Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan: Plan Z-4 neprihvatljiv za Hrvatsku – 6. ožujka

Objavljeno

-

Na današnji dan 1995. godine na saborskom zasjedanju donesena je odluka da je plan Z-4 neprihvatljiv za Hrvatsku.

Plan Z-4Plan Z-4 (Zagreb Four talks) je naziv za Nacrt sporazuma o Krajini, Slavoniji, Južnoj Baranji i Zapadnom Srijemu kojeg su izradili veleposlanici zemalja Kontaktne skupine (SAD, Rusija, Europska zajednica, UN) u ruskom veleposlanstvu od 22. ožujka 1994. do kraja siječnja 1995. godine.

On je predviđao reintegraciju okupiranih područja u sastav Republike Hrvatske s time da bi ta područja osim Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema uživala vrlo visoku autonomiju, a to bi se područje zvalo Srpska Krajina.

Iz Plana Z-4 proizlazilo je da bi Srpska Krajina bila gotovo potpuno samostalan entitet u sklopu Republike Hrvatske, ali bez međunarodnog subjektiviteta, odnosno “država u državi”.

O planu se nije puno raspravljalo u Kninu kao ni u Beogradu, ali je o njemu bilo govora u Zagrebu. Odbor za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih područja na saborskom zasjedanju 6. ožujka zaključio da je plan Z-4 za Hrvatsku neprihvatljiv.

Nešto ranije Odbor za Ustav konstatirao je da je plan suprotan hrvatskom Ustavu jer predviđa federalizaciju i konfederalizaciju Hrvatske.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari