Pratite nas

Na crkvi u Kotezima zvono zvoni i za katolike i za pravoslavce

Objavljeno

na

Posve neočekivano u naselju Kotezi u trebinjskoj općini, naišli smo na odsjaj tradicijske Bosne i Hercegovine, kojeg nisu netragom ugasili ratovi dvadesetog stoljeća.

Iako je knjiga stalnih stanovnika skoro zatvorena, ovo selo dva kilometra udaljeno od Popovog polja uz prometnicu Ljubinje – Trebinje, priča svoju priču kojoj ne treba kovanica suživot.

U stvari prefiks ”su“ je među njegovim stanovnicima kako stalnim, tako i onim povremenim, izlišan. Priča iz Koteza jednostavno je život, a on je isti ili sličan za sve ljude jednog podneblja bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Dokaz tomu je i činjenica da je isto zvono oglašavalo smrt i sahranu, pravoslavnih i katolika u tom mjestu, o čemu Vide Ćorak – Bokin, Dubrovčanin koji tu provodi vikende, kaže: ”Pravoslavne crkve u Kotezima nije bilo, ima tu u Strujićima selo do, ali do rata kad bi netko od pravoslavnih umro zvono na našoj crkvi je klecalo, kao i kad umre katolik. Stariji ljudi bi znali reći da je zvono jedno, i od jednih i od drugih“.

Jedinstven slučaj, primjećujemo, a Vide nastavlja: ”Vjerojatno, vjerojatno. Imamo u selu i džamiju koja nije u funkciji još od onoga rata. To mi je isto malo čudno, jer je to jedna starina, jedna kulturna vrijednost“.

koteziIako je prošli rat tradicijske odnose nategao do krajnosti, sudeći po riječima Stojana Marića, rođenog Dubrovčanina, koji vikende također provodi u očevom rodnom selu, ipak nisu popucali.

”U Kotezima trenutno živi sedam ljudi, sve drugo su vikendaši. Živalj je većinski katolički, ima nešto muslimana i jedna kuća pravoslavnih. Jedini stalni stanovnici je tih sedmoro katolika, svi u poodmakloj dobi.

Čim se moglo doći godinu, dvije nakon rata, obnovili smo što se moglo svojim sredstvima. Negdje je nešto pomogla i Republika Srpska, ali većina nije imala uvjete, prije rata nije tu živjela. Tijekom rata u selu je ostalo dvanaestoro ljudi, nisu htjeli ići od kuće, rekli ‘nikome ništa nismo napravili, tu ćemo ostat’.

Stvarno, ne može se reći da je netko stradao. Kao i u svakoj vojsci imate nekih problem, netko se napije, nešto napravi na svoju ruku, ali planski ih se nije ugrožavalo.

Tamo negdje mislim ’94-te, Crveni križ došao i odveo ih sve u Dubrovnik, ostali godinu dvije i ponovo se počeli vraćati. Svi koji su se vratili još su živi, a što su dole ostali oni su umrli“, zaključuje Stojan svoju zanimljivu storiju.

Nakon rata priča se nastavlja, počeli katolici obnavljati oronulu crkvicu u središtu sela, priskočili susjedi muslimani koji navrate vikendom.

”Kad smo obnavljali crkvu, svi muslimani iz sela, gdje god da se nalaze dali su neku donaciju. Svaki!“, govori nam gospar Vide.

Rado bi se katolici sada revanširali susjedima muslimanske vjeroispovijesti, samo da se krenu u obnovu džamije koja je ruševna još od Drugog svjetskog rata.

Vide naglašava: ”Mi smo im još tada rekli – krenite s obnovom džamije, mi ćemo vam pomoći, i u radu i u novcu. Samo krenite“,

Koteška džamija ili Džamija Muje Kotezlije kako je mještani zovu, nije bilo kakva džamija, nego najstarija na jugu Hercegovine, a možda i šire.

Od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. je uvrštena na popis nacionalnih spomenika BiH. Mještani u obnovi džamije vide i praktičnu stranu, pošto zauzima središnji dio sela njezinom obnovom živnulo bi cijelo naselje, a bila bi zanimljiva i turistima.

Dakle, različite bogomolje Kotežanima nisu smetnja, dapače gledaju na život praktično – što će dva zvona kad je dovoljno i jedno ili obnovljena džamija novi život selu…

Umjesto zaključka moglo bi se reći da se u Kotezima potvrđuje izreka – Dobar susjed je najbolja ograda.

bljesak.info

Kučibaba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Čak 10 osoba podnijet će tužbu protiv urednika i novinara Biltena 14 SNV-a

Objavljeno

na

Objavio

Čak 10 osoba podnijet će tužbu protiv urednika i novinara Biltena 14 Srpskog narodnog vijeća zbog kaznenog djela klevete.

U srijedu će pored glavnog ulaza u Sabor održati konferenciju za novinare o pokrenutom pravnom postupku.

“Na konferenciji ćemo obavijestiti hrvatsku javnost o pokrenutom pravnom postupku protiv glavnog urednika Biltena 14 SNV-a gospodina Saše Miloševića, te autorice Biltena 14, gospođe Tamare Opačić, zbog kaznenog djela klevete”, stoji u pozivu na tiskovnu konferenciju.

Novinare će o pravnoj stvari obavjestiti pravni zastupnici, odvjetnik Mate Knezović i odvjetnica Marina Sabljić, uz nazočnost privatnih tužitelja, a to su:

  • Zvonimir Hodak
  • Zdravko Tomac
  • Ivica Marijačić
  • Marko Perković Thompson
  • Stevo Culej
  • Marko Skejo
  • Anto Đapić
  • Predrag Mišić – Peđa
  • Marko Jurič
  • Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Veliki požar na Pelješcu: Bura otežava gašenje, izdana zapovijed za evakuaciju (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fb /Vatrogasci - Oni su naši Heroji

Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, razbuktao se i vatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Jaka bura otežava gašenje požara, bili su pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći.

Požar se uz jak vjetar širi, ali sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena, doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

“Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć”, rekao je Simović.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ako bura popusti, ističe DUZS.

Stožeri civilne zaštite kontinuirano će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS. (Hina)

Dramatične snimke požara na svom je Facebook profilu objavio Radio Korčula.

 

50 hrvatskih vojnika u pomoći gašenju požara na Pelješcu

Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su u utorak, 25. rujna 2018. godine na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari