Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan prije 31 godinu ubijen je Gordan Lederer

Objavljeno

-

Foto: Hina

Godišnjica je smrti Gordana Lederera, koji je život izgubio 1991. snimajući hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Na dan pogibije, izišao je iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Pogođen je snajperskim metkom i teško ranjen. Napad bi možda i preživio da je general JNA Andrija Rašeta dopustio transport helikopterom do zagrebačke bolnice.

Kao ratni snimatelj Gordan Lederer kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju o stradanjima i događajima u Domovinskome ratu sa svih bojišta. Snimao je događanja u Kruševu, Kijevu, Kninu, Lovincu, Pakracu, Vinkovcima i brojnim drugim gradovima, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak.

Gordan Lederer svojom kamerom pronosio je istinu o ratu u Hrvatskoj i ostavio dragocjena svjedočanstva, među kojima se dokumentarnom autentičnošću i estetskom vrijednošću izdvajaju legendarna Banijska ratna praskozorja koja su mnogima ostala u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari