Connect with us

BiH

Na današnji dan prije 21 godine potpisan je Washingtonski sporazum

Objavljeno

on

Na današnji dan prije 21 godine potpisan je Washingtonski sporazum, kojeg su 18. ožujka 1994. godine potpisali bh. premijer Haris Silajdžić i hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić i Krešimir Zubak, predsjednik Herceg-Bosne.

[box type=”custom” bg=”#eceff0″ color=”#000000″ border=”#” radius=”0″]Washingtonski sporazum je sporazum potpisan između bosanskohercegovačkih Hrvata (predstavljenih od strane Republike Hrvatske) i Bošnjaka odnosno Republike Bosne i Hercegovine (u vladi su tada dominirali Bošnjaci) 18. ožujka 1994. godine u Washingtonu. Dogovoreno je primirje između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Unutarnji ustroj teritorija sa bošnjačkim i hrvatskim pučanstvom u Republici Bosni i Hercegovini, preoblikovan je u Federaciju Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od federalnih jedinica, županija, koje imaju jednaka prava i odgovornosti. Županijski sustav je predstavljao svojevrsnu obranu kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.[/box]

Njime je dogovoreno primirje između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine ( ARBiH). Također je ukinuta Herceg-Bosna i dogovoren županijski ustroj teritorija pod kontrolom ARBiH i HVO-a.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/03/washagree_03011994.pdf” width=”740″ height=”600″]

[ad id=”40551″]

Tada je dogovorena Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), koja je podijeljena na deset županija. Županije su uvedene kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.

Bosnia_and_Herzegovina_subdivision_map_CantonsWashingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora, a druga bi bila i uključivanje RS-a u pregovore, te prema ovom planu je RS trebala nestait i na razini cijele BiH uspostaviti županijsko uređenje, što su kasnije Amerikanci odbacili.

Dana 30. ožujka 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je velikom većinom glasova Ustav Federacije BiH kojim se uspostavlja Federacija Bosne i Hercegovine na teritoriju s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

Skupština je prihvatila i zajednički amandman zastupnika Hrvata i Bošnjaka, kojim se iz predloženog Ustava briše odrednica da je granični postotak za ulazak stranaka u parlament Federacije BiH pet posto i to zakonom koji će donijeti Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine.

Washingtonski sporazum je efektivno završio bošnjačko-hrvatski sukob, ali je ostavio mnoge stvari neriješene. Pored toga dogovor ostvaren u Washingtonu uz Daytonski sporazum, danas se smatra jednim od najkontraverznijih političkih rješenja proizašlih iz cjelokupne Jugoslavenske krize.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari