Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan 1903. – Prvi let braće Wright

Objavljeno

on

Samo se pet naivaca odazvalo pozivu braće Orwilea i Wilbura Wrighta da na plaži Kitty Hawka u Sjevernoj Karolini prisustvuju njihovoj zračnoj vratolomiji.

Nitko nije vjerovao da bi tog ledenog jutra, 17. prosinca 1903., mogao postati svjedokom kakva povijesnog događaja. Ipak se dogodilo čudo: Flyer 1, krhki dvoplošnjak od drveta i papira s benzinskim motorom od 12 konjskih snaga uzdigao se u zrak kao prvi avion u povijesti. Doduše, početak nije nimalo obećavao.

Wilbur je pokrenuo letjelicu, ali se ona samo digla nosom u zrak i odmah tresnula u pijesak. Orwille je bio bolje sreće. U smiješnom, grčevitom skoku ostao je u zraku 12 sekundi, preletjevši na maloj visini točno 36,58 metara.

Luda braća, kako se s Wrightovima sprdala Amerika, tog su dana letjela još tri puta, na kraju čak na visini od pristojnih 200 metara. Naposljetku se njihov avion raspao od udara vjetra i pritom jednoga gledatelja, nekog Danielsa, slomljenim krilom odbacio visoko u zrak. Tako je izgledao dan koji se slavi kao rođendan avijacije.

Braća Wright vratila su se u rodni Dayton u Ohaiu ne sluteći u što će se razviti njihov izum. U proteklom stoljeću zrakoplovstvo je napredovalo kao nijedna tehnička ili bilo koja druga grana industrije.

Senzacionalni leteći strojevi, osobitu su revoluciju učinili na putničkom i vojnom polju. Od pojave do danas neprestano su se usavršavali kako bi bili što brži, pokretljiviji i snažniji tako da se braća Wright mogu ponositi svojim doprinosom svjetskoj civilizaciji. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

error: Hvala!!