Connect with us

Povijesnice

Na današnji 1992. – Apel Nobelovaca za mir u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Dan nakon što je Hrvatsku priznao Vatikan i dan prije nego što su to učinile države Europske unije, 14. siječnja 1992. u uglednom New York Timesu objavljen je “Apel za mir u Hrvatskoj”.

Tekst apela napisao je Ivo Banac, a potpisalo ga je od listopada ’91. do veljače ’92. 127 nobelovaca. Apelom se pozivaju međunarodni čimbenici da spriječe i zaustave rat, nasilje i ubijanje u Hrvatskoj.

Nasilje i uništavanje koje se zbiva u Hrvatskoj dosegnulo je stupanj kakav u Europi nije viđen još od Drugoga svjetskog rata – kaže se u peticiji nobelovaca.

– Mi ovim pozivom na mir tražimo od svih vlada, humanitarnih organizacija, svih žena i muškaraca da učine sve moguće kako bi se što prije zaustavilo ubijanje u Hrvatskoj.

U doba potpisivanja peticije agresija u Hrvatskoj u punom je naletu. “Jugoslavenska narodna armija” te srpske vojne i paravojne snage okupirale su gotovo trećinu Hrvatske.

Dok su međunarodni političari promatrali hrvatsku tragediju podijeljeni između opcija treba li spašavati već bivšu Jugoslaviju, ili pak valja svakom narodu priznati njegovo prirodno pravo na samoopredjeljenje, intelektualci diljem svijeta podignuli su glas protiv bezumlja i ravnodušnosti dijela političara.

Peticiju nobelovaca pokrenula je doktorica Greta Pifat-Mrzljak iz Instituta “Ruđer Bošković” u Zagrebu, a uspjela je zahvaljujući njezinoj znanstvenoj suradnji s profesorima Manfredom Eigenom i Robertom Huberom iz Njemačke.

Odziv nobelovaca na apel bio je velik. Uz Huberta, Eigena te Linusa Paulinga, apel su potpisali bivši njemački kancelar i nobelovac Willy Brandt, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, tibetanski vjerski poglavar Dalaj Lama, ekonomist Milton Friedman, književnik Camilo Jose Cela, hrvatski kemičar Vladimir Prelog, ukupno 127 nobelovaca iz cijeloga svijeta. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari