Connect with us

Iz Svijeta

Na godišnjicu 11. rujna Biden obećao da će se borba protiv terorizma nastaviti

Objavljeno

-

Foto: Hina

Američki predsjednik Joe Biden prisjetio se američkog ujedinjenog odgovora na napade Al Kaide 11. rujna 2001. godine tijekom svečane komemoracije u nedjelju u Pentagonu i obećao je da “nikada neće ustuknuti” pred terorističkim prijetnjama.

Bidenove opaske o nacionalnom jedinstvu na 21. godišnjicu napada bile su u suprotnosti s njegovim upozorenjima proteklih dana o opasnim podjelama u američkom društvu, uključujući i to da neki republikanci koji podržavaju agendu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa predstavljaju prijetnju demokraciji.

“Nadam se da ćemo pamtiti da smo se uslijed ovih mračnih dana trudili još snažnije. Marili smo jedni za druge. I ujedinili smo se”, rekao je Biden, dok je kiša padala na vojnike koji su stajali iza njega, uz njegova ministra obrane i vrhovnog generala.

Blizu 3000 osoba poginulo je u napadima, kad je Al Kaida zabila zrakoplove u nebodere Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i u Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, dok se četvrti avion srušio u Pennsylvaniji.

Putnici na letu 93 United Airlinesa svladali su otmičare i avion je pao u polje te je tako spriječeno da još jedna meta bude pogođena.

Godišnjica dolazi godinu dana nakon što je Biden okončao američki rat u Afganistanu, pokrenut prije dva desetljeća kako bi se iskorijenila militantna skupina Al Kaida koja je izvela napade 11. rujna nakon što ih je isplanirala u Afganistanu.

Bidenovo kaotično povlačenje američke vojske prošle godine i brzi pad zemlje u ruke talibana dočekani su kritikam članova obiju političkih stranaka.

No Biden je obećao da će se borba protiv terorizma nastaviti. “Nećemo stati. Nećemo zaboraviti. Nećemo nikad odustati”, rekao je.

Prošli mjesec, Biden je odobrio napad bespilotnom letjelicom koji je ubio čelinika Al Kaide, Ajmana al-Zavahirija, egipatskog kirurga kojem je glava bila ucijenjena na 25 milijuna dolara i koji je pomogao u koordinaciji napada 11. rujna 2001. godine.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici upozorili su da bi potpuno američko povlačenje iz Afganistana moglo omogućiti Al Kaidi i Islamskoj državi da ojačaju i da, ako ih se ne provjerava, mogu ponovno početi djelovati protiv SAD-a.

Biden i drugi su rekli da se prijetnja od terorizma proširila diljem svijeta tijekom proteklu 21 godinu, i da postoje bolji načini za borbu nego neodređeno dugački vojni angažmani i rat.

“Naša prednost sprječavanju novog napada na SAD je beskrajna”, zajamčio je Biden.

Prva dama, Jill Biden, prisustvovala je svečanosti u Pennsylvaniji u nedjelju ujutro, dok su potpredsjednica Kamala Harris i njezin suprug Doug Emhoff prisustvovali drugoj svečanosti u New Yorku.

U New Yorku, ključni trenuci 11. rujna, poput trenutka kad su oba nebodera trgovačkog centra pala, obilježeni su trenutkom tišine nakon zvonjave.

Obitelji žrtava napada 11. rujna čekale su godinama da osobe koje su optužene za planiranje i pomoć otmičarima budu izvedene pred sud i da budu osuđene, uključujući i samoproglašeng mozga operacije Kalida Šeika Mohameda i četiri druga muškarca koji su zatvoreni u američkoj vojnoj bazi u Guantanamu na Kubi.

U nedjelju, Biden je rekao novinarima “da postoji plan za to” da se optuženi zavjerenici privedu pravdi, no odbio je dalje komentirati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari