Connect with us

Hrvatska

MVEP: Poštivanje ljudskih prava među najvišim vrijednostima ustavnog poretka RH

Published

on

Ljudska prava ključan su preduvjet izgradnji mirnih, stabilnih i razvijenih društava i poštivanje ljudskih prava i sloboda među najvišim je vrijednostima ustavnog poretka Republike Hrvatske, priopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih i europskih poslova u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Svake godine 10. prosinca, na datum kada je 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila Opću deklaraciju o ljudskim pravima, tradicionalno se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Premda pravno neobvezujuća, Opća deklaracija jedan je od najvažnijih političkih dokumenata 20. stoljeća i prekretnica u području ljudskih prava, istiće MVEP.

“Deklaracija predstavlja temelje današnjeg međunarodnog sustava ljudskih prava (…) ljudska prava ključan su preduvjet izgradnji mirnih, stabilnih i razvijenih društava, a obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava simbolizira neprestanu borbu za očuvanjem postignutog napretka u tom području “, stoji u priopćenju.

U priopćenju se ističe da je “poštivanje ljudskih prava i sloboda među najvišim je vrijednostima ustavnog poretka Republike Hrvatske”.

“Kao snažna zagovornica ljudskih prava, Hrvatska kontinuirano ulaže napore na nacionalnoj razini, kao i u vanjskim odnosima, kroz multilateralne formate i bilateralne odnose, kako bi pridonijela unaprjeđenju postojećeg okvira zaštite ljudskih prava, s naglaskom na suzbijanje diskriminacije, ravnopravnost spolova i ekonomsko osnaživanje žena, borbu protiv nasilja i zaštitu ranjivih skupina”, dodaje ministarstvo.

Također se navodi da kontekstu pandemije covida-19, čiji utjecaj na ekonomska i socijalna prava građana u najvećoj mjeri najviše pogađa ranjive skupine: žene, djecu, starije, manjine, izbjeglice i migrante, Hrvatska ostaje predana univerzalnim normama i preuzetim obvezama te nastoji da poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, demokracija, vladavina prava i jednakost ostanu temelj društva i javnih politika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari