Connect with us

Hrvatska

Na granici sa Srbijom sve napetije: Hrvatska policija u polju blokirala migrante

Objavljeno

-

Posljedice mađarske blokade granice s Hrvatskom postale su vidljive u nedjelju

Hrvatska policija blokirala je prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale ući u Hrvatsku iz Srbije, tvrdi srpska državna obavještajna agencija Tanjug prenoseći pisanje Associated Pressa. Izbjeglice su, dodaje Tanjug, naišle na hrvatsku policiju na polju kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske, kojim su prelazile od sredine rujna. Među migrantima je zbog toga porasla napetost, a jedna skupina njih pokušala je prijeći granicu preko susjedne njive, prenosi AP. Ranije danas, češki volonter u grupi za pomoć izbjeglicama Jan Pinoš rekao je da oko 2.000 iscrpljenih migranata, kojima ponestaju zalihe namirnica, čeka da prijeđe iz Srbije u Hrvatsku.

[ad id=”68099″]

Pinoš je granični prijelaz na kojem se migranti okupljaju nazvao “brana na rijeci” i dodao na “protok izbeglica kroz Sloveniju još ne funkcionira” i kako “kapacitet novog koridora nije dovoljan”. U međuvremenu, kolona od četrdesetak autobusa s migrantima u nedjelju čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije, njihov je prolazak do zapadne Europe usporen pošto je izbjeglički val preusmjeren s Mađarske na Sloveniju, a vremenski se uvjeti pogoršavaju. Mnogi su izbjeglice noć proveli u autobusima, umotani u toplu odjeću i deke ne bi li se zaštitili od hladnoće. Ujutro su bili okruženi gustom maglom. “Ovaj dio putovanja trajao je najmanje 20 sati, a ovdje smo već 12 sati”, rekao je Kar, 40-godišnji voditelj prodaje iz sirijskoga glavnog grada Damaska. “Što nam je činiti? Ovdje smo i moramo čekati.”

Mađarska je za migrante zatvorila svoje južne granice s Hrvatskom u ponoć u noći na subotu, prisiljavajući ih da na sjever Europe idu kroz Sloveniju. Oko 3.000 ljudi ušlo je u Sloveniju u subotu, na putu za Austriju i Njemačku, glavno odredište velike većine izbjeglica koji su pobjegli od rata. Slovenske vlasti međutim kažu da planiraju ograničiti priljev izbjeglica na oko 2.500 na dan u skladu s kapacitetom zemlje za njihovu registraciju i smještaj. Pritom dodaju da ne žele sprečavati izbjeglice u njihovu prolasku, pod uvjetom da Austrija i Njemačka također svoja vrata drže otvorenima.

To stvara prijetnju od nastanka čepa u Hrvatskoj i Srbiji čije je granice zadnjih tjedana ponekad dnevno znalo prijeći do 5.000 migranata. Humanitarne organizacije zabrinute su zbog mogućnosti nastanka zastoja na Balkanu i time što će izbjeglice biti izložene udarima jesenskog vjetra i kiše, pa onda i zime.

Za to vrijeme, Mađari likuju zbog svog poteza: – Zatvaranje mađarskih južnih granica uspješno je završeno i vlada je ispunila zadaću da zaštiti mađarsku granicu, mađarski narod i granicu EU-a, rekao je u nedjelju glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs. – Ilegalno prelaženje granice praktično je zaustavljeno, ali vlasti stalno prate situaciju i bude li ikakvih promjena reagirat će, rekao je te dodao da je to razlog zbog kojega su granične kontrole privremeno opet uspostavljene na granici sa Slovenijom.

– Mjere provedene na mađarsko-srbijanskoj granici i kasnije na mađarsko-hrvatskoj pokazale su da je moguće poduzeti učinkovite i uspješne mjere protiv ilegalnog ulaska, tvrde Mađari. Mađarska je policija ranije u nedjelju priopćila da je u tu zemlju tijekom jučerašnjeg dana ušlo 870 izbjeglica, od kojih je 859 ušlo preko granice s Hrvatskom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari