Connect with us

Kronika

Na današnji dan 1991. godine pala je Hrvatska Kostajnica

Published

on

Hrvatsku Kostajnicu branile su od početka kolovoza tri grupacije branitelja: gardisti 1. brigade ZNG-a „Tigrovi“, aktivni i pričuvni policajci Policijske uprave Zagreb te domaći aktivni i pričuvni policajci kostajničke policijske postaje; ukupno oko 450 ljudi pod oružjem. Nakon što je 9. rujna padom Šupljeg kamena blokirana prometnica prema Hrvatskoj Dubici, Kostajnica se našla u okruženju.

Kao trenutak koji je označio konačni slom obrane Hrvatske Kostajnice uzima se pad Djeda, brda koje dominira gradskim središtem, koji se dogodio tijekom kasnih jutarnjih sati 12. rujna. Tom prilikom pobunjeni Srbi zarobili su 60-ak policajaca i gardista koje su potom mučili.

Preko radioveze branitelji u gradu slušali su jauke zarobljenika na Djedu, koje su im puštali Srbi koji su ih mučili, te su uvjetovali da se predaju, jer će inače ubiti zarobljenike. Bila je to metoda slamanja borbenog morala. Uskoro nakon toga zapovjednici ZNG-a i policije poveli su pregovore s JNA i teritorijalcima u Bosanskoj Kostajnici o predaji grada, koja je predviđala da branitelji prijeđu preko unskog mosta i tamo polože oružje. Mnogi su na koncu to i učinili.

Dio je ubijen, dio je završio u logoru na Manjači, dio je odvedeni u obližnje Kukuruzare, a potom i Glinu gdje su kao i oni na Manjači prolazili kroz teška maltretiranja i torturu, a dio je izvršio proboj prema Hrvatskoj Dubici.

Za vrijeme napada na Kostajnicu i nakon njenog pada počinjeni su brojni zločini nad hrvatskim stanovništvom grada i okolnih mjesta. Tako je još za vrijeme opsade grada ubijeno 20 civila Hrvata u okolnim selima Graboštanima, Majuru i Stublju. Nakon pada grada došlo je do brojnih ubojstava na raznim mjestima kao Volinja, Kostrići (gdje je ubijena i cijela obitelj Jurić sa dvoje djece od 2 i 4 godine) i drugdje.

Zarobljeni branitelji su odvedeni u logor Manjaču u susjednu BiH gdje su podvrnuti mučenjima i torturama.

Agonija opsade Hrvatske Kostajnice počela je još 26. lipnja 1991. godine. Mjesecima su srpske pobunjeničke snage iz okupirane Banovine te JNA i srpski teritorijalci iz Bosanske Kostajnice postupno slamali obranu, osvajajući hrvatska sela u okolici grada i blokirajući prometnicu prema Hrvatskoj Dubici, da bi 9. rujna u potpunosti odsjekli Hrvatsku Kostajnicu od ostatka Hrvatske, okupirale zapadni dio grada, a obrambene postrojbe i hrvatsko civilno stanovništvo potisnuli u središte grada.

Srbi su zarobili 60 policajaca i gardista na Djedu i prijetili njihovim ubijanjem ako se preostali branitelji Kostajnice ne predaju. U gradu je nastalo rasulo te se dio branitelja odlučio na proboj, dok je dio zarobljen i odveden u logore Glinu i Manjaču kod Prijedora.

Veliki broj zarobljenih branitelja u Hrvatskoj Kostajnici je nestao, ubijen i bačen u jame na nepoznatim lokacijama. Njihovi smrtni ostaci traže se do današnjeg dana, jer je želja roditelja i braće da njihovi najmiliji imaju grobno mjesto – bolna i neizmjerna.

VIDEO – Potresni dokumentarni film ‘Polja smrti’ o ratu u Hrvatskoj Kostajnici

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari