Connect with us

Reagiranja

MVEP: Reakcija MUP-a Srbije ‘deplasirana i neprimjerena’

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je u petak reakciju MUP-a Srbije, koji je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da “besmislenim” komentarima ne ometa rad pripadnika MUP-a i potragu za mladićem Matejem Perišem, kao “deplasiranu i neprimjerenu”.

MUP Srbije objavio je u četvrtak da “Plenković nema poštovanja prema radu srpske policije” i da ih to “ne čudi niti iznenađuje”. Pozvali su hrvatskog premijera da “pokaže poštovanje prema obitelji nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP-a”.

Reakcija je to na Plenkovićevu izjavu da “nije uopće bitno ono što je rekao gospodin Vulin” te da ga zanima jedino da dozna potpunu informaciju o nestanku mladića za kojim se traga već danima.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova stalo je petak u premijerovu obranu. “Zajednički nam je prioritet rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periše i cjelovita informacija o slijedu događaja, što je jedini smisao izjave predsjednika vlade”, priopćio je MVEP.

“Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi”, ističe se u priopćenju.

Reakciju srbijanskog MUP-a opisuju “bespredmetnom i neobjašnjivom” i naglašavaju da je premijer “samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti”.

Priopćenje MUP-a Srbije “čudi” pogotovo jer je Plenković, u svom govoru na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića, istaknuo da će “hrvatska vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima”, navode iz hrvatskog ministarstva.

MVEP je naveo da “izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periše, i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari