Connect with us

Kronika

Na današnji dan 1994. je raspušten zloglasni logor tzv Armije BiH u Jablanici.

Objavljeno

on

Logor Muzej u Jablanici: Za osnivanje logora u kojemu su bili zatočeni, mučeni i ubijani Hrvati nitko od bošnjačkog vodstva nije odgovarao.

Kroz logor Muzej Jablanica prošao 891 Hrvat. Logor „Muzej“ osnovan je od strane ratnog predsjedništva općine Jablanica 15.04.1993. godine, kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakva obrazloženja o razlozima uhićenja.

Nakon toga, točnije 10.05.1993. god. nakon napada A BiH na hrvatsko selo Grabovicu u logor su dovedeni zarobljeni pripadnici HVO-a.

Također napadom tzv. A BiH na selo Doljane 28.07.1993. godine prisilno je i protupravno u logor dovedeno preko 150 civila iz tog sela.

U toj skupini dovedena je i najmlađa osoba u logor dijete starosti od 28 dana te preko 60 djece mlađe od 14 godina i veći broj starijih osoba. U periodu od osnivanja do raspuštanja logora 01.03.1994. god. kroz logor je prošlo preko 900 logoraša od čega 88 vojno sposobnih a ostalo su bili civili.

U logoru su na najgrublji način kršene Ženevske konvencije odvođenje logoraša na prisilni rad na prvu crtu bojišnice, namjerna ubojstva logoraša, njihovo premlaćivanje, silovanje i drugi nečovječni postupci prema njima.

Logor je konačno raspušten 01.03.1994. godine posredstvom Međunarodnog Crvenog Križa. Nažalost i nakon 27. godina od raspuštanja logora Tužiteljstvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovornih osoba za formiranje logora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari