Pratite nas

Povijesnice

Na današnji dan prije 28 godina singl ‘Bojna Čavoglave’ našao se u prodaji na kaseti izdavačke kuće ‘Skalinada’

Objavljeno

na

Menadžment Marka Perkovića Thompsona objavio je jedan stari novinski članak koji je objavljen upravo na današnji dan 1992. godine…

Mladić koji je pobrao simpatije splitske publike započeo je glazbenu karijeru na nagovor Zdenka Runjića (na slici).

Singl “Bojna Čavoglave” prije 28 godina našao se u prodaji na kaseti izdavačke kuće “Skalinada” za koju je Thompson prodajom dobio zlatno priznanje.

Veliko zanimanje za Thompsona pokazivali su i brojni skladatelji s kojima je na početku i surađivao, a novinari su pretpostavljali koliki će Thompsonov izlet biti u svijetu nota s neratnim pjesmama… Veliki izlet!

Porinovska “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova” je zadnji dokaz!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Autobus iz tridesetih godina prometovao od Širokog Brijega do Mostara

Objavljeno

na

Objavio

Autobus ispred crkve u Širokom Brijegu, koji je prometovao od Širokog Brijega do Mostara sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća.

Vjerojatno je riječ i o prvoj liniji otvorenoj prema Mostaru jer se ispred autobusa, uz putnike, nalazi i fratar koji je blagoslovio njegovu prvu vožnju.

Ova fotografija nalazi se na zidovima zgrade Cesta Federacije BiH u Sarajevu, piše vecernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

14. veljače – Hrvatski velikani i mučenici

Objavljeno

na

Objavio

U višestoljetnoj borbi za slobodu i nezavisnost Hrvatske mnogobrojni su hrvatski muževi pali kao žrtve političkog nasilja. Prvi hrvatski demokratski Sabor 14. veljače 1992. jednoglasno je prihvatio dvije Deklaracije u znak prisjećanja na hrvatske velikane i mučenike, ali i da bi osudio sve protuhrvatske progone.

U prvoj je Hrvatski sabor posebno naglasio zahvalnost kardinalu doktoru Alojziju Stepincu, koji je nepravedno osuđen, čime je – kako je istaknuto – “nanesena nepravda i uvreda hrvatskom narodu”. Stepinac je odbio odvojiti crkvu u Hrvata od Rima i Vatikana po nalogu komunističkih vlastodržaca koji su time htjeli uništiti Katoličku crkvu kao “vjekovnog čuvara i zaštitnika identiteta i slobode hrvatskog naroda.”

Stepinac je osuđen i stoga što je djelovao protiv komunističkih zločina i nasilja kao i u “vihoru i okrutnosima Drugog svjetskog rata u zaštiti progonjenih, neovisno o njihovu narodnosnom podrijetlu ili vjerskom svjetonazoru”.

Sabor je Deklaracijom izrekao jasno stajalište o velikoj povijesnoj nepravdi iako Crkva i Hrvati nikad niti nisu priznali osudu nadbiskupu Stepincu. Jednako je osudio i političke procese brojnim nevinim svećenicima, redovnicima i vjernicima.

U drugoj Deklaraciji izražena je zahvalnost svima koji su za demokratsku i socijalno pravednu hrvatsku državu plaćali gubitkom slobode i života u, kako je rečeno, “komunističkoj i omrznutoj Jugoslaviji.” Žrtvom velikosrpskih i jugounitarističkih snaga pao je i Andrija Hebrang, koji je “kao dosljedni borac za hrvatsko državno pravo” uhićen i okrutno umoren, piše HRT

U montiranim političkim procesima njegova supruga Olga i suradnik Vladimir Frajtić nevini su osuđeni na dugogodišnje kazne robije.
Sabor je Deklaracijom odbio te protuhrvatske progone i nasilja te osudio njihove idejne začetnike i izvršitelje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari