Connect with us

Balkan

Na današnji dan, 7. listopada 1908. Austro-Ugarska proglasila aneksiju Bosne i Hercegovine

Published

on

Iz fundusa Muzeja predstavljamo orijentacijsku kartu (skicu) okupacije Bosne i Hercegovine u mjerilu 1:1 000 000.

Odlukom Berlinskog kongresa 1878., Austro-Ugarska je okupirala Bosnu i Hercegovinu, no njen je teritorij tek 1908. pripojen Austro-Ugarskoj.

Provodeći politiku širenja na Balkan, Austro-Ugarska je 7. X. 1908. proglasila aneksiju BiH – koju je okupirala još 1878. na osnovi odluke Berlinskoga kongresa – što je dovelo do aneksijske krize.

Aneksija je izazvala prosvjede i protivljenje muslimanskog i pravoslavnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, kao i osmanlijske vlade te ogorčenost Srbije i Crne Gore koje su zbog vlastitih pretenzija prema Bosni i Hercegovini odbile priznati novonastalo stanje, zahtijevajući da se pitanje aneksije iznese i riješi pred međunarodnom konferencijom-

Jednakog stava bile su i europske sile poput Velike Britanije, Francuske i Rusije. Austro-Ugarska je odbila zahtjeve o međunarodnoj konferenciji, kao i kompenzaciji Srbije za izlaz na more.

Demonstracije, mobilizacija vojske i organizacija dobrovoljaca (tzv. Narodna odbrana) u Srbiji te bojkotiranje austrijske robe u Osmanlijskom Carstvu bile su samo neke od posljedica aneksijske krize koja je ostavila trajne posljedice među europskim silama.

Austro-Ugarska je odbijala sve zahtjeve o međunarodnoj konferenciji i kompenzacijama te mobilizirala vojsku – oko 1 000 000 vojnika nalazilo se na granicama prema Srbiji – oslanjajući se na pomoć Njemačke.

U siječnju 1909. proširen je austrougarsko-njemački savez i za slučaj rata sa Srbijom, premda se ratu protivila madžarska oporba na čelu s grofom I. Tiszom.

Kad je Osmansko Carstvo, prema sporazumu s Austro-Ugarskom (26. II. 1909), kao odštetu dobilo 52 milijuna kruna i dogovorilo povlačenje austrougarske vojske iz Novopazarskoga sandžaka, vlada Njemačke ultimativno je 21. III. 1909. zatražila od Rusije priznanje aneksije, u protivnom neće se protiviti austrougarskom napadu na Srbiju. Rusija je 24. III. 1909. priznala aneksiju, a 31. III. isto je učinila i Srbija, uz izjavu da aneksijom nisu povrijeđena njezina prava i interesi. Nakon toga aneksiju su priznale i ostale sile.

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 7. 10. 2020.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari