Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan prije 25 godina jugo-okupator je napustio Split

Objavljeno

on

Na današnji dan prije točno 25 godina i posljednji vojnik tzv. JNA napustio je grad Split. 4. siječnja 1992. godine okupacijske snage napustile su ratnu luku Lora, a većina opreme prevezena je u Crnu Goru. Ono što nisu uspjeli odnijeti, uništili su.

Prethodno su, 15. studenog, poraženi u pomorskoj bitci i to nakon što je paljbu na grad u 6.42 sati započeo razarač koji nosi ime ‘Split’. Topničke posade sa splitskih Kašjuna, s položaja Vela Straža na Šolti i s položaja Golo brdo na Braču ubrzo su uzvratile paljbu, a preciznim pogocima prisilili su napadače da odustanu od gađanja civilnih objekata, te ih natjerali na napuštanje Splitskog kanala već oko 8 sati.

U tom napadu je život izgubilo šest ljudi. U splitskoj ratnoj luci Lora ostale su jedinice JRM-a, JNA i crnogorskih rezervista, ali bez ratnih brodova ni ikakve druge logističke podrške, pa su 4. siječnja 1992. bile prisiljene na odlazak iz Splita. Ratnu luka Divulje kod Splita napuštena je 22. prosinca 1991., a vojni kompleks Lora 13 dana kasnije – 4. siječnja 1992.

Odlukom splitskog Gradskog vijeća iz 2001. godine odlazak neprijateljskih snaga obilježava se 4. siječnja svetom misom zahvalnicom u splitskoj katedrali s početkom u 18 sati. Tako će biti i danas.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari