Connect with us

Iz Svijeta

Na Dan D, Biden obećao nastavak potpore Ukrajini u ratu protiv Rusije

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak na obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji na obranu slobode i demokracije, apeliravši na zapadne sile da ustraju u pomaganju Ukrajini i da ne popuštaju pred ruskom tiranijom.

Na svečanosti s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i američkim veteranima na Američkom groblju u Normandiji, Biden je rekao da je “jednostavno nezamislivo” pokleknuti pred ruskom agresijom i obećao da neće popustiti u pomaganju Ukrajini.

Pozvao je zapadne i NATO saveznike da ponovno probude duh Dana D i zajedno surađuju u vrijeme kada je demokracija, po njegovim riječima, izložena većoj prijetnji nego ikad od završetka Drugog svjetskog rata.

“Izolacionalizam nije bio odgovor prije 80 godina i nije ni danas”, istaknuo je Biden.

Više od 150.000 savezničkih vojnika izvršilo je 6. lipnja 1944. invaziju na Francusku s mora i iz zraka kako bi otjerali snage nacističke Njemačke. Iskrcali su se na pet plaža kodnih imena Omaha, Junona, Mač, Utah i Zlato.

Budući da je veterana, od kojih mnogi danas imaju 100 ili više godina, sve manje, ovo je vjerojatno posljednja velika svečanost u Normandiji na kojoj im je osobno odana počast.

Biden je rekao da mu je velika čast pozdraviti okupljene američke veterane poručivši im s podija: “Bog vas voli”.

“Muškarci koji su se ovdje borili postali su heroji”, rekao je. “Znali su izvan svake sumnje da postoje stvari za koje se vrijedi boriti i umrijeti.”

Govoreći na britanskoj svečanosti u Ver-sur-Meru ranije u četvrtak, britanski kralj Karlo, odjeven u vojnu odoru, također je pozvao na veću međunarodnu suradnju u borbi za mir.

“Podsjećamo na lekciju koja nam se ponovno vraća nakon nekoliko desetljeća: slobodne nacije moraju se zajedno oduprijeti tiraniji”, rekao je Karlo, govoreći na engleskom i francuskom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, njemački kancelar Olaf Scholz i mnogi drugi također će sudjelovati u svečanostima.

Rusija, koja je 2022. izvršila invaziju na Ukrajinu, nije pozvana.

Čelnici bi trebali u četvrtak usvojiti deklaraciju u kojoj će istaknuti da je demokracija u Europi ponovno ugrožena i obećati braniti slobodu i demokraciju, rekla su dva izvora.

Gotovo 200 veterana, većinom Amerikanci i Britanci, sudjelovali su na svečanostima tijekom dana na vjetrovitim plažama koje još nose ožiljke žestokih borbi na Dan D, najveće amfibijske invazije u povijesti. Poginule su tisuće savezničkih vojnika, kao i njemačkih.

Na američkoj svečanosti u Colleville-sur-Meru, Macron je dodijelio Legiju časti američkim veteranima, od kojih su mnogi bili u invalidskim kolicima.

Marcon je istaknuo da Francuska neće zaboraviti njihovu žrtvu.

“Danas ste se ovdje vratili kući, ako smijem tako reći”, rekao je.

Na plaži Omahi, gdje je 6. lipnja 1944. poginulo gotovo 2400 američkih vojnika, više od 20 šefova država i vlada sudjelovat će na međunarodnoj svečanosti kasnije tijekom dana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas