Pratite nas

Politika

MVEP: Hrvatska žali, no poštuje odluku Britanaca o izlasku iz EU-a

Objavljeno

na

Hrvatska poštuje, ali žali zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz Europske unije, te će učiniti sve što može da se tijekom hrvatskog predsjedanja dogovore budući partnerski odnosi, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. veljače 2020. na uređeni način prestaje biti članicom Europske unije, stupanjem na snagu sporazuma koji je postigla s Europskom unijom.

“Republika Hrvatska poštuje tu odluku, iako žali za odlaskom države članice koja je dala dragocjen doprinos razvoju Europske unije”, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Naglasilo je kako temeljem Sporazuma o povlačenju u prijelaznom razdoblju, koje traje do 31. prosinca 2020., nema promjena za građane i poslovnu zajednicu, te da se stoga europsko pravo nastavlja primjenjivati.

U priopćenju se ističe kako je cilj EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva dogovoriti buduće partnerske odnose u tom razdoblju, te kako će Hrvatska u ulozi predsjedavajuće Vijećem EU-a uložiti sav napor da se to i ostvari.

Europski politički vrh prijelazno razdoblje smatra prekratkim i nedovoljnim za uređivanje novih odnosa. Glavni europski pregovarač Michel Barnier nedavno je kazao da se u tom okviru može ostvariti jedino “vitalni minimum”.

S druge strane, britanski premijer Boris Johnson te pregovore želi zaključiti što prije i odlučno odbija produženje prijelaznog razdoblja.

Britanci će do 31. prosinca i dalje primjenjivati europska pravila, no neće imati pravo glasa u europskim institucijama. (Hina)

 

Boris Johnson: Brexit je novi početak za UK

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Warning: Illegal string offset 'title' in /home/franisl5/public_html/wp-content/plugins/disqus-latest-comments/disqus-latest-comments-addon.php on line 389

Warning: Illegal string offset 'link' in /home/franisl5/public_html/wp-content/plugins/disqus-latest-comments/disqus-latest-comments-addon.php on line 390

Komentari