Pratite nas

Reagiranja

Na člana HAZU-a prof. Grčevića, voditelja Hrvatskih studija pokrenuta je hajka jer je podržao Marka Perkovića Thompsona

Objavljeno

na

“Doista je strašan problem to što prof. Grčević želi od Hrvatskih studija napraviti hrvatske studije, zar ne”, zapitao se akademik.

Akademik Pečarić

Akademik Pečarić

Akademik Josip Pečarić u petak je uputio otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović povodom napada na člana suradnika HAZU-a prof. dr. sc. Maria Grčevića.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Poštovana Predsjednice RH gđo Kolinda Grabar-Kitarović,

Kao potvrdu mojih pisama Vama (jedna kolegica sa Sveučilišta mi je povodom toga napisala: Želim Vam uspjeh u borbi za prava i dignitet znanstveno-nastavnih zvanja!) danas čitam kako je pokrenuta hajka i na Člana suradnika HAZU prof. dr. sc Maria Grčevića voditelja Hrvatskih studija. Navodi se i isti razlog za hajku:

Jutarnji list navodi da je prof. Grčević ostao zapamćen kao jedan od potpisnika peticije da se ne kazni Marka Perkovića Thompsona zbog izvođenja izvornika pjesme „Bojna Čavoglave“, nastale početkom Domovinskog rata i velikosrpske agresije na Hrvatsku, na čijem se početku uzvikuje pozdrav „Za dom spremni“.

Dakle, ipak i poslije više od godinu dana kada je pismo nastalo zbog obrane Marka Perkovića Thompsona i simbola Domovinskog rata pjesme „Bojna Čavoglave“ Vaš ured rekao da je to pismo „na razini provokacije“ iako su dan prije Thompsonovog nastupa u Kninu na paradi Hrvatske vojske u Zagrebu nastupali HOS-ovci sa svojom zastavom na kojoj stoji ZA DOM SPREMNI imamo progon potpisnika peticije. Poslije napada u posljednoj godini dana na mene, moju obitelj, moje suradnike pa i na ono što sam kao znanstvenik uradio, o čemu sam Vam pisao posljednjih dana, sada imamo napad na kolegu Grčevića.

Istina, prije godinu dana su mediji sakrili od javnosti što je bio stvarni razlog Peticije, ali ove godine nisu. Poslije ovogodišnjeg koncerta u Kninu rečeno je kako je problem u „Bojni Čavoglave“! A kao što znate prije toga istim drugovima je problem bila i Thompsonova pjesma „Lijepa li si“. Pjesma čije sam riječi stavio na koricama moje knjige „Hajka na Thompsona“ iz 2012.

Da bi ste vidjelu sve veličinu čovjeka i s ponosom mogu reći Člana suradnika HAZU prof. Grčevića pogledajte pismo koje mi je tada uputio:

„Poštovani akademiče Pečariću,

pratim novinske napise u povodu prijedloga da se pozdrav “Za dom spremni” uvrsti u službene pozdrave Hrvatske vojske, a koji je donesen zbog najave da će pjevač Marko Perković Thompson biti sudski procesuiran jer ga iznosi na početku svoje pjesme Bojna Čavoglave.

Budući da ste Vi u javnosti izloženi najvećim pritiscima, želim Vam izraziti svoju podršku, uz zamolbu da me uvrstite na popis onih koji su prijedlog u korist pozdrava “Za dom spremni” podržali nakon obznane i reakcija u medijima. Ako takva posebna popisa nema, uvrstite me molim na glavni popis.

S poštovanjem,

izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

P.S.

Ovo moje pismo možete slobodno citirati ili distribuirati.“

S druge strane Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu izdao je izjavu povodom nedavne peticije za uvođenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kao službenog pozdrava u Oružane snage RH. Dakle, 30 profesora na čelu s predstojnikom Odsjeka dr. Tvrtkom Jakovinom i medijskim (kolo)vođom hajke na potpisnike peticije dr. Hrvojem Klasićem, u izjavi su zatražili isključenje iz svih strukovnih udruga hrvatskih povjesničara onih kolega koji su peticiju potpisali. U staroj komunističkoj maniri, traže javnu, a onda i svaku drugu osudu onih koji nisu s njima, koji misle drugačije od njih koji u Hrvatskoj imaju monopol na tumačenje bliže i dalje povijesti.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mediji-iznenadujuce-bojkotirali-necastive-s-filozofskog-koji-su-zestoko-osudili-sve-potpisnike-peticije-zds-828695

Mediji im tada nisu dali veliku pozornost jer je očito kako oni negiraju i HOS i Domovinski rat, pa prirodno ne spominju ni obranu simbola Domovinskog rata „Bojnu Čavoglave“. I takovi spominju monopol na tumačenje bliže i dalje povijesti. O kolovođi ovog pisma ovih dana je pisao i prof. dr. sc. Andria Hebrang:

Naravno ima i drugih zamjerki kolegi Grčeviću, ne znate koja je gluplja od koje, ali ovo treba navesti:

Kako piše Jutarnji list, jedna od glavnih zamjerki prof. Grčeviću je što želi „pohrvatiti Hrvatske studije“, te da previše forsira „kroatološku priču“ i, kako stoji u programu, “profilirati Hrvatske studije prema proučavanju hrvatskih kulturoloških i identitetskih pitanja”.

Doista je strašan problem to što prof. Grčević želi od Hrvatskih studija napraviti hrvatske studije, zar ne?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Zajednica utemeljitelja HDZ-a ‘dr. Franjo Tuđman’: Pokažimo odgovornost i zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ iz osjećaja odgovornosti prema svima koji podnose težak teret krize u kojoj se, baš kao i sve druge zemlje našla i naša domovina, poziva na nužno potrebnu odgovornost. To podrazumijeva zajedništvo oko napora koje kao društvo ulažemo kako bi zaštitili zdravlje i živote ljudi, te ublažili posljedice ove krize na naše gospodarstvo.

Zbog toga je neprihvatljivo ovu krizu, koju nitko u Hrvatskoj nije izazvao niti na bilo koji način uzrokovao, stavljati u neprihvatljiv politički kontekst, optužujući Vladu, a time i HDZ, da na njoj žele politički profitirati. Takvo neodgovorno lamentiranje mogu si dopustiti samo oni koji su nesvjesni dubine ove krize i zahtjevnosti vremena koje je pred nama, omalovažavajući sve istinske napore da iz ove situacije izađemo sa što manje žrtava.

Zbog toga Zajednica utemeljitelja, svjesna da će razvojem krize rasti broj neodgovornih i zlonamjernih pojedinaca, ali i onih koji u strahu od neizvjesnosti gube živce i traže sve i odmah, poziva sve dobronamjerne ljude da zadrže prisebnost, ne podliježu iracionalnim pozivima na ignoriranje zdravstvenih rizika i širenju panike. Vodimo računa da upravljanje krizom ovakvih razmjera nije jednostavan posao, da nitko ne može predvidjeti duljinu njenog trajanja i da su sredstva s kojima država raspolaže limitirana.

Stoga pozivamo sve, neovisno u kojoj se ulozi nalaze i neovisno pripadaju li javnom ili privatnom sektoru, na razboritost i ponašanje koje će nam omogućiti da sačuvamo supstancu koja će nam, kada zdravstvena kriza završi, omogućiti nastavak gospodarskih aktivnosti.

Od onih koji su nas, kada je naša Vlada gospodarske i financijske teme tretirala kao prvorazredna pitanja, napadali ideološkim floskulama i predbacivali nam izmišljeno „ideološko zastranjivanje“, ne očekujemo da u ovoj krizi budu konstruktivni ni prema Vladi ni prema HDZ-u. Ali moramo ih pozvati da makar u ovim teškim okolnostima neutemeljenim kritikama prestanu nanositi štetu čitavom društvu.

Apeliramo na sve da se suzdrže od pamfletističkog pristupa ozbiljnim temama. Pozivamo sve aktere na političkoj i društvenoj sceni da se klone nerazumnog pretjerivanja i pokušaju biti odgovorni prema sebi, svojim obiteljima i čitavom društvu.

Pobrinimo se da na kraju svega, kad utihnu zasljepljujuće strasti i isključivost sudionika, naše ponašanje u vrijeme ove krize dobije zadovoljavajuću ocjenu.

Mario Kapulica

Predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi reagirao na prozivanje hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Reagiranje Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na prozivanje hrvatskih branitelja od strane Tomislava Klauškog

„Teret solidarno podnose svi. A hoće li ga podnijeti i branitelji?“, piše Tomislav Klauški u svojoj kolumni. A što je prava istina? U obvezi zaštite istine i digniteta hrvatskih branitelja dužni smo reagirati:

Gospodine Klauški, ne baš toliko davnih devedesetih pa da ste sve mogli zaboraviti upravo smo mi, hrvatski branitelji, stali u obranu građana i zajedno stvorili Republiku Hrvatsku, za javnost bili smo heroji, upravo onakvi kakvima danas zaslužno titulirate medicinsko osoblje i, za svaku pohvalu, stožer za obranu od korone.

Samo zlonamjerna osoba može nas dovoditi u kontekst onih kojima do Hrvatske i njenih građana nije stalo, samo onaj koji ne želi vidjeti ne uočava da branitelji dijele sudbinu svog naroda. Solidarnost smo pokazali u mnogim teškim trenutcima od skupljanja pomoći do volonterskog rada kada je trebalo pomoći poplavljenima u Gunji, čišćenje snijega gdje god je zatrebalo bilo da se radilo o Splitu, Zagrebu ili Žumberku… gasili požare, čistili podmorje, raščišćavamo nakon potresa…, poduprli smo djelatnike Imunološkog zavoda, radnike RIZ-a i Kamenskog, pružili smo potporu Sindikatu medicinskih djelatnika, podržali prosvjetne djelatnike…Tada su nas mediji prozivali da se u sve petljamo.

Danas, u vrijeme krize izazvane COVID-19 i potresom na području grada Zagreba, hrvatski branitelji su se, sukladno svojim mogućnostima i zdravstvenom stanju, stavili na raspolaganje lokalnim stožerima CZ i opet su tu na ispomoći svom narodu i Domovini. Pitajte npr. u KBC-u Firule tko je napravio konstrukcije za dezinfekcijsku prostoriju.

Gospodine Klauški, znate vi dobro, no ne želite vidjeti pa vas podsjećamo da je nesretno stradali radnik pri saniranju posljedica potresa u Zagrebu – hrvatski branitelj.

Dobro je vama poznato i da je oko 190 000 hrvatskih branitelja još radno aktivno, njih će kriza zahvatiti kao i sve ostale radnike, umirovljeni će dijeliti sudbinu svih umirovljenika, a nezaposleni neće biti u različitoj poziciji od ostalih nezaposlenih. Naravno, o njima vi niste ni razmišljali. Vas žuljaju oni koje smatrate povlaštenima.

Valjda su povlašteni zato što više nisu živi, što su poginuli da bi vi danas mogli slobodno pisati. Da – 14 330 obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja prima obiteljsku mirovinu, njima žrtva nije strana, žive je svaki dan od trenutka kad su ostali bez svojih voljenih. Vas žuljaju i ratni vojni invalidi, ni njima žrtva nije nepoznata, vrlo je „opipljiva“, nedostaju udovi ali još bole, ožiljci su zarasli, ali ne i rane. Rane im ljudi poput vas prekapaju svakodnevno. Da, 55 738 hrvatskih branitelja prima invalidsku mirovina jer je dijelilo sudbinu svog napadnutog naroda.

Sasvim slučajno se niste sjetili još 17 kategorija određenih prema posebnim propisima (pripadnici bivše JNA, sudionici NOR-a, bivši službenici u saveznim tijelima bivše SFRJ, zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, članovi Izvršnog vijeća Sabora, članovi HAZU-a…).

Svjesno i namjerno potičete dodatni nemir u ovo vrijeme velike krize i nesigurnosti, unosite dodatne podjele u društvu i neistinito informirate javnost. Ako ćemo barem vas spasiti od frustracije rado ćemo biti dežurni negativci i vječni krivci za sve.

Gospodine Klauški, podsjećamo vas, iako ne sumnjamo da vaš britki novinarski um i to zna, da od rata za nas branitelje traje „pandemija umiranja“. Naime, od završetka Domovinskog rata umrlo je više od 65 tisuća hrvatskih branitelja, a 74 440 hrvatskih branitelja nezaposleno je i nema nikakva primanja te živi na rubu egzistencije.

Stvarno smo povlašteni! Imali smo privilegiju dati život, dijelove svojeg tijela, već dugi niz godina imamo privilegiju umirati ranije od prosjeka opće populacije RH. Teret, čini se, solidno podnosimo kad to vi niste ni uočili!

Čovjek, gospodine Klauški, da bi mogao biti slobodan i nezavisan, da bi mogao biti Čovjek – mora biti smion. Smionost se rađa u bitci između racionalnog i iracionalnog; ubijen, razdrt, raskomadan, ali nepokoleban. To je hrvatski branitelj, tako smo se zaputili povijesnom stazom do Oluje i do danas. Ništa na ovom svijetu ne može nas pokolebati u ustrajanju na toj stazi, pa ni opasna zbrka koju vi kreirate. Pitamo se, s kim solidarno?

Hrvatski branitelji su bili na najčasnijem mjestu na kojem su mogli biti kada je to Hrvatskoj trebalo, obranili što se obraniti moglo, oslobodili što je okupirano i samom svojom nazočnošću prihvatili rizik smrti, invaliditeta, zarobljavanja, mučenja…, a što se tiče doprinosa hrvatskih branitelja u svim dosadašnjim kriznim situacijama bili smo i ostali prvi i DOMOVINI VJERNI.

S poštovanjem,

ZUV HGP
predsjednik
Krešimir Maretić

Jan Ivanjek: Tko će se sad usuditi reći da Hrvatskoj vojsci treba rezati proračun, ili da ne trebaju avioni, oprema, veće plaće

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari