Pratite nas

Na bliskom istoku zabranjuju bikini i tajice

Objavljeno

na

Kuvajt planira donijeti zakon s kojim će u potpunosti zabraniti “golotinju” na javnim mjestima.

Time bi stanovnice države i turistice dobile zabranu nošenja dvodijelnih kupaćih kostima jer će zakon uključiti zabranu golotinje u hotelima i bazenima.

Ovu odluku odobrio je Hamdam Al-Azemi, glava kuvajtske Narodne skupštine. Al Arabiya News piše kako zakonodavci nisu definirali golotinju, već su samo izdali izjavu u kojoj snažno kritiziraju žene odjevene u bikinije na nekim bazenima, plažama i hotelima.

Kako bi se krenulo u donošenje zakona, prijedlog mora prihvatiti i vlada. 2011. godine odbor skupštine proglasio je neustavnim prijedlog da se zabrane bikiniji jer bi, prema njemu, “prijestupnice” zbog otvorenih kupaćih kostima ili odjeće s “dubokim dekolteom” na plažama bile kažnjavane novčanim kaznama i zatvorskom kaznom.

Ova vijest stiže samo dan nakon dekreta koji je izdao Katar, u kojem se turistima objašnjava da tajice nisu hlače i ne smije ih se nositi u javnosti. Katar distribuira letke na kojima su tajice izdvojene kao neprimjerena odjeća za turiste.

Katarski islamski kulturni centar započeo je kampanju “Reflect Your Respect” u kojoj turistima pokušava dati savjete o primjerenom odijevanju. Sve je ovo samo početak njihovih priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se u Kataru održati 2022. godine.

Preko kampanje žele zamoliti posjetitelje da pomažu u očuvanju njihove kulture i vrijednosti.

sexy-girls-bikini-hot-girls-bikini-photography-beautiful-girls-bikini-images-girls-bikini-photos-girls-bikini-pictures

index

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Šport

Argentinski izbornik: Ne znam za sram, ali boli me, osjećam bol

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Anadolija

Hrvatska nogometna reprezentacija u svom je drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Nižnjem Novgorodu svladala aktualnog svjetskog doprvaka Argentinu s visokih 3-0 (0-0) i tako s drugom pobjedom u dva nastupa osigurala prolazak u osminu finala. Bila je to fenomenalna igra Vatrenih i potpuno zaslužena pobjeda.

Jorge Sampaoli, izbornik Argentine nakon utakmice je kazao:

Trener je uvijek krivac. Neki se igrači možda nisu prilagodili organizaciji igre, jako mi je teško ovo palo, ali očito nisam dobro vodio utakmicu. Hrvatska je odlična momčad i dobro su odigrali.

Ne znam za sram, ali boli me, osjećam bol. Već dugo kao trener nisam prolazi kroz ovakvo iskustvo. Naš plan nije uspio. Moramo dati sto posto do kraja i nadati se, nema druge mogućnosti.

Bili smo jako ambiciozni, htjeli smo biti prvi, to više ne možemo biti, osjećamo duboku bol. Mislili smo da ćemo poletjeti, ali nije bilo tako. Imam sjajan kadar, ali nismo se uspjeli stopiti.

Nismo dobro igrali. Bilo nam je teško doturiti loptu do Messija. Jednostavno nismo bili tu, ja sam odgovoran za sve to.

Mislio sam da će trojica otraga dovesti do boljeg pritiska. Računao sam na podršku krila. U drugom dijelu smo mislili ako malo prilagodimo sustav da će donijeti poboljšanje. Prvi gol nas je pokosio. Dominirali smo, ali nismo uspjeli zabiti.

Bilo je teško vratiti se kad su poveli. Na ovakvom turniru ne smije se tako griješiti. Prvi gol je bio jako snažan udarac. Mislili smo da će biti jednostavnije, ali stvari su takve kakve jesu. Veliki je pritisak, ali to je tako. Trener je uvijek najveći krivac.

Nismo uspjeli doći do Messija. Radili smo na tome, ali i protivnik se jako trudio da spriječi dotok lopte do njega. Molim oproštaj od navijača, ja sam najodgovorniji, dao sam sve od sebe, ali jednostavno nije išlo

 

Zlatko Dalić: Hvala dragom Bogu na prolasku u drugi krug

 

 

Ćiro: ‘Sine moj, nemam riječi, ovo je veličanstveno! Mi smo prvaci svijeta, kažem vam’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

22. lipnja 1593. – Slavna pobjeda Hrvata nad Turcima kod Siska

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 22. lipnja 1593. dogodila se pokraj Siska najslavnija hrvatska pobjeda nad Turcima.

Ova pobjeda okrenula je tijek ratovanja na stranu Hrvata i od tada Turci polaganu gube svoja uporišta u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je bitka bilo točno 100 godina nakon velikog poraza Hrvata na Krbavskom polju!

Do tog vremena muslimanski Turci su intenzivno pustošili hrvatsko područje, zalijećući se čak i u susjednu Sloveniju.

Osobito je bio zloglasan turski zapovjednik Hasan-paša Predojević, osvajač tada hrvatskog i katoličkog grada Bihaća. Rođen je u Bosni pod imenom Niko Predojević, ali je poput tisuća tadašnje kršćanske djece, katoličke i pravoslavne, otet od muslimana, odgajan i novačen u jurišne muslimanske postrojbe – janjičare – koje su napadale svoj narod i postajale njegove ubojice.

Često su prema svojim sunarodnjacima upravo janjičari, rođenjem kršćani i odgojeni kao muslimani, bili najratoborniji i najsuroviji.

Janjičarske postrojbe su bile vrlo ratoborne i vojno sposobne. Poznate su po svojim podvizima janjičarske postrojbe Beograda, Soluna i Trapezunta na obali Crnog mora. Njihova visoka vojna naobrazba premašivala je znanja lokalnih paša i često bila presudna u odsudnom trenutku.


Bitka kod Siska

Hasan paša Predojević je 1592. sagradio most preko Kupe u blizini današnje Petrinje i preko njega provaljivao u područja između Save i Kupe. Vrhunac njegove arogantnosti bilo je razdoblje ljeta 1592. kad se utaborio kod rijeke Lomnice u Turopolju i od tamo pustošio čitav kraj južno od Zagreba, spalivši 40 sela u turopoljskom području i okolici.

Iz svog tabora pokraj Lomnice navodno je čak odlazio u lov, kao da je posjednik tog područja. Sljedeće godine Hasan-paša je pokušao osvojiti Sisak, stratešku utvrdu na utoku Kupe u Savu.

Zanimljivo je da su zapovjednici obrane sisačke utvrde bili svećenici, jer je ona bila u vlasništvu zagrebačkog Kaptola. Kad je Hasan-paša opsjeo Sisak, u pomoć utvrdi priskočila je združena vojska hrvatskog bana Tome Erdödyja i austrijskih zapovjednika Eggenberga i Auersperga.

Na današnji dan 22. lipnja došlo je do bitke. Hasan-paša je neoprezno postavio svoju vojsku u loš taktički položaj, tako da joj je rijeka Kupa bila iza leđa. Kad je kršćanska vojska uspjela potisnuti Turke, ovi su se dali u bijeg i velikim dijelom utopili u Kupi.

Zvono Katedrale u 14 sati – i danas podsjeća Hrvate na slavnu pobjedu

Bitka kod Siska bila je prekretnica koja je naznačila zaustavljanje turskog prodiranja dalje u Europu, a imala je i osobiti psihološki utjecaj, jer je njome po prvi puta nakon Krbavske bitke uspostavljena ravnoteža na hrvatsko-turskoj granici.

Europu je ubrzo obišao i tiskani letak na kojem je bila prikazana prva velika pobjeda kršćanskih snaga protiv turske vojske, a zapovjednike kršćanske vojske pohvalili su papa Klement VIII., njemački car Rudolf II. i španjolski kralj Filip II.

Sve do danas, kao znak zahvale za pobjedu u bitci kod Siska, malo zvono zagrebačke katedrale oglašava se svakoga dana u 14 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori