Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan 1991. godine hrvatske snage pokrenule operaciju ‘Otkos 10’

Objavljeno

-

Na današnji dan 1991. godine hrvatske su snage pokrenule operaciju “Otkos 10”. U njoj je oslobođen okupirani dio Bilogore te su stvoreni povoljni uvjeti za oslobađanje okupiranih područja Papuka i okolice.

U periodu najtežih trenutaka Domovinskog rata, u vrijeme potpunog okruženja Vukovara, najtežih trenutaka Gospića, Karlovca i Zadra, teških borbi oko Vinkovaca i Osijeka, te potpune blokade Dubrovnika, izrasla je jedna od najsjajnijih pobjeda Domovinskog rata – Otkos 10.

Operacija kodnog imena „Otkos-10” prva je uspješno provedena oslobodilačka vojna operacija hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu.

Operacija Otkos 10 bila je jedna od prvih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, a započela je 31. listopada 1991. i završila 4. studenog 1991. Oslobođen je okupirani dio Bilogore od oko 300 četvornih kilometara.

Cilj operacije

Budući da je cilj srpskih snaga na zapadno-slavonskom bojištu bio snagama 5. korpusa JNA (Banja Luka) napredovati smjerom Pakrac-Grubišno Polje i spojiti se sa snagama 28. partizanske divizije na Bilogori te presjeći Podravsku magistralu i izbiti na granicu s Madžarskom, cilj hrvatskih obrambenih snaga bio je potisnuti JNA iz sjevernog dijela zapadnoslavonskog teritorija. Ponajprije se to odnosilo na područje Bilogore i Papuka, kako bi se osjetno skratila crta bojišnice i time olakšala obrana Pakraca i Lipika.

Dodatni je razlog ofenzivnih djelovanja bio i u srpskom ugrožavanju Podravske magistrale, ključne za povezivanje s ostatkom Slavonije.

Tijek operacije

Dana 31. listopada 1991. počela je akcija Otkos 10. Tog dana neprijatelj je unatoč snažnom otporu odbačen na pričuvne položaje uz znatni broj poginulih i ranjenih s obje strane. Oslobođena su naselja Gornja Kovačica, Velika Barna, Gornja Rašenica, Rastovac i Treglava.

Drugog dana akcije 1. studenog pobunjeni su Srbi započeli s evakuacijom civila, a oslobođene su Lončarica, Zrinska, Sibenik i Cremušina.

Trećeg je dana, 2. studenog, nakon spajanja hrvatskih snaga iz nekoliko pravaca oslobođena prometnica Virovitica – Grubišno Polje, čime je okončana prva faza.

Četvrti dan, 3. studenog, hrvatske su snage ušle na poligon JNA u Gakovu, da bi zatim uspostavile nadzor zapadno od prometnice Virovitica -Grubišno Polje.

Naposljetku, petoga dana, 4. studenog, oslobođene su Munije, Turčević Polje i Dijakovac, te 13. studenog Brđani Bastajski, nakon čega je zauzeto “izmješteno zapovjedno mjesto” 28. partizanske divizije, gdje su zarobljene i znatne količine naoružanja i opreme.

Rezultat operacije

Oružane snage RH su tijekom operacije Otkos 10 zaustavile velikosrpski prodor na području Bilogore. Oslobođeno je 300 četvornih kilometara s dvadesetak sela i zaselaka.

Operacijom Otkos 10 sačuvana su materijalna bogatstva Virovitice, Grubišnog Polja, Bjelovara, Daruvara od daljnjih razaranja, a stanovništvo tog prostora od stradavanja. Otvorena je prometnica Grubišno Polje-Virovitica, izuzetno važna u razdoblju od studenoga 1991. do svibnja 1995., tj. do završetka operacije Bljesak.

U operaciji zarobljeni pripadnici neprijateljskih postrojba korišteni su za razmjenu hrvatskih, od strane Srba i JNA zarobljenih, civila.

Zarobljena je i znatna količina oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava i neprijateljske dokumentacije. Praktičkim uništenjem neprijateljske postrojbe snage brigade znatno je urušen moral neprijatelja.

Velikosrpski projekt ujedinjuje različite ideologije za progon i uništenje Hrvata

Zanimljivo je primijetiti da su pobunjeničke snage na tom području zajednički činile postrojbe regularne komunističke JNA, postrojbe domaćih Srba koje su nosile ime 28. partizanske divizije, četničke postrojbe Belih Orlova koje su kasnije počinile velike zločine u Voćinu i razne druge postrojbe.

To govori da su se u velikosrpskom projektu ujedinile razne političke ideologije sa različitim znakovljem (službena JNA, kokarde, crvena petokraka i dr.) sa ciljem protjerivanja i uništavanja Hrvata na područjima gdje su živjeli.

Na hrvatskoj strani su se borile postrojbe Zbora narodne Garde, policije i narodne zaštite isključivo i samo pod hrvatskim znakovljem u jednoj ideologiji – oslobođenje okupirane domovine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari