Connect with us

Iz Svijeta

MVEP: Djecu u Zambiji preuzele su socijalne službe, na sigurnom su i dobro

Objavljeno

-

Djeca iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele su zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete, rečeno je u srijedu Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

Poslije su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a djeca su im oduzeta.

„Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi“, rekao je MVEP u srijedu.

Ministarstvo je dodalo da se djeca trenutno nalaze u posebnom kompleksu gdje se za njih skrbe, da su „na sigurnom, nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu“.

MVEP je dodao da je u suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci dostavilo hranu i druge potrepštine.

Četiri hrvatska para u zambijskom zatvoru provela su gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja kad su pušteni da se brane sa slobode.

Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud i upravo je u tijeku. Prošli tjedan ispitane su imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojem Hrvati odsjeli, ali su potom dva ročišta odgođena jer optužba nije dovela najavljene svjedoke.

Novo je ročište zakazano za petak uz nalog sutkinje da se svjedoci optužbe privedu na sud. (Hina)

Ivan Pernar: Moj iskaz će dati širi pogled na cijeli slučaj

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas