Pratite nas

Hrvatska

MVEP: Navodi ministra vanjskih poslova Slovenije neistiniti i neutemeljeni

Objavljeno

na

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u subotu iznenađenje “neistinitim i pravno neutemeljenim navodima” iz izjave za medije ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Mire Cerara koji je u srijedu ustvrdio da je nekoliko dana ranije hrvatsko policijsko plovilo duboko ušlo u slovensko teritorijalno more na području Savudurijske vale i opravdalo to pokvarenom navigacijom.

Cerar je u srijedu kazao da će Slovenija Hrvatskoj uputiti oštru diplomatsku notu zbog toga što je, po tvrdnjama slovenske strane, hrvatsko policijsko plovilo u nedjelju povrijedilo graničnu crtu na moru u Savudrijskoj vali i uplovilo u slovenske vode.

“To je bila provokacija visokog intenziteta na koju ćemo odgovoriti prosvjednom notom”, kazao je Cerar u izjavi za medije dodajući da je tim postupkom Hrvatska nepotrebno zaoštrila situaciju i narušila dobrosusjedske odnose a po njemu je bilo prekršeno i europsko i međunarodno pravo te schengenska granica.

Po slovenskoj policiji u nedjelju je hrvatski policijski brod uplovio “2,5 kilometara duboko u slovensko more” u zaljevu, ali i “1,3 kilometra” preko crte sredine u Savudrijskoj vali i na hrvatsku stranu vratio se nakon upozorenja slovenske policije. Hrvatski brod svoje kretanje opravdao je kvarom navigacijskog uređaja što je za Cerara bio neprihvatljiv izgovor.
“Prihvatiti taj izgovor bilo bi vrijeđanje inteligencije i sposobnosti hrvatskih policijskih vlasti koje dobro znaju što rade”, dodao je Cerar.

“Ministarstvo sve te navode u cijelosti odbacuje”, poručio je u subotu hrvatski MVEP.

Ministarstvo napominje da nedjeljna događanja ni po čemu ne treba izdvajati “jer je bila riječ o rutinskoj i svakodnevnoj plovidbi i provođenju policijske kontrole hrvatske policije u hrvatskom teritorijalnom moru u i ispred Savudrijske vale, kao i o nezakonitoj plovidbi slovenskog policijskog plovila u hrvatskom teritorijalnom moru.”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je potvrdilo priopćenjem da je u četvrtak primilo diplomatsku notu slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se “navedeni događaj, kao ni navodi iz izjave slovenskog ministra vanjskih poslova, uopće ne spominju, a kamoli argumentirano opisuju”.

“Slovenskom se notom odgovara na raniju notu hrvatske strane i ponavlja općenite, pravno neutemeljene teze o navodnim povredama, na koju će notu Ministarstvo odgovoriti”, piše MVEP.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako nema nikakvog razloga za podizanjem napetosti i neodmjerenim i neistinitim izjavama te podsjeća da je slovenska strana više puta pozivana na nastavak bilateralnog dijaloga oko konačnog utvrđivanja zajedničke državne granice”, navodi u priopćenju MVEP, prenosi Hina.

Slovenski obavještajac: Implementacija arbitražne presude je u tijeku, pa i na terenu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Objavljeno

na

Objavio

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo državne imovine: Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpisivanjem ukupno tri ugovora, Ministarstvo državne imovine darovalo je u ponedjeljak Baškoj Vodi i Makarskoj zapuštene nekretnine čijim će se stavljanjem u funkciju potaknuti gospodarstvo, kultura i obrazovanje.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su u Baškoj Vodi ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić potpisali ugovor kojim Ministarstvo općini daruje zemljište za poticanje gospodarskog razvoja i razvoja komunalne infrastrukture.

Riječ je o nekretnini koja je “desetljećima bila ničija, bez čuvara i vlasnika”, a dana je je općini i njenim ljudima “da živi zajedno s njima“, rekao je tom prilikom ministar Marić.

Načelnik Roščić istaknuo je da je riječ o dragocjenom poslu odluci i gesti Ministarstva. “Ovo je potez za vidljivi razvoj i dobrobit naše Baške Vode“, dodao je.

Ministar Marić potom je u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom potpisao dva ugovora. Prvim Ministarstvo daruje Makarskoj “Villu Irenu“ za potrebe muzeja Grada Makarske, u vrijednosti 5 milijuna kuna, a drugim je darovalo zgradu za projekte u kulturi, znanosti i obrazovanju.

“U suradnji s Ministarstvom doživjeli smo gotovo nezamislivo. U manje od mjesec dana od kada smo podnijeli zahtjev za ‘Villu Irenu’, potpisali smo ugovor.

Formiranje Ministarstva državne imovine promijenilo je sliku Hrvatske. Zato zahvaljujemo ministru Mariću i njegovim suradnicima na potpori i učinkovitosti“, rekao je gradonačelnik Brkan.

“Kad ovo radimo, imamo vrlo jednostavnu premisu: država ima imovinu koja je zapuštena, ona je na dohvat ruke i očiju gradu Makarskoj koja tu imovinu treba. Ovim činom, upravo takvu imovinu stavljamo u funkciju života ljudi u ovom bisernom, kamenom gradu”, rekao je ministar Marić, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari