Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan 1992. – Drugi slobodni i demokratski izbori u Hrvatskoj

Objavljeno

on

U neovisnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj održani su 2. kolovoza 1992. slobodni i demokratski izbori.

Bili su to drugi izbori u samo dvije godine. Na šest tisuća birališta upisana su 3,575.032 građana s pravom glasa. Oni su trebali izabrati predsjednika republike i saborske zastupnike. Diljem Hrvatske od ranog jutra ljudi su se žurili na glasačka mjesta smatrajući te izbore veoma važnim mjerilom domoljublja i svenarodnog otpora jugoslavenskoj i srbočetničkoj agresiji.

Kandidati za predsjednika bili su: Franjo Tuđman (HDZ), Dražen Budiša (HSLS), Savka Dabčević-Kučar (HNS), Ivan Cesar (HKDS), Silvije Degen (SSH), Dobroslav Paraga (HSP), Marko Veselica (HDS) i Antun Vujić (SDH).

Prema konačnim službenim rezultatima izbora, koje je proglasila Republička izborna komisija, prvak Hrvatske demokratske zajednice doktor Franjo Tuđman pobijedio je protukandidate već u prvom krugu osvojivši apsolutnu većinu glasova.

Njegovo je ime na izbornim listićima zaokružilo 1,519.100 birača ili 56,69 posto od 2,677.764 birača koji su izašli na izbore. HDZ je na tim izborima za zastupnički dom osvojio 44 posto glasova i 85 zastupničkih mjesta. Izbori 2. kolovoza 1992. održani su u vrijeme kad Hrvatska još nije pripojila sve svoje okupirane dijelove.

Na prvoj konferenciji za novinare nakon izbora, 10. kolovoza ponovo izabrani predsjednik doktor Franjo Tuđman izjavio je da je “rat u Hrvatskoj završen”, pojasnivši kako je smisao njegove izjave u tome “da je rat za Hrvatsku dobiven”.

Drugi slobodni izbori trebali su uvjeriti svjetsku javnost kako se u Hrvatskoj nastavlja započeti demokratski razvitak i podupire odluku o životu u samostalnoj i neovisnoj državi, davnom snu hrvatskog naroda.

(HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR