Pratite nas

Politika

Na današnji dan 1934. godine ubijen Aleksandar Karađorđević

Objavljeno

na

Na današnji dan, 9. listopada 1934., pripadnik VMRO-a i član UHRO-a, Vlado Černozemski – Keleman, u Marseilleu je izvršio atenta na kralja Aleksandra. Atentat je organizirao UHRO kao odgovor na ubojstva koja je u beogradskoj skupštini po kraljevu naređenu, Puniša Račić izvršio na Stjepana Radića i zastupnike HSS-a.

9.10.1934. Nešto prije 16:20 h, u Marseilleu, svečana povorka sporo je prolazila uz trg Berzamski, a među automobilima u povorci bio je i onaj u kojem su sjedili kralj, francuski ministar vanjskih poslova Louis Barthou i član francuskog Vrhovnog ratnog vijeća general Alphonse Joseph Georges.

U jednom trenutku začuli su se povici na francuskom „Živio kralj“, a iz gomile je istrčao muškarac s bijelim šeširom na glavi i buketom cvijeća u ruci, zakoračio je na papučicu automobila iz buketa cvijeća izvukao pištolj Mauser C96 kojim je ispalio tri metka u kralja.

Kralj se srušio na sjedalu nepomičan te je umro oko 17 h u policijskoj stanici gdje su mu pokušali pružiti liječničku pomoć. Atentator je bio 36-godišnji Bugarin Veličko Dimitrov Kerin alias Vlado Černozemski, inače pripadnik VMRO-a (Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije) koji je, pogođen s više metaka, isječen udarcima sablje i linčovan od gnjevne mase, prebačen u ured marseilleske službe sigurnosti, gdje je ostavljen i bez medicinske pomoći umro, ne izgovorivši ni jednu riječ.

Prezime Černozemski Kerin je uzeo zbog simbolike jer će predati kralja crnoj zemlji. Francuski ministar vanjskih poslova Louis Barthou ranjen je metkom francuskog policajca te je umro od gubitka sat vremena kasnije, a član Vrhovnog ratnog vijeća general Georges teško je ranjen no preživio je.

Zbog pucnjave pripadnika službe sigurnosti, koji su pucali na sve strane, te jugoslavenskih policajaca koji su slijedili povorku i francuskih policajaca s obje strane, pogođeno je i više osoba koje su bile promatrači kraljeve povorke.

Atentat su organizirali VMRO i Ustaša – hrvatska revolucionarna organizacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Oporba nije uspjela: Blaženka Divjak ostaje ministrica!

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnici danas su glasali o pitanju nepovjerenja ministrice Blaženke Divjak.

77 zastupnika bilo je protiv opoziva, 55 za opoziv, a jedan je bio suzdržan.

Stanku uoči glasanja, tražio je šef SDP-a Davor Bernardić. Nakon njega, stanku je zatražio i Most, a potom i Hrvoje Zekanović iz Suverenista te Krešo Beljak (HSS).

Podsjećamo, Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak. Rasprava o saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja završila u četvrtak iza tri sata ujutro.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

HSS-ovci iz Žrnovnice pozivaju Krešu Beljaka da podnese neopozivu ostavku

Objavljeno

na

Objavio

HSS-ovci iz Žrnovnice traže od Kreše Beljaka da podnese ostavku na mjesto predsjednika HSS-a i to zbog izjave da UDBA očito nije pobila dovoljno emigranata. Beljak se “ispričao”, ali HSS-ovci iz Žrnovnice smatraju da to nije dovoljno.

– Teško je i zamisliti današnju Hrvatsku državu bez valorizacije doprinosa HSS-a. Poznato je svima, da je ‘revolveraš’ u službi velikosrpske politike napravio masakr nad vodećim članovima HSS-a, jer su zastupali ideju da se nije pitalo hrvatski narod želi li biti u nametnutoj tvorevini kraljevini SHS.

Stoga su članovi HSS-a posebno osjetljivi na atentate, ubojstva i sve oblike nasilnog lišavanja života. Od samih početaka su se članovi HSS-a, i njihova vodstva priklonili demokraciji kao načinu ostvarivanja političkih ciljeva. Kako je bilo onda neka bude i danas – poručuje Vladimir Aljinović.

Pozvali su Beljaka da podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HSS-a ‘kako bi umanjili pogubno djelovanje njegove izjave’.

– Vaše izjave na budućnost Hrvatske seljačke stranke, a sa sebe oprali grijehe. Budite političar i gospodin, jer to od vas očekuje HSS – zaključio je Aljinović.

Bjelovarski HSS zatražio ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari