Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan prije 29 godina pripadnici četničke postrojbe ‘Dušan Silni’ ubili svećenika Ivana Burika

Objavljeno

-

Iako je u srpnju 1991. na mladoj misi Grge Grbešića pozivao na toleranciju i mir, samo tri mjeseca poslije, 8. listopada 1991., tovarničkog župnika Ivana Burika podmuklo su ubili pripadnici srbijanskih paravojnih postrojbi i mjesnih srpskih dragovoljaca.

Tragično stradali svećenik Ivan Burik rodio se 1928. u Neštinu pokraj Iloka. Oca su mu 1943. ubili partizani zbog aktivnosti u mjesnoj organizaciji HSS-a.

Ostatak obitelji dvije godine poslije krenuo je na, poslije će se pokazati, Križni put do Bleiburga. Vratili su se, ali ne na svoje ognjište, nego u Strizivojnu. Ivan Burik je teološki studij u Đakovu upisao već kao zreo čovjek, a kada je zaređen za svećenika, imao je trideset dvije godine.

Najveći pastoralni rad ostvario je u Tovarniku, gdje je bio župnik 28 godina. Vrijedan, principijelan i očinski brižan, odmah se prihvatio obnove zapuštenih župnih objekata i župne zajednice.

Burik je bio iskreni zagovaratelj suživota različitih vjera, pomagao je svima ne pitajući tko u koga vjeruje. Kada je u rujnu 1991. Tovarnik granatiran, a zatim i okupiran, taj je skromni čovjek imao hrabrosti svakodnevno obilaziti svoj dom i vjernike.

Velikosrpski agresori uništili su crkvu, a Ivana Burika ubili u župnoj kući te mu tijelo bacili u masovnu grobnicu. Velečasni Burik jedini je svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Mještani su poslije mirne reintegracije obnovili crkvu svetih Mateja i Bartola, a svake godine u spomen na svog duhovnog pastira Ivana Burika održavaju kulturne i sportske manifestacije.

Velečasnom Buriku bio mu je obećan život, a dočekala ga je mučenička smrt. U podrumu župnog ureda strijeljali su ga pripadnici četničke postrojbe ‘Dušan Silni’. Prvi metak je, ispalio četnik Kosta Gvozdenov iz Vršca. I nije ga bilo teško otkriti. Hvalio se poslije po Lovasu kako je ubio ustaškoga popa’. A i Burikovu kapu, svećenički biret, danima nije skidao s glave. Nakon ubojstva mučenika Ivana Burika u njegovo beživotno tijelo pucao i Petronije Stevanović iz Pančeva – kazao je za 24sata Antun Ivanković, predsjednik udruge Ante Starčević – Tovarnik.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice 1998. godine i pokopani na mjesnom groblju. Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Tovarnik je okupiran 22. rujna 1991. godine. Nakon okupacije JNA i četničkih postrojbi krenula je kalvarija nevinih civila. Kuće su im porušene i spaljene, a oni su ili ubijeni ili odvedeni u srpske koncentracijske logore, žene su silovane… Živote je izgubilo 75 ljudi. (HRT/24sata)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari