Connect with us

Reagiranja

MVEP osudio postavljanje spomenika u Trstu

Published

on

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D’Annunziju u Trstu.

– Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna.

Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu, stoji u priopćenju.

 

Talijanska zastava u Rijeci

Na Guvernerovoj palači u Rijeci nepoznati počinitelji izvjesili su sinoć talijansku zastavu. Potvrdila je to i riječka policija, koja je nakon dojave reagirala i uklonila zastavu. Dojava je zaprimljena jutros u 6.45 sati.

Policija je utvrdila da je izvješena zastava Kraljevine Italije. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palači, predstavljaju provokaciju.

Fotografiju izvješene zastave na twitter profilu objavio je novinar Cristiano Puglisi.

Foto: Cristiano Puglisi/Twitter

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari