Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan ustrojena Narodna zaštita

Objavljeno

on

Na današnji dan 15. ožujka 1991. ustrojeni su hrvatski obrambeni odredi Narodne zaštite kao preventivne obrambene snage hrvatskog naroda u prijetećoj srpskoj agresiji.

Narodna zaštita – izraz obrambene snage i želje hrvatskog naroda za slobodom

NARODNAOdredi Narodne zaštite osiguravali su sve značajne komunalne i zdravstvene objekte, skladišta hrane, prometnice, skladišta strateških sirovina itd. Narodna zaštita je ustrojila vlastitu službu motrenja i obavješćivanja, organizirala samostalnu neprekidnu radiovezu, obavljala neprekidne noćne ophodnje, osposobljavala postrojbe kako bi što učinkovitije obavljale svoju dužnost itd.

Nakon Krvavog Uskrsa na Plitvicama, Narodna zaštita rasla je nevjerojatnom brzinom. Deseci tisuća građana javljali su se međustranačkim vijećima u općinama diljem Hrvatske. Ti su ljudi bili spremni na oružani otpor agresoru, ali su očekivali da ih država rasporedi u novoustrojene gardijske postrojbe ili druge organizirane cjeline kako bi pružili organizirani otpor agresoru.

Svojim odgovornim radom, terenskom nazočnošću i aktivnošću, Narodna zaštita 23. travnja 1991. omogućuje mirno i sigurno ustrojavanje Zbora narodne garde. Počeci su to teškog i bestijalnog razaranja Hrvatske: počevši od masakriranja u Borovu Selu gdje četnici mučki ubijaju 12 policajaca, a 21 ranjavaju.

Bitka za vojarne 1991.

Dana 13. rujna 1991. donešena je Odluka hrvatskog državnog vodstva o blokadi vojarni JNA u Hrvatskoj. Sljedećeg dana, snage ZNG-a, MUP-a i Narodne zaštite počinju blokadu vojarni i zračnih luka u Republici Hrvatskoj

Otada Narodna zaštita:

  • drži u blokadi većinu vojnih objekata: vojarne, ustanove i skladišta
  • sudjeluje u zauzimanju vojnih objekata u Zagrebu i Hrvatskoj uopće, a i samostalno zauzima vojne objekte od JNA. Neke od njih su: vojarna u Selskoj cesti, “Maršalka”, vojarna na Borongaju, u Prečkom, na Zagrebačkoj cesti te vojarne u Varaždinu, Dugom Selu, Samoboru, Gospiću, Ivanić gradu, pa barutanu u Sisku itd.
  • izvlači borbena sredstva i streljivo iz osvojenih vojnih objekata i skladišta
  • iz osvojenih vojnih objekata prevozi oružje i streljivo na sva bojišta u Hrvatskoj
  • osigurava sve značajne komunalne i zdravstvene objekte, skladišta hrane, prometnice, mostove, skladišta strateških sirovina itd.
  • minira i razminirava sve značajne prometnice, učinkovito sprječava djelovanje snajperista, samostalno i u suradnji s drugima proizvodi razne vrste oružja, popisuje vojne stanove, njih preko 30.000 u Hrvatskoj
  • osposobljava svoje pripadnike za uspješno korištenje oružja, mina i drugih eksplozivnih naprava.

Iz postrojbi Narodne zaštite popunjava se Zbor narodne garde i Ministarstvo unutarnjih poslova, a kasnije HV.

Masovnost odreda Narodne Zaštite bio je izraz i znak odlučnosti hrvatskog naroda za vlastitom opstojnošću i slobodom u trenucima kada mu je prijetilo uništenje i nestanak sa povijesnih hrvatskih prostora.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari