Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan umro je u 43. godini života slavni američki pjevač Elvis Presley

Objavljeno

-

Na današnji dan umro je u 43. godini života slavni američki pjevač Elvis Presley, poznat kao “Kralj rock and rolla”.  Smrt ga je zatekla u njegovom domu nazvanom Graceland, smještenom u gradu Memphisu u američkoj saveznoj državi Tennessee. Pronašli su ga na podu kupaonice. Niti jedan pokušaj oživljavanja nije uspio. Do danas je ostao nepoznat točan uzrok njegove smrti, ali nagađa se da je bila riječ ili o srčanom udaru ili o anafilaktičkom šoku. Oboje je moglo biti uzrokovano pretjeranom konzumacijom lijekova. Naime, obdukcijom su u Elvisovom organizmu pronađeni ostatci čak 14 različitih lijekova, od čega 10 u značajnoj količini.

Zadnjih godina života Elvis Presley je imao teških problema s ovisnošću o lijekovima. Uzimao je velike količine sredstava za smirenje, naročito barbiturata. Bilo je slučajeva kad je zbog predoziranja pronalažen u gotovo komatoznom stanju. Čak mu se i izgled promijenio, pa je postao gotovo neprepoznatljiv. Na nekim koncertima bio je toliko omamljen da mu je glas bio gotovo nerazumljiv, a na sceni se gotovo uopće nije pomicao. Presleyev glavni liječnik, dr. Nichopoulos, navodno mu je samo tijekom prvih osam mjeseci posljednje 1977. godine života propisao više od 10,000 doza sedativa i amfetamina, što je gotovo 42 doze dnevno. Inače, amfetamini su isprva bili legalni u SAD-u kao sredstva za smanjivanje apetita. Naročito je opasan za Elvisa bio kodein, na kojeg je imao blagu alergijsku reakciju, no svejedno ga je uzimao. Izgleda da su ga svi ti lijekovi u kombinaciji na kraju i ubili.

Elvisov liječnik dr. Nichopoulos bio je pod istragom nakon Elvisove smrti. Oslobođen je krivnje za smrt, ali mu je suspendirana liječnička dozvola na 3 mjeseca. Kasnije, tijekom 1990-tih, isti je liječnik ponovno optužen za predoziranje pacijenta, pa mu je trajno ukinuta liječnička dozvola.993677_470753366354454_210274037_n

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari