Connect with us

Politika

Na današnji dan prije 30 godina Sabor je raskinuo veze sa SFRJ

Objavljeno

-

Zastupnici će svečano obilježiti Dan Hrvatskog sabora, 8. listopada koji se donedavno obilježavao kao Dan neovisnosti i bio je državni blagdan, sada je spomendan. Na svečanoj sjedici Sabora bit će i premijer Andrej Plenković s ministrima.

Povijesna uloga Sabora u stvaranju moderne Hrvatske

Naime, 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali zgradu Banskih dvora na drugoj strani Markova trga u kojoj je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske, Sabor je odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ. Tu povijesnu odluku donio je jednoglasno, otvorivši put neovisnoj i samostalnoj državi.

Prethodno, u lipnju iste godine, donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, ali je njezino stupanje na snagu odgođeno za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Po isteku moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene.

Zbog mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je svoju povijesnu odluku od 8. listopada donio izvan svoje zgrade na Markovu trgu, u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Sabor obilježava svoj Dan i 30. obljetnicu odluke o neovisnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari