Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan 2001. godine, preminuo jedan od najboljih i najomiljenijih generala Hrvatske vojske

Objavljeno

-

Na današnji dan, 17. veljače 2001. godine, iznenada je u Zagrebu preminuo Zvonimir Červenko, jedan od najboljih i najomiljenijih generala Hrvatske vojske.

Rođen je 13. studenog 1926. godine u Prijepolju (Srbija), a odrastao je u Popovači odakle mu je bio otac Franjo, podrijetlom Čeh, dok je majka Marta bila iz Rame. Osnovnu školu završio je u Popovači, a potom je upisao građansku školu u Kutini. U vihoru II. svjetskog rata otišao je u Zagreb gdje je nastavio školovanje. U strahu od mobilizacije vratio se u Popovaču i pridružio lokalnim partizanima.

Nakon završetka rata poslan je na odsluženje vojnog roka u Boku Kotorsku. Odlučio se nastaviti vojni poziv je je upisao Vojno-tehničku akademiju JNA u Zagrebu koji je završio kao najbolji u klasi. Kao školovani časnik upravo na je Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu proveo veći dio svoje karijere predajući tehničke predmete. Usavršavao se i školovao u Sjedinjenim Američkim Državama i u Zapadnoj Njemačkoj.

Karijera mu je naprasno prekinuta uhićenjem 1972. godine na mjestu načelnika tehničke službe Teritorijalne obrane grada Zagreba zbog stavova koje je izrekao u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., kao potpukovnik JNA. Ubrzo je osuđen zbog zastupanja hrvatskih interesa na procesu kojeg je vodio Ivan Fumić. Godinu i pol strogog zatvora proveo je u Staroj Gradiški, a uz to je izgubio čin i pravo na mirovinu. Sa njim u zatvoru bili su pored ostalih „proljećara“ i Bruno Bušić, Dražen Budiša te Vlado Gotovac.

Po povratku iz zatvora nije se mogao nigdje zaposliti pa je živio od socijalne pomoći. Zanimljivo, neko vrijeme radio je i kao inkasator Radio-televizije Zagreb. Nakon demokratskih izbora predsjednik Republike Hrvatske, doktor Franjo Tuđman, nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio s komentarom da je vojnik, a ne političar. Stoga mu je dodijeljena funkcija sekretar Sekretarijata obrane grada Zagreba. Kada je počeo Domovinski rat organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada.

U prosincu 1991. godine Červenko je postao zapovjednik novoosnovanog Domobranstva. Od sredine 1994. bio je pročelnik Vojnoga kabineta Predsjednika Republike Hrvatske, a u svibnju 1995. godine u izvođenju operacije „Bljesak“ zastupao je načelnika Glavnog stožera. Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije oslobodilačke operacije „Oluja“, kada je u srpnju 1995. na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Janka Bobetka.

Piše Borna Marinić/HKM

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari