Connect with us

Herceg Bosna

“Na djelu politika koja Hrvate vidi kao strani element u Bosni”

Objavljeno

-

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, nakon rasprave o aktualnom stanju sigurnosti hrvatskoga naroda u središnjoj Bosni, izrazilo duboku zabrinutost zbog nedavnog ubojstva Joze Kafadara, uglednoga gospodarstvenika, povratnika u svoje selo Šušanj u središnjoj Bosni, općina Zenica, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ubojstvo Joze Kafadara posljednje je u nizu ubojstava nakon rata u središnoj Bosni koje nije rasvjetljeno i za koje nitko nije odgovarao.

-Nakon ovoga mučkoga ubojstva Hrvati središnje Bosne se osjećaju još više nesigurni i ne mali broj je zabrinut za svoje živote. Kako i ne bi kad shvaćaju da oni koji uzmemiravaju, zastrašuju i napadaju Hrvate policija i sigurnosne agencije ne otkrivaju, a kamoli kažnjavaju. Istrage traju godinama, ali bez otkrića ni ubojica ni nalogodavaca, a politika koja vidi Hrvate kao strani element u Bosni je i dalje na djelu, navodi se u priopćenju Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Podsjećamo i na nedavna ubojstva Marice Kristić i Nikole Crepulje, povratnika u selo Ratanj u općini Kakanj te na teroristička ubojstva hrvatskih policajaca Perice Bilića i Ante Valjana u Travniku 1996. godine. U istom kontekstu treba spomenuti i slučaj atentata na pokojnoga doministra unutarnjih poslova F BiH Jozu Leutara koji i nakon 15 godina ostaje nerasvjetljen kao i slučaj ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića.

S pravom, javnost je stekla, stoji u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a, dojam da policija vodi istrage da počinitelji zločina ostanu skriveni, a ne da se privedu pravdi. I što posebno zabrinjava, postaje skoro normalno da Hrvati u središnjoj Bosni žive u psihozi straha. Čini se da je samo nenormalno kako se još nisu iselili, a što je očekivani cilj onih za koje je normalno da ubojice i dalje hodaju slobodni, zaključuje se u priopćenju koje prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Za Hrvate u središnjoj Bosni i ne samo njih, tragedija je i činjenica da se i dalje ne zna ni sudbina 19 Bugojanaca, koji su prije više od 20 godina nasilno odvedeni iz logora Armije BiH. Umjesto da posmrtni ostaci budu pronađeni a počinitelji tog strašnog zločina imenovani i kažnjeni, danas imamo situaciju da se Miroslav Zelić, jedan od preživjelih logoraša i vjećnik u Općinskom vijeću Bugojno, susreće s brutalnim prijetnjama o likvidaciji i to na sjednici Općinskoga vijeća Bugojna. I takav nasilan čin koji je u duhu politike etničkoga čišćenja Hrvata središnje Bosne, ostaje bez adekvatne rekacije, konstatira Glavno vijeće HNS-a.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH, u ime legitimnih prava Hrvata na dostojanstven život, nacionalnu slobodu i osobnu sigurnost odlučno zahtijeva od nadležnih tijela i sigurnosnih službi, kako županijskih tako i federalnih i državnih, da u najkraćem roku otkriju i liše slobode počinitelje ovih zločina te da otkriju i javnosti prezentiraju njihove motive.

Glavno vijeće naglašava odgovornost sigurnosnih službi koje nisu do sada rasvjetlili navedene i druge slučajeve nasilja nad Hrvatima, bilo da se radi o njihovoj nesposobnosti ili, što je još gore, njihovoj pasivnosti ili čak svjesnoj uključenosti pojedinaca u prikrivanje zločinaca.

Istodobno zabrinjava i nezainteresiranost međunarodnih predstavnika za ovu  nedjelotvornost sigurnosnih agencija kao i za ozbiljne posljedice toga.

Učinkovitost i profesionalno djelovanje sigurnosnih agencija minimalna je razina doprinosa povratku povjerenja u međunacionalnim odnosima i elementarne sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, zaključuje se u priopćenju Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, kojeg prenosi Hrvatski medijski servis./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari