Na današnji dan: Stjepan Radić (1918.): ‘Ne srljajte kao guske u maglu’

58

Na današnji dan 1918. na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu, Stjepan Radić održao je povijesni govor protiv bezuvjetnog ujedinjenja Države Slovenaca, Hrvata i Srba s Kraljevinom Srbijom na kraju kojeg je rekao poznatu rečenicu: “Ne srljajte kao guske u maglu”.

U Narodnom vijeću sve više preovladavalo je stajalište kako ujedinjenje Države SHS sa Srbijom i Crnom Gorom treba izvršiti što prije i to na unitarističkoj osnovi, a bez ikakvih utanačenja o položaju pojedinih povijesnih zemalja koje bi stupile u zajedničku državu te je Radić na sjednici Središnjeg odbora Narodnog vijeća od 23. studenoga 1918. godine podnio prijedlog da se zajednička država uredi kao savezna država u kojoj bi vrhovnu vlast imala tri regenta, srpski prijestolonasljednik, hrvatski ban i predsjednik slovenskog Narodnog sveta.

Sljedećega dana, 24. studenoga 1918. godine, na još jednoj sjednici Središnjega odbora Narodnog vijeća SHS drži govor i suprotstavlja se centralističko-hegemonističkom načinu ujedinjenja južnoslavenskih zemalja. Radić tada izriče proročansku opomenu.

“Upozoravam, da se ljuto varate, ako mislite, da se ovako samovoljno može prijeći preko tisuću i više godina hrvatske povijesti i hrvatske državnosti… Mi Hrvati za to nismo. Naš hrvatski seljak – a to je devet desetina hrvatskoga naroda – u ratu postao je potpun čovjek, a to znači, da ne će više nikome služiti, nikome robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u veliko ovo doba ta država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom čovječanskom (socijalnom) temelju”, kazao je Radić.

“Gospodo! Još nije prekasno! Ne srljajte kao guske u maglu”, rekao je Stjepan Radić u svom poznatom govoru.

“Nemojte tako postupati da se bude moralo danas-sutra kazati, da ste i vi Slovenci i vi Srbi Vojvođani i Bosanci, i vi naši Hrvati Dalmatinci, a nadasve vi naši domaći hrvatski Srbi, da ste se svi skupili danas ovamo samo zato da izvršite jedno urotničko djelo protiv naroda, napose protiv Hrvatske i protiv Hrvata”, upozorava Radić.

“Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška stavljati svoj rođeni narod pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po svojoj gospodarskoj voljici bez naroda i proti narodu.Ako to ne vjerujete, dao vam Bog svima proživjeti toliko – to ne će biti dugo – da vidite, kako će hrvatski narod u svojoj republikanskoj i čovječanskoj svijesti vas odpuhnuti baš u času, kad ćete misliti, da se je narod smirio, a vi da ste ga dobro zajašili. Živjela republika! Živjela Hrvatska,”, završio je Radić svoj govor u Skupštini.

Bio je izabran u delegaciju od 28 članova koja je išla u Beograd na proglašenje ujedinjenja ali glavna skupština HPSS-a, koja je održana 25. studenoga 1918., zaključila je kako on neće ići u Beograd. Komentirajući tu odluku rekao je: “Ma što se dogodilo, nemojte zamrziti Srbijance. Našu sestru Srbiju proglašavaju za našu mater. Naša mati je samo sveta naša domovina.”

Sutradan, 26. studenoga 1918., Središnji odbor Narodnog vijeća isključio ga je, no ne i njegovu stranku HPSS, iz Vijeća “zbog njegovih napadaja i kleveta” na toj glavnoj skupštini stranke gdje je on “našu gospodu” koja vode politiku nazvao “zanešenjaci”, “tašti”, “siloviti”, “sebičnjaci”, a potkraj studenoga otputovao je u Prag gdje ostaje do 10. prosinca 1918.

Krajem 1918. godine već je otvoreno isticao svoj republikanizam a 1919. saziva izvanrednu glavnu skupštinu HPSS-a s koje su upućene javne optužbe režimu te Središnji odbor HPSS zahtijeva hrvatsku neutralnu seljačku republiku i odlučuje se taj zahtjev uputiti američkom predsjedniku Woodrowu Wilsonu.

narod.hr

facebook komentari

 • Zar i dans vlada partizanskog sina Ive YUsipovića ne srlja KAO GUSKE U MAGLU. On nas vodi u provaliju.

 • srka

  Ne daj se Milane, vec znanjem i superiornoscu protivu nepozeljnog politickog krila…a nikako ne daj Boze…ratom i razaranjem…

  by Srka®

 • Agromentum

  Koja je to bila greška…

 • peppermintt

  i još neki iz ove krvave povijesti ništa naučili nisu

 • peppermintt

  “Upozoravam, da se ljuto varate, ako mislite, da se ovako samovoljno
  može prijeći preko tisuću i više godina hrvatske povijesti i hrvatske
  državnosti… Mi Hrvati za to nismo. Naš hrvatski seljak – a to je devet
  desetina hrvatskoga naroda – u ratu postao je potpun čovjek, a to znači,
  da ne će više nikome služiti, nikome robovati, ni tuđinu ni bratu, ni
  tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u veliko ovo doba ta država
  uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom čovječanskom
  (socijalnom) temelju”, kazao je Radić.”

  ovakvu veličiniu hladnokrvno ubi srbin u srbijanskoj skupštini, to je zapravo zločin bez presedana
  zločinac je kasnije zapravo pomilovan tako da nije niti služio kaznu, a njegova obitelj je primala državnu potporu od Srbije o tomu imaju zapisana svjedočanstva što znači da njegov čin nikada čin pojedinca nego smišljen čin iza kojega je stajala srbijanska vlast.

 • kvot

  Da nije bilo Srba i Srbije,
  vi bi i dalje bili sužnji A-U monarhije.
  Kao što ste bili i prije 1918,
  a i sada kada ste pristupili EU.

  Žalosno i tužno,
  kako tako i toliko možete da mrzite druge i lažete sebe.

 • 1diablo

  Pa vas samo majka može volit……

 • kvot

  Istina boli,
  ali je samo jedna.
  I ti, i svi ostali znate da je istina ovo što sam napisao.

 • 1diablo

  kvote,stigla karma i šipci se piške po vama.

 • povijesne činjenice

  “srbine”, bili ste 500 godina pod Turcima i zna se što je značio turski zakon
  “prava prve noći.” ti i tvoji “srbi” ste u biti pravoslavni Turci!
  To je “srbine” istina koja tebe boli i zato vi pravoslavni Turci mrzite sebe i sve
  oko sebe.

 • Zdenka

  Tako je govorio Vojislav Stanimirović nakon pada Vukovara;”Tog 18.novembra, 1991.g.pao je posljednji bastion, posljednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru-Vukovarska bolnica”! Kao prvi Srpski gradonačelnik, u Vukovaru mijenja ime i naziv ulice Stjepana Radića u ‘ulicu Puniše Račića’!

 • Zdenka

  Ne znam ima li video zapis kad se Rošavi Milanović obrušio na Ružu Tomašić jer se usudila nešto spočitnuti Vojislavu Stanimiroviću. Bilo bi zgodno podsjetiti se.

 • Koliko srba trenutno radi u Beču?

 • Zdenka

 • Bravo Zdenka!

 • Zdenka

  Mladi SKOJ-evac na zadatku!

 • Zorane sjedi, dobit ćeš keca! Sjedi Zorane! Zorane

 • Zdenka

 • Zdenka

  Slušaj ovi govor. Koliko truda je i napora uložio, a da bi zvučao kao da je ‘pametan’!

 • Zdenka

  Koje bahato i osiono lice. Koliko samo amoralan moraš biti, a da bi inzistirao da se na štetu vlastite Države uvede agresorsko pismo a čime bi RSrbija izvojevala teritorijalne pretenzije ,koje nije uspjela ni razarenjem i uništenjem jednoga grada, njegovih ljudi, žena, staraca, djece.

 • kvot

  Ja vam postavljam tekstove u kojima Hrvati veličaju Vojsku Kraljevine Srbije.
  Ne znam zašto vam je teško priznati da su Srbi oslobodili Hrvatsku i Sloveniju 1918.

  Dok su Hrvati i muslimani kao pripadnici A-U soldateske kidisali na Srbiju i počinili strašne zločine u Mačvi 1915. U mom rodnom mjestu su Austrijanci napravili 1915 koncetracioni logor za Srbe. Čak je i Ivo Andrić bio zarobljenik u tom logoru.

  Evo šta su vaši ljudi govorili krajem 1918.

  Rijeka i Split Novembar 1918-Docek Srpske vojske

  U Rijeci je srpskim vojnicima iz 2. bataljona 5. pešadijskog puka Drinske divizije priređen veličanstveni doček, kao i u Splitu, 20. novembra, kada je u grad ušao 2. bataljon 13. pešadijskog puka Timočke divizije.

  Na pristaništu je oko 20.000 meštana dočekivalo vojnike s povicima: „Živjela Srpska vojska! Živjela Jugoslavija!”
  Vođa hrvatske Pučke stranke dr Josip Smodlaka ovim rečima ih je pozdravio:

  „Braćo srcu našem najmilija, neumrli vitezovi srpski! Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvijete, najljepši i najmiliji.
  Blagosloven bio čas kada vas vidjesmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila! Blagoslovene majke koje vas rodiše! Blagoslovena kolijevka koja vas je odnjihala!

  Blagosloveni opustjeli domovi vaši, koji se u crno zaviše da nama uzmogne sinuti ovo zlatno sunce slobode, što nas sada obasjava. Koliko smo čeznuli za ovim časom…!
  Zajedno sa vama kličemo onome koji vas je pripremio za pobjede, vrhovnome vođi vašemu, unuku Velikog Vožda Karađorđa, Kralju vašemu i našemu. Da živi Kralj Petar! Da živi Srpska vojska”!

  I u Zagrebu je vladalo oduševljenje prema Srpskoj vojsci, a u broju 3.„Pučkih novina” je pisalo:
  „Braća Srbi dokazala su ovim činom da im je više stalo do slobode i spasa Hrvatskog i Slovenačkog Naroda nego do njihovih vlastitih života. Oni zato ostaju među nama kao naša obrana i zaštita. Svojim životima hoće da nas očuvaju od talijanskog osvajanja. Blago si ga onome ko ima u nevolji druga – veli naša poslovica.

  Taj drug u nevolji našoj jeste brat Srbin, koji je još i nakon pet godina junačkog ratovanja spreman da gine za opću, Jugoslovensku stvar. Neka se na njega ugledaju oni naši vojnici, koji sramotno pobjegoše svojim kućama, a usput pljačkaju…”

 • Ti si lud kvotče 🙂

 • kvot

  I?
  Koliko Indijaca i Pakija živi i radi u Londonu?
  Da Germani nisu dolazili i pomogli crvenu revoluciju u Kraljevini Jugoslaviji,
  siguran sam da ne bi bilo potrebe ići “trbuhom za kruhom” kod njih.
  ____________________________________________________________
  Ne zaboravi da ratna reparacija poslije I sv. rata dodijeli Kraljevini Srbiji teritorije u Podunavlju. A te teritorije, vama mrski,
  komunisti dodijeliše Socijalističkoj R. Hrvatskoj.
  Ni krivi ni dužni, dobište na tanjiru, ono što smo mi krvlju platili.
  Doduše i nemali broj Hrvata i drugih slavenskih naroda se našao u datom trenutku na Solunskom frontu. Čak je i Alojzije Stepinac bio prisutan.

  ______________________________________________________________

  P.S. Ja lično osuđujem ubistvo u Skupštini Kraljevine Jugoslavije.
  To ubistvo je doprinjelo produbljenju jaza između Srba i Hrvata.

 • kvot

  Vlašče poturčeno,
  ništa mene ne boli.
  Istorija je kakva jeste.
  Na žalost, zahvaljujući Osmanlijama, postoji malo pisanih istorijskih činjenica tog vremena.
  Za mene je gori “DANAK U KRVI” i janjičarenje.
  Valjda zbog toga i sada možeš naći plavookog i smeđeg Turčina.

 • kvot

  Kvote,
  osim ako mi ne tepaš 😉
  Možda i jesam. S obzirom gdje živim, u kakvom okruženju,
  teško je biti normalan.
  Ali zaista su Hrvati cvijećem i dirljivim govorima dočekivali srpsku vojsku 1918.
  Dočekivani su kao braća, najbliži i najrođeniji narod, te kao oslobodioci od A-U tiranije.
  Šta nam se desilo u sljedećih 15-20 godina,
  nije mi zaista jasno. Kako od te pozitivne histerije dođošmo do žestoke mržnje?
  Zašto, zašto bivša braćo Hrvati???

 • povijesne činjenice

  “srbine”, pravoslavni Turčine, nit’ sam vlah, nit’ sam poturica.
  Ratove ste uvijek gubili. Povijest i civilizirani svijet će vas pamtiti samo po
  masakrima civila i silovanjima žena, djece i muškaraca. To je vaš najveći
  “istorijski” domet. Mentalno ste poremećen i degeneriran narod. A kada

  ćete biti vraćeni u svoje “istorijske” povijesne granice beogradskog pašaluka
  samo je pitanje vremena.

 • Ubio si sad kvota u pojam 🙂 To se zove snajperski hitac

 • Naravno da ti tepam!

  Čuj zašto! Pa Hrvati su uvijek imali pretenzije vratiti svoja stoljetna istočna područja od Kavkaza do Crnog i Egejskog Mora 😛

 • kvot

  Ti si samo iskompleksirani poturčeni mali Vlaščić.
  Krajnji domet tvog komentarisanja je,
  pokušaj uvrede. Ali ni to ti ne polazi za rukom.

  Ne želim da ti odgovorim tvojim tonom,
  jer ću uvrijediti mnoštvo tvojih sunarodnika.
  A ljudi ni krivi, ni dužni da trpe zbog glupana.
  I na kraju ono sa početka,
  ipak si ti samo mali iskompleksirani poturčeni vlaščić.

 • kvot

  Simpatično ti leži cinizam i ironija.

  Ako pročitaš ono što sam objavio,
  a poteklo je iz hrvatskog pera,
  onda si u pravu sa Kavkazom i C. Morem

 • povijesne činjenice

  “srbine”, pravoslavni Turčine, u nedostatku argumentacije pokazuješ
  svoju pravu narav. Sve što si naveo u psihologiji se zove projekcija.
  A to je kada vlastite emocionalne, kognitivne i druge nedostatke pripisuješ
  drugima. To je inače, trajna karakteristika vas pravoslavnih Turaka.
  Morali biste na kolektivnu psiho-terapiju i psihijatrijsko liječenje.

 • srka

  sto je je…Kvote…ukrstili i umjesecili smo se…u vas crnih a u nas plavih…kad pogledam nema razlike…ahhhh
  by Srka®

 • srka

  Sto se tice “pasaluka”….ovisi o mudroj i postenoj polit-eliti Srbije…i da li ce oni i dalje cutati pred zulumom i nesrecom koju cine svojim susjedima nesretnici bradati!
  by Srka®

 • srka

  “Morali biste na kolektivnu psiho-terapiju i psihijatrijsko liječenje.”

  Ali gdje?
  I tko ce to financijski poduprijeti?
  by Srka®

 • srka

  od one poplave Dohbojske…jos je ludji…a nisam siguran da nije od hrane…Caritas-a?
  by Srka®

 • srka

  Yok bre, sve ti je to danas u Rusiji!
  Kakav Wien!

  by Srka®

 • povijesne činjenice

  To je samo retorički stil.

 • Zdenka

  Nije davno da sam jednom nadobudnom ovo isto napisala, pa ću sad ponovit;Sudbinu hrvat. teritorija riješavale su Velike sile, te se 1915. zbio ‘Londonski ugovor’! Italiji je za pristupanje Atlanti obećana Istra, Cres, Lošinj,sj.Dalmacija, većina otoka.Dio hrvatskog teritorija tim je ugovorom obećan Srbiji. Taj je ugovor ( Londonski ) omogućio Talijanskoj vojsci da započne sa okupacijom hrv.područja. Ta okupacija je potakla dalmatinsku vladu da zatraži što brže ujedinjenje sa Srbijom, unatoč snažnom protivljenju Stjepana Radića. Ujedinje je proglašeno 1.12.1918. bet pristanka Hrvatskog sabora! Većina političkih krugova u Srbiji, tu ‘južnoslavensku ideju’ je shvatila kao proširenje ‘Srpstva’! Toliko o tome. I molim, ne pomažite nam više!

 • Zdenka

  Blaženi Alojzije Stepinac pada u Talijansko zarobljeništvo u srpnju 1918.gdje ostaje 6 mjeseci.Rat je okončan u 11.mjesecu. Ostaje činjenica da pokojni Alojzije Stepinac nije bio tu, kako vi hoćete imputirat. Osim toga Solunska fronta je ‘probijena’ već u rujnu (9.mj.)

 • Zdenka

  B. Alojzije Stepinac je otpušten iz logora 6.12. 1918.g. i poslan u Solun gdje je smješten u karantenu.

 • Zdenka

  To su nažalost i povijesne činjenice! Kamo sreće da tako nije ni bilo!

 • Istina!

 • kvot

  Najsretniji bi bio da ste ostali mađarska provincija,
  gore SZ od Zg-a.
  Umjesto što širite svoje nacističke-fašističke i rasne budalaštine.
  Vi koji veličate Jasenovac i Maksa Luburića, trebate sageti glavu do zemlje.

 • kvot

  Srbi su vas oslobodili A-U jarma.
  I to vas boli.
  Šteta što smo izginuli zbog vas.
  Trebali smo vas ostaviti vašim gazdama u Pešti.

 • kvot

  Što znači da je bio prisutan,
  baš kao što sam ja napisao.

 • Zdenka

  Ne baratate činjenicama!Stvorena je dakle ‘Jugoslavenska legija’ i Bl.A. Stepinac je i poslan u Solun, a kako je znano da je otpušten iz logora u Italiji 6.12. 1918., u Solunu je, dakle, stavljen u karantenu. Moram li ponavljat. Uostalom, čitajte, ima knjiga koliko hoćeš.

 • Zdenka

  ‘Bogareti’…Zar opet..De, ne pomažite nam više!

 • Zdene vidiš kako sam mu ja tepao komentar niže! Štašmu

 • Zdenka

  Idem u zubara. Užnu sam skuvala. Imam jednu kratku priču iz mog sela: K. je ostao sam u kući, mater mu otišla u Sinj po nekom poslu i naložila mu da pripazi kruv u naćvama. Tada se dogodilo da mu je otac naprasno umra…Jedan susjed mu je navratio da ga upita za roditelje i K. odgovara-” kruv u kvasu, nana u Sinju, a ćako se ispopružio”…Znam da nema ama baš nikakve veze sa ovim napisima ovdje, al da ne bi bilo sve preozbiljno. Bog!

 • wolf

  Prid kim prid vami hahahaha.
  Kazu u nas nijedna bolest
  nije lipa,pa se ni tvojoj ne divim.

 • wolf

  U Austriji 250 000 srba,u Engleskoj samo 40 000 chetnika.
  To su oni 15000 sto ih je Engleska spasila 1945 i pribacila iz Grcke
  tajno u Englesku,Danas njih i njihovih pozomaka ima oko 40 000,
  Nase su 1945 vratili partizanima i bijelim chetnicima da ih smaknu.
  Toliko o Kraljevskoj pravdi za sve.

 • kvot

  Patkojahač!
  Nit’ je kuja okotila vuka,
  nit’ Turkinja rodila junaka…

 • kvot

  I to je sve od tebe???
  A toliko ste se radovali, oslobodilačkoj srpskoj vojsci,
  u drugoj polovini 1918.
  _____________________________________________________
  Bezvezni Aleksandar, kud vas nije ostavio na istorijskoj vjetrometini.
  Vas je bolje izgubiti, nego pronaći.

 • kvot

  Australija i SAD su bili saveznici i pobjednici u II sv. ratu.
  Pa su opet primili preko 100.000 ustaša i domobrana.
  Tako da to što ti pišeš je potpuno besmisleno.
  Primali su sve koji su bježali od komunista.
  Ali bi bilo previše dati utočište ustaškim zlikovcima,
  zbog toga su ih namjestili tamo oko Blajburga.

  ______________________________________________________
  Nemoj zaboraviti da su SAD odlikovale Čiča Dražu,
  zbog njegove borbe protiv nacističke Njemačke.
  Dok su svi ustaški prvaci i vođe bili na spisku za odstrel.

 • wolf

  Ne lazes ,odlikovali su ga radi par americki sugavi pilota koje je cica zarobio,pa im ih preda.Kakve borbe protiv Njemacke,jadan bio,ne kenjaj bezze.Borija se i s bravarom
  zato ga je i skiknija 1946.Sto se tice australije i amerike primili su one sto su bjezali trbuhom za kruhom.Odkud ustase kad su ih bijeli partizani(obrijani chetnici)i crveni partizani pobili od Bleiburga pa nadalje.Mnogi su stradali i u Jasenovcu pa ste ih posrbili,i pripisali vasim zrtvama.Englezi su primili ciste chetnike da ih partizani ne pobiju,da su se vratili u yugu nestalo bi ih.Sad otvori SANU memorandum pa vidi sta je dalje bilo.

 • wolf

  Nema tebi lika brez tokmaka.Triba onaj od 12 kila
  za takvu bundevu.

 • srka

  Kvot lisen eticke tradicije i opterecen hipotekom i komleksom zakona prve bracne
  noci (Ius Primus Nocti) kao pravi potomak turske raje…uvijek jedno te isto…

  Nit`je kuja okotila vuka,
  vec, Srpkinja rodila Turcina…
  😉

  by Srka®

 • Zdenka

  Čega ste se uvatili! Jel vam život prazan? Zar će mo opet o istom!? Jesam li vam kazala dva puta, da +nam ne pomažete više’! I ne moramo daleko u prošlost, ostanimo na 90.tim! Vratite samo naše Ade na Dunavu! Veljka Marića! Kažite di su naši grobovi !