Connect with us

Kronika

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Na današnji dan smo goloruki stali pred čeličnu kolonu i rekli ‘Nema prolaza’!

Objavljeno

-

U utorak, 7. svibnja, u Širokom Brijegu je održan bogat i svečan program povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega.

U kinu Borak održana je svečana akademija kojoj su, uz branitelje, nazočili i njihovi gosti te visokopozicionirani dužnosnici lokalne, županijske i državne vlasti, kao i predstavnici inozemnih institucija, a pozdravne govore uputili su general bojnik Marko Stojčić i general zbora Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. GMBR čiji govor ovdje donosimo:

[su_heading size=”18″]Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte[/su_heading]

Poštovani prijatelji!

Od srca Vas pozdravljam i s neizmjernim Vam ponosom zahvaljujem što danas zajedno svjedočimo istinu o velikim događajima koji su se dogodili prije 28 godina. Danas je dan Hrvatskih branitelja Širokoga Brijega. Ovo je dan kako našeg ljudskog, to istom mjerom i nacionalnog ponosa i dostojanstva. Na današnji smo dan, 7. svibanja 1991. godine,  goloruki stali pred čeličnu kolonu omrznute JNA koja nas je krenula porobiti i dokrajčiti.

Goloruk narod vođen svojim ondašnjim duhovnim vodstvom našega samostana na Širokom Brijegu i svojom demokratski izabranim političkim vodstvom stao je i rekao: Nema prolaza. I prolaza nije bilo. Dogodio se tek kad smo im dopustili i pod uvjetima koje smo im dali. Te su večeri 9. svibnja na desetine tisuća Hrvata u Širokom Brijegu s upaljenim svijećama u rukama bili na vječnom ispraćaju JNA. Otišli su u svoj zasluženi pakao. A Hrvati su Mostara na Balinovcu držali odstupnicu, i nisu im dali natrag.

Rat je počeo na Pologu. Polog je svakom razumnom otvorio oči. Nerazumnih ima i do danas im se oči nisu otvorile. S Pologa se krenulo u boj za Dom časni i slobodu zlatnu. Zato je dostojno i pravedno da je 7. svibnja Dan širokobrijeških branitelja. Naš kolosalni čin na Pologu pomogao je cijelom hrvatskom narodu i svim hrvatskim krajevima. Velikosrpska agresija na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu na Pologu je sa svoga lica zbacila masku i krenuli su otvoreno u ostvarivanje svojih krvavih velikosrpskih zamisli.

Polog na svom dlanu bilježi ime svakog našeg poginulog, ranjenog nestalog branitelja, bilježi svako ime koje je stalo u obranu svoga doma, Domovine i dostojanstva. Legendarna je bila zapovijed: Pristri testu! Tu se stalo i tu se palo, tu je počelo i tu se rodilo sve što danas imamo. I nikad ne zaboravimo imena onih koji su tad bili i prednjačili na barikadi. Jesu li danas, ako su živi, 28 godina poslije, tu među nama?!

Svim poginulim braniteljima mir vječni. Laka im gruda zemlje Hrvatske. Njihovim obiteljima hvala i čast. Pologu vječni spomen.

Živjeli!

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari