Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan 8. svibnja 1898. u Brezoricu rođen je veliki sin hrvatskog naroda, kardinal Alojzije Stepinac

Objavljeno

-

“Stepinac će biti brzo zaboravljen…” – rekao je jednom prilikom Josip Broz te tako još jedanput podcijenio hrvatski narod.
“Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti!”.

Naš je Stepinac bio osuđen na montiranom politočkom procesu jer nije htio pogaziti svoju vjernost Papi i Svetoj Stolici, te jer je javno osudio progon Crkve što ga je započeo novi komunistički režim koji je u smrt poslao više od 500 samo svećenika, a koliko još i časnih sestra, bogoslova, da ne govorimo o broju ubijenih katoličkih vjernika, i to sve iz mržnje prema vjeri i hrvatskom narodu!

Nije zato nipošto neshvatljivo to da je nadbiskup Alojzije Stepinac postao „najsvjetliji lik Crkve u hrvatskom narodu“, kako ga je nazvao sveti Papa Ivan Pavao II. i simbol čitave naše patničke nacije.

Alojzije Stepinac (1898.-1960.), istinski je pastir, svjedok Istine, mučenik koji je u sebi utjelovio ono najljepše i najveće što Hrvat nosi u sebi, u svome srcu i duši: ljubav prema Bogu i ljubav prema svome narodu.

Kao sin seljaka znao je što znači geslo: “Vjera u Boga i seljačka sloga”; znao je da na ta dva temelja, na bogoljublju i domoljublju, počiva svaka ispravna uljudba i pravi razvoj svakog istinski humanog društva. Ako se mjera nečije čovječnosti mjeri njegovim predanjem u služenju drugima, a za nas kršćane važan je i kriterij predanja Bogu, tada Stepinca možemo bez sumnje ubrojiti među najveće Hrvate ikada.

U mraku Drugog svjetskog rata i poraća Stepinac je svijetlio kao neugasivo svjetlo ne samo Hrvatima nego i cijeloj zapadnoj, a potom i istočnoj uljudbi. Kako vrijeme odmiče Stepinac postaje sve veći. Moli za nas bl. Alojzije da po tvome zagovoru i primjeru rastemo u ljubavi prema Bogu i svome rodu!

Petar Škorić/facebook

Mons. Giorgio Lingua: Stepinac je svetac unatoč vatikanskoj diplomaciji, papi Franji i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari