Pratite nas

Kronika

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Na današnji dan smo goloruki stali pred čeličnu kolonu i rekli ‘Nema prolaza’!

Objavljeno

na

U utorak, 7. svibnja, u Širokom Brijegu je održan bogat i svečan program povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega.

U kinu Borak održana je svečana akademija kojoj su, uz branitelje, nazočili i njihovi gosti te visokopozicionirani dužnosnici lokalne, županijske i državne vlasti, kao i predstavnici inozemnih institucija, a pozdravne govore uputili su general bojnik Marko Stojčić i general zbora Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. GMBR čiji govor ovdje donosimo:

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Poštovani prijatelji!

Od srca Vas pozdravljam i s neizmjernim Vam ponosom zahvaljujem što danas zajedno svjedočimo istinu o velikim događajima koji su se dogodili prije 28 godina. Danas je dan Hrvatskih branitelja Širokoga Brijega. Ovo je dan kako našeg ljudskog, to istom mjerom i nacionalnog ponosa i dostojanstva. Na današnji smo dan, 7. svibanja 1991. godine,  goloruki stali pred čeličnu kolonu omrznute JNA koja nas je krenula porobiti i dokrajčiti.

Goloruk narod vođen svojim ondašnjim duhovnim vodstvom našega samostana na Širokom Brijegu i svojom demokratski izabranim političkim vodstvom stao je i rekao: Nema prolaza. I prolaza nije bilo. Dogodio se tek kad smo im dopustili i pod uvjetima koje smo im dali. Te su večeri 9. svibnja na desetine tisuća Hrvata u Širokom Brijegu s upaljenim svijećama u rukama bili na vječnom ispraćaju JNA. Otišli su u svoj zasluženi pakao. A Hrvati su Mostara na Balinovcu držali odstupnicu, i nisu im dali natrag.

Rat je počeo na Pologu. Polog je svakom razumnom otvorio oči. Nerazumnih ima i do danas im se oči nisu otvorile. S Pologa se krenulo u boj za Dom časni i slobodu zlatnu. Zato je dostojno i pravedno da je 7. svibnja Dan širokobrijeških branitelja. Naš kolosalni čin na Pologu pomogao je cijelom hrvatskom narodu i svim hrvatskim krajevima. Velikosrpska agresija na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu na Pologu je sa svoga lica zbacila masku i krenuli su otvoreno u ostvarivanje svojih krvavih velikosrpskih zamisli.

Polog na svom dlanu bilježi ime svakog našeg poginulog, ranjenog nestalog branitelja, bilježi svako ime koje je stalo u obranu svoga doma, Domovine i dostojanstva. Legendarna je bila zapovijed: Pristri testu! Tu se stalo i tu se palo, tu je počelo i tu se rodilo sve što danas imamo. I nikad ne zaboravimo imena onih koji su tad bili i prednjačili na barikadi. Jesu li danas, ako su živi, 28 godina poslije, tu među nama?!

Svim poginulim braniteljima mir vječni. Laka im gruda zemlje Hrvatske. Njihovim obiteljima hvala i čast. Pologu vječni spomen.

Živjeli!

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Gdje su danas progonitelji Marka Veselice?

Objavljeno

na

Na današnji dan umro je prof. dr. Marko Veselica (Sinj, 9. siječnja 1936. – Zagreb, 17. veljače 2017.) Riječ je o povijesno nezaobilaznoj ličnosti, žrtvi komunističkog terora, koji se čitav život borio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, i koji je na kraju krajeva, za svoje ideale,  najljepše godine svoga života proveo u najstrašnijim logorima Josipa Broza Tita, od Lepoglave do Stare Gradiške.

U vrijeme njegova života, čini se, nismo ga dovoljno nagradili (možda ni poznavali!), pa je red da mu  sada, kad ga na žalost više nema među živima, još jednom kažemo – hvala, tim prije što je ova  legenda novije hrvatske povijesti ostavila neizbrisivi trag.

Veselica je simbol borbe protiv komunizma. Osudili su ga (drugi put) 1980., nakon smrti Tita, čak na 11 godina teške robije (!) samo i iz razloga što je dao intervju zapadnonjemačkom časopisu „Der Spiegel“! Nu, neprestano se pitamo, što, poglavito, mladi, znaju o tom olovnom vremenu?

U Zagrebu i dalje postoji i ulice i trgovi nazvane po komunističkoj prošlosti. Taj veliki hrvatski rodoljub nije mogao čak ništa znanstveno i javno objavljivati i na bilo koji način se pojavljivati u javnosti, od 1972. do 1990. Stoga, danas dok se sjećamo ovog iznimnog čovjeka među ostalim se moramo zapitati: gdje su i što rade njegovi progonitelji? A Veselica je bio samo jedna u nepreglednom nizu komunističkih žrtava, prije svega, „Hrvatskog proljeća“.

Sve u svemu, nismo mu se dovoljno odužili. Njegov lik i djelo mora i treba biti nezaboravno u hrvatskoj povijesti, tim prije što taj čovjek nikada nije pružao ruke da bi grabio, već da bi podao ljubav.

Oni koji odlučuju o nazivima ulica, trgova, pa i istaknutih državnih ustanova već sutra moraju iznaći način (prijedlog) da se ime Marka Veselice nikada ne izbriše, kao što je to slučaj i s nekim drugim hrvatskim velikanima, pa i Junacima hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata za koje više nitko, na žalost, ne zna ni tko su ni što su!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Provaljeno u Župnu kuću u Kotor Varoši

Objavljeno

na

Objavio

Dopredsjednik RS Josip Jerković oštro osuđuje vandalski čin koji je učinjen u Kotor Varoši

Dana 17.02.2020 oko 10.30 učinjen je vandalski čin provale u župi Rođenja BDM U Kotor Varoši. Tom prigodom je počinjena materijalna šteta na župnoj kući.

Dopredsjednik RS Josip Jerković, generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić te pomoćnik direktora Republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Dragan Juričević posjetili su župnika Zorana Mandića te oštro osudili vandalski čin napada na ustanovu katoličke crkve i svećenika koji na sreću u vrijeme napada nije bio u župnoj crkvi.

Zahvaljujući brzoj intervenciji policije izvršen je uvid a počinitelji su privedeni pred istražne organe.
Očekujemo da će nakon obavljenog očevida sukladno zakonu počinitelji biti adekvatno kažnjeni.

Župnik Mandić je izjavio da do sada nije bilo nikakvih problema te očekuje da će i dalje vladati miran suživot na području ove župne zajednice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati