Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan 1995. ‘Oluja’ je prekinula agoniju u Bihaću

Objavljeno

-

Susret generala “Armije BiH” Atifa Dudakovića i generala HV-a Marijana Marekovića na koranskom mostu, najznačajniji je događaj koji se odigrao 6. kolovoza, trećeg dana VRO-a Oluja.

Tim činom, tadašnji Bihaćki okrug je službeno deblokiran. Bihaću je tada, prijetila sudbina Srebrenice, no zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i koordiniranoj akciji s Armijom BiH, Ratko Mladić je spriječen da napravi i još veći pokolj, piše Dnevno.hr.

“Gospodine generale, dobro došli. Čekali smo vas dugo, ali napokon smo se sreli. Bez Hrvatske deblokada ne bi bila ovako brza.

Prijatelji i saveznici pomagali su nam i prije. Hrvatska nam je i jedno i drugo”, kazao je tadašnji zapovjednik 5. korpusa Armije BiH Atif Dudaković na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelama gdje je dočekao zapovjednika 1. gardijske brigade, general-bojnika Marijana Marekovića sa kojim se srdačno rukovao.

Bihaću je tada, naime, prijetila sudbina Srebrenice, no zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i koordiniranoj akciji s Armijom BiH, Ratko Mladić je spriječen da napravi pokolj.

Osim ovog povijesnog susreta, trećeg dana Oluje oslobođena su mnoga do tada okupirana mjesta, većinom ona u Lici: Kistanje, Muškovac, Kaštel Žegarski, Vrhovine, Kostajnica, Udbina, Krbava, Korenica, Bunić, Slunj, Broćanac, Plitvice, Glina, Otrić, Bruvno, Malovan, Rudopolje, Stražbenica, Blinja, Umetić, Slabinje, Čaire, Utolica, Rausovac, Gornja i Donja Bačuga, Jabukovac, Banski Grabovac, Šaš, Veliki Šušnjar, Majski Trtnik, Barlete, Vrebac, Mogorić, Ploča i druga naselja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari