NA DRAŽBI NAJSKUPLJI SAMOKRES NA SVIJETU!

1

Kako se osobni pištolj poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića, specijalno izrađen za njega, s njegovim monogramom i slovom U, našao u katalogu najpoznatije američke aukcijske kuće za oružje Rock Island i što se s njim događalo od 1941., kad ga je dobio na dar od njemačkih saveznika

317078

U najnovijem katalogu najpoznatije svjetske aukcijske kuće za oružje Rock Island našao se osobni pištolj ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Američki aukcionar prodaje ga po početnoj cijeni od 25.000 američkih dolara, a njegov vlasnik je uvjeren kako će Walther PP naći kupca i za 200.000 dolara. Kolekcionari diljem svijeta i danas ne štede novca da bi se domogli unikatnih primjeraka oružja izrađenog za visoke nacističke dužnosnike i čelne ljude kvislinških režima. Sasvim je izvjesno da će Pavelićev pištolj novog vlasnika naći među imućnim hrvatskim emigrantima koji, osobito u Australiji, i danas štuju NDH. U to je uvjeren vlasnik pištolja s kojim smo razgovarali i koji je odlučio ostati anoniman. Otkrit ćemo samo da je riječ o državljaninu SAD-a koji trenutačno živi u jednoj zapadnoeuropskoj državi, čovjeku srednjih godina koji je rođen u Hrvatskoj i potječe iz antifašističke obitelji.

Pištolj je naslijedio od oca koji je bio istaknuti sudionik Narodnooslobodilačke borbe, a poslije Drugog svjetskog rata sve do mirovine radio kao ugledni jugoslavenski diplomat. Umro je 1987. u dobi od 74 godine i prije smrti sinu je predao taj pištolj koji je 1967. dobio na dar od prijatelja, također jugoslavenskog diplomata. Tih se godina, naime, od jugoslavenskih ambasadora očekivalo da znaju rukovati oružjem i tom gospodinu Pavelićev Walther nije bio jedini pištolj.

Njegov sin, sadašnji vlasnik pištolja, sasvim je siguran da njegov otac iz njega nikada nije pucao. Uglavnom je skupljao prašinu. Nije poznato gdje se pištolj nalazio od 1945. do 1967. godine niti kako je stigao u ruke čovjeku iz diplomacije. Poznato je i da su si Titovi diplomati iz tog vremena međusobno poklanjali oružje koje su imali kao ratne trofeje, uglavnom otete neprijatelju.

 Pouzdano se zna da je čelični Walther s drškom obloženim bjelokošću nađen među Pavelićevim osobnim stvarima u njegovu uredu u današnjim Banskim dvorima na zagrebačkom Markovu trgu. U bijeg iz Hrvatske ustaški se vođa dao 6. svibnja 1945., samo dva dana prije nego što je Titova vojska ušla u Zagreb. Sa sobom, očito, nije mnogo toga ponio, pa ni pištolj koji su mu poklonili nacisti. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da ga je Pavelić uvijek nosio sa sobom, a još manje koliko mu je značio. Moguće je da je on iz Zagreba prema Austriji u zadnjim danima rata pobjegao i nenaoružan. Ili je pak ponio drugi pištolj za koji je vjerovao da će mu biti korisniji u bijegu i predaji.

Riječ je o pištolju kalibra 7,65 milimetara za koji se po serijskom broju ne može precizno utvrditi kada je proizveden u njemačkoj tvornici Wafen Fabrik Walther. Većina podataka o proizvodima uništena je u savezničkom bombardiranju tvornice, a ono što nisu uništili bombama, Amerikanci su iz tvornice odnijeli nakon što je njihova vojska ušla u poraženu Njemačku.

Tvornički su na dršku od bjelokosti s jedne strane ugravirani stilizirani inicijali AP, a s druge hrvatska šahovnica sa slovom U, koja je bila simbol Pavelićeve države. Američki stručnjaci za oružje nimalo ne dvoje da je pištolj doista pripadao Anti Paveliću, a utvrdili su i da je bio korišten.

pistolj1_713404S1Walther PP vrlo je popularna marka pištolja koju je za policijsku upotrebu 1929. godine dizajnirao Carl Walther. Njemačka vojska koristila ga je od 1935. sve do 1992. godine, a gotovo identičan model se i danas proizvodi. Novi se prodaje za oko 1000 eura, a može biti i nekoliko puta skuplji ako je riječ o unikatnom modelu s ugraviranim elementima. Tržišnu dugovječnost ovaj pištolj svakako duguje dobroj kvaliteti izrade i lakoći rukovanja. Jednostavno ga je rasklopiti, a ima i izvrsnu kočnicu, odnosno mehanizam koji sprečava da oružje slučajno opali, zbog čega je vrlo siguran za korištenje. Težak je 665 grama i dugačak 17 centimetara. U njega stane 11 metaka koje ispaljuje na domet od 100 metara brzinom od 256 metara u sekundi. Veoma se dobro prodaje u SAD-u, posebice malo modificirani model kalibra 9 milimetara, koji je ubojitiji od modela koji se koristio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Walter PP svjetsku je slavu stekao mnogo poslije rata, i to zahvaljujući filmovima o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu koji se od njega rijetko kada odvajao. Vrlo se vjerojatno nijedan pištolj nije toliko pojavljivao na filmskom platnu poput njemačkog Walthera.

Američki aukcionar prodaje ga po početnoj cijeni od 25.000 američkih dolara, a konačna cijena mogla bi iznositi i vrtoglavih 200.000 dolara.

Najpoznatija svjetska aukcijska kuća za oružje Rock Island u najnoviji katalog uvrstila je osobni pištolj ustaškog poglavnika Ante Pavelića marke Walther PP. Američki aukcionar prodaje ga po početnoj cijeni od 25.000 američkih dolara, a konačna cijena mogla bi iznositi i vrtoglavih 200.000 dolara.

Čelični Walther s drškom obloženom bjelokošću navodno je nađen među Pavelićevim osobnim stvarima u njegovom uredu u današnjim Banskim dvorima na zagrebačkom Markovu trgu, a dobio ga je na poklon od njemačkih čelnika. Nakon odlaska iz Hrvatske Pavelić je očito ostavio pištolj, koji je na kraju završio u rukama partizana.

Pištolj je odlučio prodati sin jednog od jugoslavenskih diplomata, koji je želio ostati anoniman.

Riječ je o pištolju kalibra 7,65 milimetara za koji se po serijskom broju ne može precizno utvrditi kada je proizveden u njemačkoj tvornici Wafen Fabrik Walther jer je većina podataka o pištoljima uništena u savezničkom bombardiranju tvornice pred kraj rata.

Na dršku od bjelokosti tvornički su ugravirani stilizirani inicijali AP (Ante Pavelić), a s druge hrvatska šahovnica sa slovom U. Američki stručnjaci za oružje nimalo ne dvoje da je pištolj doista pripadao Anti Paveliću.

Walther PP  je  njemačka vojska koristila od 1935. sve do 1992. godine, a gotovo identičan model se i danas proizvodi. Novi se prodaje za oko 1000 eura, a svjetsku slavu je stekao zahvaljujući filmovima o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu koji ga je koristio.

Link na stranicu s podacima o pištolju i aukciji možete vidjeti OVDJE.

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Vrlo interesantno! Amerikanci su najprije svoje urođenike Indijance ubijali kako bi ih iskorijenuli, a dana o njima filmove snimaju i na ulaznicama novac – kao porez – ubiraju.
    Isto bi se moglo reći i za našeg Hercegovačkog Poglavnika, – jer još za par mjeseci u Hrvatskoj se ne smije službeno, pa ni u šali, reći Hrvatski Poglavnik, što sve skupa znači da je država BiH kamo kud slobodnija u riječi, dijelu i propustu. Eto, sada, i na mrtvome Poglavniku se mongu novci zarađivati.
    Vidjet ćemo sada te američke, australske, njemačke Hrvate milijunere kako će se oni sada ponašati; hoće li dozvoliti da i ova hrvatska povijestna vrijednost završi u rukaa onih koji su se u mnogo čemu borili protiv hrvatskog Poglavara dra. Ante Pavelića i kroz njega borili se protiv Hrvatske jedne jedine Države.
    Znamo da su Srbi ukrali Poglavnikov MERCEDES. sada nas zanima tko će na ovoj međunarodnoj DRAŽBI UKRASTI POGLAVNIKOV SAMOKRES.