Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan, 9. studenog 1993. miniran je Stari Most u Mostaru.

Objavljeno

on

Tijekom Bošnjačko-hrvatskog sukoba u Mostaru, most je predstavljao jedinu vezu između istočne obale Neretve, pod nazdorom Armije BiH i manjeg dijela grada na desnoj obali koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom.

Srušen je 9. studenog 1993. godine. Ubrzo je u javnost izašla snimka rušenja mosta.

Većina svjetskih medija je odmah za rušenje optužila postojbe HVO-a. MKSJ nije dokazao da je HVO srušio most.

Sumnja se da ga je srušila Armije BiH te prebačeno na Hrvate, no do danas nitko iz HVO-a nije preuzeo odgovornost za rušenje mosta.

U tjeskobnom trenutku ratne borbe za preživljavanje na skučenom životnom području bio je to jedini most koji je povezivao obje obale. Svi ostali brojni mostovi na Neretvi nadaleko već su bili srušeni.

Istoga dana kada se taj most 9. studenoga 1993. stropoštao u bujice Neretve, zajedno sa žaljenjem zbog uništenja arhtektonskog remek djela svjetske baštine, svijetom je pronesena vijest da ga je dokrajčila hrvatska strana, imenom “vojska generala Praljka”. I to je posvuda primljeno kao svršena činjenica.

U domaćem i svjetskom mnijenju to je važilo i kada je 22. srpnja 2004. godine otvoren rekonstruirani most iz svih dostupnih njegovih ostataka i uz zajedničke graditeljske napore Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatske, turskih graditeljskih eksperata i međunarodne zajednice. No, poslije medijske osude izrečene na dan kada se luk, temeljito načet ranijim borbama, sručio u Neretvu, nitko nije uložio truda da se ustanovi istina. Ostalo je važiti da ga je
dokrajčila hrvatska strana.

Međutim, to nije tako! >čitajte Kako je srušen Stari most -Slobodan Praljak – činjenice

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari