Connect with us

Kronika

Na današnji dan izvršen je atentat na Ivu Pukanića

Objavljeno

-

Pukanić je, zajedno s kolegom Nikom Franjićem, ubijen u dvorištu zgrade Nacionala, tjednika kojeg je osnovao. Stradali su od eksplozivne naprave kada su htjeli ući u Pukanićev automobil Toyotu Lexus.

Pukanić je, zajedno s kolegom Nikom Franjićem, stručnjakom za marketing, ubijen 23. listopada 2008. u središtu Zagreba u dvorištu zgrade Nacionala, tjednika kojeg je osnovao. Stradali su od eksplozivne naprave kada su htjeli ući u Pukanićev automobil Toyotu Lexus.

O jačini detonacije u Palmotićevoj ulici svjedoči i to što se čula u cijelom Donjem gradu.

Od krhotina raspucanog stakla ozlijeđene su još dvije osobe – grafičari Nacionala Ivica Horvat i Vedran Duhaček.

Policija je ubrzo pronašla počinitelje tog zločina koji su u sudskim procesima osuđeni na duge zatvorske kazne. Nalogodavac, međutim, još nije razotkriven iako se za to sumnjičilo ”duhansku mafiju” iz Crne Gore i srbijanske kriminalne krugove.

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, za ubojstvo je prema pravomoćnoj presudi zagrebačkog suda navodno platio 1,5 milijuna eura. Međutim, Jocić je na istodobnom suđenju u Beogradu oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Robert Matanić, organizator skupine koja je ubila Pukanića, osuđen je na 35 godina zatvora, a neposredni izvršitelj ubojstva Željko Milovanović, koji je postavio napravu, na 40 godina, dok je Milenko Kuzmanović za kazneno djelo pomaganja izvršitelju osuđen na pet godina. Bojan Gudurić, koji je Pukanića trebao ubiti hicem iz snajperske puške ako zakaže eksploziv, osuđen je na 33 godine zatvora, a za pomaganje u ubojstvu na po 16 godina osuđeni su članovi grupe Luka Matanić i Amir Mafalani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari