Connect with us

Povijesnice

Operacijom ‘Ljeto 95’ spašena bihaćka enklava i otvoren put za ‘Oluju’!

Objavljeno

-

Ilustracija/facebook

Na današnji je dan 1995. godine u 5 sati ujutro započeta je operacija “Ljeto ’95” u kojoj je oslobođeno oko 1600 km² uključujući i gradove Bosansko Grahovo i Glamoč. U operaciji je sudjelovalo 23 900 vojnika od kojih je bilo 11 500 pripadnika HVO-a i 12 400 pripadnika HV-a.

Završetkom operacije učvršćene su hrvatske linije obrane i Hrvatske snage zauzele su stratešku komunikaciju Knin-Bosansko Grahovo-Drvar-Banja Luka, čime je prekinuta prometna i logistička potpora pobunjenim Srbima u RH. Time su četnici u tzv. RSK u Kninu i cijelom okupiranom području sjeverne Dalmacije dovedeni u poluokruženje, sa linijom bojišta samo 10-ak km od Knina. Radi se o operaciji koja je stvorila preduvjete za oslobađanje Knina, sjeverne Dalmacije i Like. Tijekom same operacije hrvatske su snage imale 18 poginulih i 155 ranjenih vojnika, od kojih je 26 bilo teže.

Nekoliko dana ranije Republika i Federacija Bosne i Hercegovine uputile su Hrvatskoj poziv da pruži hitnu vojnu i drugu pomoć u obrani od srbijanske agresije, posebice u području Bihaća, što je Republika Hrvatska prihvatila. Tako su 22. srpnja 1995. u Splitu hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i predsjednik BiH Alija Izetbegović, sagledavajući vojnu situaciju u BiH i silovite srpske napade na Bihaćku enklavu kojoj je prijetila sudbina Srebrenice, potpisali Splitsku deklaraciju kojom su utvrdili nastavak suradnje i stalnu koordinacija obrambenih djelatnosti između dvije zemlje u daljnjim oslobodilačkim akcijama u BiH.

Hrvatske snage su u operaciji „Ljeto 95“ potpuno razbile srbo-četničku vojsku na sjeverozapadnom dijelu Livanjskog polja, čime je propala njihova namjera okupacije Bihaća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas