE Podveležje)kod Mostara, koji će se sastojati od 16 vjetroturbina s instaliranim kapacitetom do 48 MW, biti završen do kraja 2012. godine – to se nije dogodilo. Tek se krenulo u proces izbora konzultanata. Imajući u vidu sve ovo, ne čudi što industrijska proizvodnja također nije ravnomjerno raspoređena u BiH, a pogotovo ne u Federaciji. Na Sarajevsku, Tuzlansku i Zeničko-dobojsku županiju otpada čak 71 posto industrijske proizvodnje. S druge strane, četiri većinski hrvatske županije u industrijskoj proizvodnji FBiH sudjeluju sa skromnih 15,5 posto. Još više zabrinjava podatak da je samo godinu dana ranije taj udio bio 19,5 posto, što samo potvrđuje da industrijska proizvodnja u ovim dijelovima Federacije drastično opada.

Aktualna federalna vlast zapostavlja Hercegovinu u razvojnim i investicijskim planovima i aktivnostima. Posljedica toga je činjenica da je bruto domaći proizvod u Sarajevskoj županiji dvostruko veći od BDP-a koji imaju četiri većinski hrvatske županije zajedno. Hercegovačko-neretvanska, Posavska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.

U situaciji kada su strane investicije skoro presušile, a privatno poduzetništvo uglavnom stagnira, projekti države, odnosno entiteta i njihovih javnih poduzeća, jedina su prilika za kakav-takav razvoj. Međutim, ova sredstva uglavnom završavaju u trokutu Sarajevo – Zenica – Tuzla, dok ostala područja dobivaju samo mrvice. Razloge treba tražiti i u tome što su spomenuta područja glavna izborna baza stranaka koje trenutačno participiraju u federalnoj Vladi.

Radovi u “Bosni”

Najbolji primjer je izgradnja ključnog infrastrukturnog projekta u BiH, cestovnog koridora Vc. Trenutačno se najviše radova izvodi na dionicama koje prolaze kroz Zeničko-dobojsku i Sarajevsku županiju, a Zenica i Sarajevo bit će prva dva regionalna središta u BiH koja će biti povezana autocestom. Osim ovih, gradi se još samo jedna poddionica na jugu Hercegovine. Dionice kroz Hercegovačko-neretvansku županiju ostavljene su za kraj. S druge strane, već se priprema teren za izgradnju kraka koji bi Tuzlu povezivao s koridorom Vc. Hercegbosanska i Srednjobosanska županija se nadaju brzim cestama čija izgradnja neće početi uskoro.
Slična situacija je i s ulaganjima u energetiku. Samo u rudnike će ove godine biti uloženo 74,3 milijuna KM, a ukupne investicije Elektroprivrede BiH, uglavnom u Bosni, premašuju 1,6 milijardi maraka.

Najavljeni projekti

Iako je iz EP BiH prethodne godine bilo najavljivano da će vjetropark Podveležje(VE Podveležje)kod Mostara, koji će se sastojati od 16 vjetroturbina s instaliranim kapacitetom do 48 MW, biti završen do kraja 2012. godine – to se nije dogodilo. Tek se krenulo u proces izbora konzultanata. Imajući u vidu sve ovo, ne čudi što industrijska proizvodnja također nije ravnomjerno raspoređena u BiH, a pogotovo ne u Federaciji. Na Sarajevsku, Tuzlansku i Zeničko-dobojsku županiju otpada čak 71 posto industrijske proizvodnje. S druge strane, četiri većinski hrvatske županije u industrijskoj proizvodnji FBiH sudjeluju sa skromnih 15,5 posto. Još više zabrinjava podatak da je samo godinu dana ranije taj udio bio 19,5 posto, što samo potvrđuje da industrijska proizvodnja u ovim dijelovima Federacije drastično opada.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Vujčić: Nikome nije u interesu da zbog više sile manja i srednja poduzeća propadnu, treba im pomoći da prežive

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je s najvećim bankama ministar financija Zdravko Marić usuglasio plan da se građanima pogođenima koronakrizom naplata kredita odgodi za tri mjeseca – još se čekaju detalji ove mjere.

Dužnici su se u međuvremenu počeli obraćati bankama od kojih čekaju pisane odgovore, a oporba po uzoru na slučaj Lex franak predlaže poseban zakon i moratorij od godine dana. Više je o svemu otkrio gost RTL-a Danas, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Banke su ponudile moratorij na otplatu kredita od najmanje tri mjeseca, što se čini kao dobra reakcija, ali pitanje je koliko će pomoći i treba li učiniti još što kako bi se pomoglo.

“Mjera tek počinje ovaj tjedan i odgoda potraživanja na tri mjeseca je za prvi korak nešto što je potrebno. Hoće li biti dovoljno, u ovom trenutku je nemoguće reći. Odgoda je prvenstveno za one koji su pogođeni restrikcijama. Ako one potraju, bit će potrebno produljenje. Ako budu relativno kratke, vratit će se gospodarska aktivnost”, rekao je Vujčić.

Dakle, to je dobra volja banaka i one će same određivati po kojim kriterijima ide odgoda. Ipak, SDP je predložio moratorij u trajanju od godinu dana, po uzoru na Lex franak.

“Nisam upoznat s tim, ali bilo koje rješenje mora voditi računa o onome što sam rekao. Jedna je da postoji dio subjekata koji su pogođeni restrikcijama i njima treba omogućiti odgodu. Nikome nije u interesu da zbog više sile manja i srednja poduzeća propadnu. Treba im pomoći da prežive ovo razdoblje, a u tome mora pomoći i država”, naglasio je Vujčić.

Također, oporba je imala i jedan prijedlog prema HNB-u, taj da se svaka dva tjedna izvještava koliko su novca “upumpale” poslovne banke u gospodarstvo.

“Nisam vidio te brojke, ali skupljamo podatke redovito i redovito ih možemo publicirati. U ovom trenutku je još rano govoriti, ako se misli na akcije koje su povezane s korona krizom, ali za koji tjedan ćemo i to moći publicirati.”

Svjetsko gospodarstvo također je u krizi jer pandemija ima globalni utjecaj. Kao i ona kriza iz 2008. i 2009. Ali, drugačije su…

“Ovo je drugačija vrsta krize jer ona 2008. i 2009. je bila kriza u financijskom sektoru te se prenijela na realni sektor, a ovdje je obrnuto. S tim da je ova kriza i kriza ponude, ali i potražnje pa su makroekonomske politike neefikasne. Teško je poticati potražnju, ako je blokirana ponuda pa bih rekao da je ovo gora kriza, ali trebala bi trajati kraće”, pojasnio je guverner HNB-a.

Prognoza na posljedice koje bi hrvatska ekonomija mogla osjetiti ako kriza potraje tri, šest ili 12 mjeseci, Vujčić nema.

“Vrlo je teško reći, nitko nema kristalnu kuglu. Ali, ako kriza bude relativno kratka, posljedice ne bi trebale biti velike, imamo mogućnost nositi se s time.”

Naravno, HNB prati i tečaj eura, koji blago raste u posljednje vrijeme.

“Analiziramo tečaj, kao i uvijek, on će fluktuirati u rasponima kao posljednja dva i pol desetljeća.”

Turistička sezona svakako će patiti ove godine, pitanje je koliko. To se već osjeti.

“Rekao bih da se na tržištu već vidi da sezona neće biti kao prema planu, a kolike će biti posljedice, znat će se kad vidimo kolika će sezona biti. Prihoda će biti bitno manje, ali vidjet ćemo koliko”, zaključio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Grčka potvrdila prvi slučaj koronavirusa u centru za azilante

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Grčko ministarstvo za migracije potvrdilo je u utorak prvi slučaj koronavirusa u centru za azilante, čime se ostvaruju strahovi humanitaraca da bi se virus mogao proširiti među ranjivom populacijom migranata.

Afrikanka koje je živjela u kampu Ritsona sjeverno od Atene bila je pozitivna na koronavirus, priopćilo je ministarstvo.

Testirana je nakon što se porodila u bolnici u Ateni, kažu u ministarstvu i dodaju da vlasti sada pokušavaju utvrditi gdje se zarazila.

Oni koji su s njome nedavno bili u kontaktu su u samoizolaciji, a slične mjere uvedene su i u Ritsoni u kojoj se nalazi 3000 migranata.

Daleko lošiji životni uvjeti vladaju prepunim kampovima na otocima u Egejskom moru i aktivisti upozoravaju na moguću humanitarnu katastrofu ako koronavirus stigne među tamošnje migrante. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari