Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan tisuće Beograđana izašlo je na ulice i bacalo cvijeće na tenkove koji su išli za Vukovar

Published

on

Beograđani su u euforiji izašli na današnji dan prije 29 godina na ulice da isprate svoje junake koji su išli ‘osloboditi’ Vukovar.

Razdragani građani mahali su im, podizali tri prsta i bacali cvijeće….

Poznato ‘bacanje cveća pred tenkove’ u Beogradu zbilo se na današnji dan 1991. godine kad su prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA vojsku i tenkove oduševljeno ispratile tisuće Beograđana.

Okupljeni Beograđani ne samo da su uzdizanjem tri prsta, mahanjem i ovacijama ispratili tenkove nego su na na svoje junake koji su ošli ‘osloboditi’ Vukovar bacali i cvijeće.

Uskoro je uslijedila je mučna 87-dnevna opsada multietničkog grada u kojem su do tada živjeli i Hrvati i Srbi. U njoj je sudjelovalo 30 tisuća vojnika JNA uz pomoć srpskih paravojnih snaga.

Posljedica dolaska ‘heroja’ s tenkovima u Vukovar bio je grad razrušen do temelja, tisuće prognanih i velik broj ubijenih građana grada na Dunavu.

U borbama u Vukovaru poginulo je oko 900 branitelja grada, život je izgubilo i oko 1000 civila, a oko 7000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, pišu 24sata.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari